HALKIN SESİ

DİYABETUS MELLİTUS'TA FİZYOTERAPİ

Diyabetus Mellitus (DM),karbonhidrat, lipid ve protein metabolizmalarında bozuklukla karakterize, akut ve kronik komplikasyonlarla seyreden heterojen bir hastalıktır.

DİYABETUS MELLİTUS'TA FİZYOTERAPİ
17-11-2017 22:12
Google News

Fizyoterapist Serkan Öner

Tüm dünyada hızla yayılması, hemen hemen tüm yaş gruplarında görülmesi, tüm yaşamsal organlarda kalıcı bozukluklara yol açabilmesi,yüksek maliyetli tedavisi ve ilk beş ölüm nedeninden biri olması sebebiyle küresel bir halk sağlığı sorunudur.
Diyabetus Mellitus (DM) nasıl seyreder, ne ile belirti verir ona gelelim.
Polidipsi (Aşırı susama), Polifaji (aşırı yeme), kilo kaybı, bulanık görme, idrar yolu enfeksiyonu, mantar enfeksiyonları, kaşıntı, ciltte kuruma, yorgunluk, ayaklarda uyuşma en yaygın olan sebeplerdendir.
DM'nin temel kaynağı vücudumuzdaki PANKREAS organımızdır.
Çeşitlerine gelirsek:Tip1 DM,Tip2 DM, Getasyonel DM, Diğer Spesifik Türler(Pankreasla ilgili)
Özellikle Tip 2 DM'de neler risk faktörüdür diye bi soru sorarsak, baya bir risk sayılabilir. Bunlardan birkaçını özetleyecek olursak.
• Ailesinde şeker hastalığı olanlar.
• 40 yaşın üzerinde olanlar.
• Fiziksel aktivitesi yetersiz olanlar.
• 4 kg’dan ağır bebek doğuran kadınlar.
• Gebelikte şeker hastalığı öyküsü olanlar. vb birçok şey yazılabilir
Peki, artık çözüm kısmına gelelim?
Egzersiz. Kim önerecek bunu. Fizyoterapist!
Neden?
• Diabetus mellıtuslu hastalarda yaşamımız için ve hareketlerimiz içinde çok önemli olan vucut dokularının oksijen kullanma yeteneği azalır.
Egzersiz programının türü, şiddeti ,suresi ve sayısı günün hangi saatinde yapıldığı önemlidir.Kullanılan ilaçlar ve eşlik eden  diğer hastalıklar fiziksel aktiviteler ve egzersiz iyi planlanmadığında hayati risk yaratır. 
DM’u olan olgularda kalp hastalığı ve hipertansiyonla ilgili ilaçların kullanıldığı düşünüldüğünde, bu ilaçlar egzersizlerle de çok rahat etkileşime gireceği için, iyi planlanmayan bir egzersiz programı sonuçları olumsuz etkiler.
Diyabetus Mellıtusta egzersiz programı iyi planlanlanmaz ve kontrol altında olmaz ise istirahatta artmış nabızla başlamak, egzersiz sırasında da bunu takip etmemek kalple ilgili ortaya çıkacak tehlikeli durumlar için önemli bir risk faktörüdür. Egzersiz ve fiziksel aktivite planlanırken kişinin aldığı ve çıkardığı sıvı miktarı hayati önem taşır ve çok iyi sorgulanması gerekir. Günde 2-2.5 litre su içilmesi ön görülür.
• Bu hastalarda dirençli egzersizler özellikle kolları başın üzerine çıkaran ağırlık eğitiminden kaçınılmalıdır. 
Ve geldik nöropatik ağrılara.
Nöropati: Yüksek kan şekeri ve aşırı salınan insülin etkileri ile metabolik yan maddelerin sinirleri üzerinde birikimi, oksijen yetersizliği, sinirlerin kanlanma bozukluğu nedenleri ile nöropati oluşur.
Nöropati ne yapar, nasıl hissiyatlar ortaya çıkarır.
• Karıncalanma ve uyuşukluk, İğneler batması, aşırı hassasiyet,
• Ağrı hissinin artışı veya ağrılı bir şeyi hissetmeme,
• Yürürken dengesizlik, pozisyon hissi kaybı,
• Geceleri artan, yanma, batma, elektrik çarpması, patlayıcı ağrı,
Duyu bozukluğu daha çok bacakları ve ayakları etkiler, kas gücü azalır sonuçta denge ve yürüyüş bozulur. Bu durumlar diyabetik ayakta yaraların açılmasına neden olabilir
Şimdi küçük önerlilerle yazımızı sonlandıralım.
-Haftada 3-4 saat egzersiz! 50 dk.’dan fazla olma şartıyla
-Endurans arttırmak
-Haftada 1000–2000 kalori arası enerji tüketimi
-Yüzme, bisiklet, sandalyede egzersizler, kol egzersizleri…
Hadi hep Beraber Diyabet için Harekete geçelim.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?