GÜNDEM

“DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULABİLİRİZ”

TOBB Türkiye Maden Meclis Başkanı Batmanlı Hemşerimiz İbrahim Halil Kırşan, HABERTÜRK’ün Türkiye’de altın madenciliğine ilişkin sorularını yanıtladı.

“DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULABİLİRİZ”
27-07-2020 16:28
Google News

 

ALTINA İLGİ, HİÇ AZALMADI
Kırşan, altın madenciliğine dönük değerlendirmesinde “Türkiye altın madenciliğinde maden arama-çıkarma-zenginleştirme-rafineri-metal üretimi ve katma değeri yüksek ürünler üreten kuyumculuk ve mücevherat alanında halkaları tamamlayarak madeni katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmede dünya standartlarının üstünde bir seviyeye geldi. Halen 18 tane altın madeninde altın üretiliyor. 4 akredite altın rafinerimiz var. Altın Borsamız 1995 yılından beri faaliyette. Çok sayıda mücevherat fabrikası ve atölyesi faaliyet gösteriyor. Dünyada nüfusuna göre kişi başına altın almada Türkiye ilk üçte yer almaktadır. Vatandaşımızın altına ilgisi hiçbir zaman azalmadı. Altın hem önemli bir tasarruf aracı hem de kara gün dostu olarak hep önemini korudu. Cumhuriyet döneminde ilk altın madeni 2001 yılında Bergama’da başladı. Bugün geldiğimiz noktada 18 işleyen altın madenimiz var. Ülkemizin yıllık altın ihtiyacı 200 ton olup, bunun yaklaşık yüzde 20’sini kendi potansiyelimizden karşılar hale geldik. Yeni projeler devreye girdiğinde halen 40 ton olan yıllık altın üretimini 100 ton seviyesine çıkaracak durumdayız” dedi.

ALTIN İLE DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULABİLİRİZ
Türkiye’nin altın potansiyelini değerlendiren Kırşan “Son 25 yıldaki gelişmeler değerlendirildiğinde Türkiye’nin önemli bir altın potansiyeline sahip olduğunu görüyoruz. Anadolu’da 42 medeniyet yaşamış. Müzelerimiz her bir medeniyetin bize bıraktığı on binlerce altın ve gümüşten eserle dolu. Bu durum Anadolu’nun altın ve gümüş açısından ne kadar zengin olduğunun en önemli kanıtlarından biridir. Türkiye’de altın üretiminde kullanılan teknoloji Kanada, ABD ve Avustralya, İsveç gibi madencilikte gelişmiş ülkelerde kullanılan teknolojinin aynısıdır. Türkiye dünyada önemli altın potansiyeline sahip ülkelerden biridir. Eğer sektör desteklenirse kendi altın ihtiyacımızı kendi kaynaklarımızdan karşılar hale gelebiliriz. Bu sayede yılda yaklaşık 8 milyar dolar döviz tasarrufu sağlayarak dışa bağımlılıktan kurtulabiliriz” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete