GÜNDEM

DİCLE NEHRİ ZEHİR SAÇIYOR

Dicle Nehrinin kirliliği ve kokan suyu, Hasankeyf’te birçok canlı için tehlike saçıyor.

DİCLE NEHRİ ZEHİR SAÇIYOR
08-06-2015 21:02
Google News

Dünyanın ve Türkiye’nin önemli su kaynaklarından biri olan Dicle Nehrinin kirliliği, gözle görülür hale geldi. Nehirdeki kirlilik nedeniyle ölü balıklar kıyıya vurdu. Nehirdeki kirlilik hem kötü manzara hem de kötü kokulara neden olurken, bazı vatandaşlar ise kirliliğe aldırış etmeden serinlemek için nehre giriyor. Kirlilikten dolayı nehrin kenarlarında bulunan çardaklara kimsenin oturmadığı görülürken, ilçe sakinleri bu duruma tepki gösteriyor.

 

ÇEVRECİLER, TEPKİLİ

Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş ve dernek üyeleri, nehrin kirliliğine dikkat çekmek amacıyla antik kent Hasankeyf’te bir araya geldi. Nehrin kenarında incelemelerde bulunan dernek üyeleri, Devlet Su İşleri Müdürlüğüne seslenerek sorunun çözülmesini istedi.

Dernek Başkanı Recep Kavuş, nehrin canlılar için zehir saçtığını ifade ederek “Sadece içmek için değil, serinlemek için de vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Ancak şuanda çok kirli, zehir saçıyor” dedi.

TARİHİ BOYUNCA BU KADAR KİRLİ AKMAMIŞTI

Dicle Nehri’nin tarihi boyunca bu kadar kirli akmadığını anlatan Kavuş “Dicle Nehri, tarihi boyunca ilk defa bu kadar kirli akıyor. Hem insan hayatını hem de doğal yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Bunun nedeni ise, birçok şehrin atık pis sularının akması, yanlış sulama sistemleri. Nehir kenarında kum ocaklarının çalışmaları da bu durumu etkiliyor. Dicle Nehrine şuanda 2 milyon küp su veriliyor. Bu yetersiz kalıyor verilmesi gereken oran ise 4 milyon küptür. Bu oranın verilmesi için yetkililere sesleniyoruz” dedi.

BALIKLAR ÖLÜYOR

Dicle Nehrinden bir çok canlının beslendiğini belirten Kavuş “Bir çok vatandaş bu suyu içme suyu olarak kullanıyor. Suyun içerisinde birçok canlı hayatını sürdürüyor. Su kirli ve tehdit saçıyor. Bunun önlemi ise nehrin aktığı şehirlerdeki arıtmaların düzenli ve son sistemle yapılmasıdır” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete