SAĞLIK

Dikkatler talasemi hastalığına çekildi

Batman’da Anemi, Talasemi ve Orak Hücreli Anemi konularında uzmanlar ve hastalar bir araya geldi.

Dikkatler talasemi hastalığına çekildi
24-11-2023 01:30
24-11-2023 21:49
BATMAN
Google News

Batman Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Mustafa Bilici’nin planladığı, Batman Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimliği ve Batman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından desteklenen, Batman Talasemililer Yardımlaşma Derneğinin iş birliği ile Doğu Pediatri Derneği bünyesinde toplantı gerçekleştirildi.

BÖLGEMİZDE ANEMİ HASTALIKLARI OLDUKÇA YAYGIN

Dr. Mustafa Bilici “Bölgemizde anemi hastalıkları oldukça yaygın. Özellikle talasemi ve orak hücreli anemi hastalıkları sık görülüyor. Talasemi ve orak hücreli anemi hastalıkları genetik temelli hastalıklardır. Taşıyıcılarda ağır anemi gelişmediği bilinse de aile içerisinde hasta/taşıyıcı birey var ise, mutlaka eşleri ile birlikte değerlendirilmeli ve yeni çocuk sahibi olmayı planladıklarında Tıbbi Genetik Bölümü ile görüşmelidirler. Hastalığın tanısı ve ilk yönetimi çocukluk döneminde olsa da, kemik iliği nakli yapılmadığı sürece, hastalık yaşam boyu sürmektedir. Hastalar, çocukluk döneminde Çocuk Hematoloji Onkoloji Uzmanları ya da bu konu ile ilgilenen Çocuk Uzmanları tarafından yönetilmelidir. Ülkemizde Çocuk Hematoloji Onkoloji Uzmanı sayısı yetersizdir. Batman, Diyarbakır ve çevre illerde çalışan Çocuk Uzmanı meslektaşlarımız ile anemi hastalıklarına genel yaklaşım, talasemili ve orak hücreli anemili hastaların yönetimi konusunda bilgilerimizi güncellemek; Batman’da yaşayan hastalarımız ile hastalığın ne olduğu, nasıl önlenebileceği, kök hücre nakil süreci, gebelik dönemi, kardiyak komplikasyonlar ve tedavide güncel yaklaşımları tartışmak, akıllardaki sorulara cevap verebilmek için iki ayrı toplantı gerçekleştirdik” dedi.

İSTANBUL, DİYARBAKIR VE BATMAN’DAN KONUŞMACI HOCALAR KATILDI

Toplantıyı planlarken İstanbul’da eğitim aldığı Hocaları Prof. Dr. Zeynep Karakaş, Prof. Dr. Ayşegül Ünüvar, Prof. Dr. Serap Karaman ve Prof. Dr. Tunç Fışgın’ı; Diyarbakır Çocuk Hematoloji Onkoloji Hocaları Uz. Dr. Kahraman Öncel, Uz. Dr. Nurettin Okur, Dr. Öğr. Üyesi Veysiye Hülya Üzel ve Prof. Dr. Murat Söker’i ve Batman Genetik, Kardiyoloji ve Erişkin Hematoloji Bölümlerinden Uz. Dr. Murat Öztürk, Uz. Dr. Esra Habiloğlu, Uz. Dr. İlyas Kavak, Uz. Dr. Hande Oğul’u davet ettiğini belirten Bilici “Onlar olmasaydı bu toplantı olamazdı. Tüm Hocalarıma ayrı ayrı teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum” dedi. 

70 ÇOCUK UZMANI VE 200’Ü AŞKIN HASTA YAKINI TOPLANTIYA KATILDI

Batman EAH Başhekimine, Doğu Pediatri Derneğine ve Batman Talasemililer Yardımlaşma Derneğine de teşekkür eden Bilici “Başhekimimiz ve Doğu Pediatri Derneği Üyesi Uz. Dr. Feyat Tunç ile, bölgemizdeki en büyük pediatri derneklerinden olan, çok daha büyük toplantılara ev sahipliği yapmış Doğu Pediatri Derneği bünyesinde bu toplantıyı yapabileceğimizi düşündük. Başta Prof. Dr. Velat Şen Hocam olmak üzere Prof. Dr. Sabahattin Ertuğrul, Prof. Dr. Serhat Samancı, Doç. Dr. Muhammet Asena ve sekreteryalarına profesyonel yönlendirmeleri ve organizasyon destekleri için teşekkür ediyorum. Toplantının ilk planlanmasında; Batman Talasemililer Yardımlaşma Derneğinden Veysi Eskin ile hastaların da bu şekilde bir toplantıyı çok talep ettiğini konuşmuştuk. Lojistik destekleri ve 200’ü aşkın katılımcıyı vaktinde bilgilendirdikleri için Veysi Eskin ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum” dedi. (Necdet Çakır)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete