GÜNDEM

DİYARBAKIR GÜNCEL’DEN KAMPANYAMIZA DESTEK

Diyarbakır Güncel Gazetesi, Batman-Diyarbakır Yolu’nda mevcut tren hattının raybüs ulaşımına dönüştürülmesi yönünde yürüttüğümüz kampanyaya destek verdi. Gazetede yayımlanan çalışmada, Diyarbakırlı Vatandaşların görüşlerine de yer verildi. Diyarbakır Güncel Gazetesi’nde Seyfettin Eken imzalı haberin tayları şöyle:

DİYARBAKIR GÜNCEL’DEN KAMPANYAMIZA DESTEK
03-05-2019 18:50
Google News

 

RAYBÜS’ÜN GELECEĞİ İKİ MİLLETVEKİLİNE BAĞLI

Vatandaşlar, her gün yaklaşık 15 bin kişinin seyahat ettiği Batman-Diyarbakır yolunda aktif halde olan tren yolu ağının, raylı ulaşım aracı RAYBÜS’e dönüştürülmesini istiyor.

SEYFETTİN EKEN

Diyarbakır’da vatandaşlar, hiç ihtiyaç olmadığı halde Malatya-Elazığ illeri arasında kurulan RAYBÜS’ün Batman-Diyarbakır arasında da aktif hale getirilmesini istiyor.

Batman ve Diyarbakır’dan birer milletvekilinin TCDD Genel Müdürlüğüyle vatandaşın bu talebi konusunda görüşmesi durumunda, RAYBÜS’ün geleceği söylendi. Vatandaşlar bu konuda milletvekillerine seslendi.

Halk, Batman-Diyarbakır Yolunda araç sayısını ve hava kirliliğini azaltacak, vatandaşı yüklü yol masrafından kurtaracak, güvenli, hızlı ve ucuz seyahat imkânını sağlayacak RAYBÜS ulaşımı için iki ilin siyasetçilerinden gerekli girişimleri başlatmalarını istiyor. Halk, şuanda Zonguldak-Karabük, Çatal-Tire, Kars-Akyaka, Malatya-Elazığ illeri arasında aktif halde olan RAYBÜS ulaşımının, Batman-Diyarbakır yolunda da hayata geçirilmesini istiyor.

“EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK”

Batman-Diyarbakır arasında 90 kilometre tren hattı zaten aktif. Yolcu taşımacılığında kullanılan tren hattı, raylı sistem için de uygun. Düşük bir maliyetle kurulacak raylı sistem, devlet ekonomisine de katkı sağlayacak. Batman-Diyarbakır arasında seyahat etmek zorunda kalan memurlar, öğrenciler ve hastalar, raylı sistemle 90 kilometreyi 40 dakikada aşabilecek. Bu yolda araç trafiği, kazalar ve hava kirliliği de azalacak. Günde 1 sefer yapılması halinde dahi en az 250, ayaktaki yolcularla birlikte Bin yolcu taşınabilecek.

“RAYBÜS’ÜN GELECEĞİ MİLLETVEKİLLERİNE BAĞLI”

Vatandaş, “Eskişehir’de 20 yıl önce kullanılan raylı sistem, Batman-Diyarbakır halkı tarafından talep ediliyor. Siyasetçilerin ve bürokratların, gerekli girişimlerde bulunmasını isteyen vatandaşlar, şunları söyledi; “Bölgesel tren, günde 2 sefer gidip geliyor. Kurtalan Ekspres’i de Pazartesi ve Çarşamba günleri hariç haftada 5 gün gidiyor. Malatya ile Elazığ arasında ihtiyaç olmamasına rağmen RAYBÜS getirildi. Batman- Diyarbakır arasında her çok sayıda vatandaş gidip geliyor. Her seferinde 350–400 kişi yolculuk ediyor. RAYBÜS gelirse hem zamandan tasarruf edilecek hem de yolculuk yapacak kişi sayısı artacak. RAYBÜS’ün Batman-Diyarbakır arasında kullanıma açılması için sadece her iki ilden birer milletvekilinin TCDD Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunması yeterli. Çünkü milletvekilleri burada devreye girerse sorun çabuk halledilmiş olur. Bu kadar çözümü basit olan bir şeyde bile halkın vekili olarak seçilen milletvekillerinin bu konuda devreye girmesini istiyoruz” dedi.

“İZDİHAMLAR YAŞANMAYACAK”

Vatandaşlar, şu taleplerde bulundu: “Tren Batman ile Bismil içinden geçtiği için yolcu potansiyeli yüksektir. Günde 750 kişi gidip geliyor. RAYBÜS gelirse zaman kısalacağı için günde 3 sefer git-gel olur. RAYBÜS gelse hem rahatlık hem de konforlu bir seyahat gerçekleşir. Zamandan da tasarruf edileceği için iyi olur. Özel günlerde örneğin nevroz gibi etkinliklerde eski trenlerde sefer sayısı ve yolcu kapasitesi az olduğu için izdiham yaşanıyor. RAYBÜS’te hem hız hızlı olduğundan hem de yolcu kapasitesi yüksek olduğu için bu izdihamların da önüne geçilmiş olur. RAYBÜS’ün gelmesi bölgemiz için hem ekonomik, hem de sosyal ve kültürel anlamda büyük bir kazanç sağlayacaktır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete