SAĞLIK

DİZ AMELİYATLARI NE ŞEKİLDE YAPILIR?

Özel Batman Dünya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. İdrak Mammadov, diz artroskopisi (dizin kapalı ameliyatı) ameliyatı ile ilgili bilgi verdi.

DİZ AMELİYATLARI NE ŞEKİLDE YAPILIR?
17-11-2020 17:18
Google News


MENİSKÜS YIRTIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN BİR İŞLEM
Dr. Mammadov “Bu ameliyat dizin önünden boyutları 1 santimetre olan 2 adet kesi yapılarak kamera ve diğer özel aletlerle diz ekleminin içine girilerek yapılır. Bu işlemde dizin içindeki tüm yapılar, sinovyal dokular, eklem kıkırdakları, menisküsler, önçapraz, arka çapraz bağlar normal boyutlarından defalarca büyütülerek gözlemlenir, detaylı incelenir ve gerekirse müdahale edilir. Bu ameliyatta yaş sınırı yoktur. Bu ameliyatlar günümüzde daha çok, menisküs yırtıklarının dikilmesi veya temizlenmesi, ön çapraz bağ yırtıklarının tamir edilmesi için yapılır. Ama bunların dışında dizin içinde olan yumuşak doku kitlelerinin çıkarılması, diz ekleminin kıkırdak bozukluklarına müdahale, diz kapağı çıkığı (patella) hastalıklarında, dizin enfeksiyon hastalıklarında, diz eklemini ilgilendiren kırıklar zamanı ve diğer birçok durumda yapılabilir. Aynı zamanda halk arasında diz ekleminin kireçlenmesi gibi bilinen gonartroz hastalarında artroskopik olarak yapılacak işlemler hastaların şikâyetlerini azaltabilir ve diz protezi ameliyatını birkaç yıl erteleyebilir. İşlem genellikle halk arasında belden uyuşturma olarak bilinen anestezi ile yapılır. Hastanede yatış süreci genellikle 1 gündür” dedi.

HASTANEMİZDE BU İŞLEM BAŞARIYLA YAPILABİLİYOR
Dr. Mammadov "Hastanemizde diz ekleminde yırtık menisküsün temizlenmesi, dikilmesi, önçapraz bağ ameliyatı, arka çapraz bağ ameliyatı, kıkırdak canlandırma (mikrokırık) ve diğer birçok işlemler başarıyla gerçekleştirilir. Hastanemiz bu konuda üst düzeyde donanıma sahiptir. Artroskopik diz ameliyatları dışında omuz ve ayak bileğinin birçok hastalıkları da tarafımızca artroskopik olarak tedavi edilmektedir” dedi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete