TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Diz kireçlenmelerine karşı ameliyatsız  uygulama

Orta yaş ve üstü bireylerde daha sık rastlanan diz kireçlenmesi rahatsızlıklarında uygulanmaya başlanan yeni nesil "hidrojel" tedavisi, hastaların ameliyat olmadan ağrılarından kurtulmasını sağlıyor.

Diz kireçlenmelerine karşı ameliyatsız  uygulama
30-07-2023 19:46
30-07-2023 17:46
BATMAN
Google News

Kıkırdaktaki sorunlar nedeniyle özellikle orta yaş ve üzerinde yaşanan diz ağrılarını gidermek için ameliyatsız tedavi yöntemlerinden olan hidrojel uygulamasında, diz eklemleri arasındaki kıkırdak bölgeye sıvı enjekte ediliyor. Vücut içinde emilimi olmayan sıvı, uzun yıllar diz içinde kalarak kemiklerin sürtünmesini önlüyor.

Bursa'da bu tedaviyi hastalarına uygulayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Oktay Nar, AA muhabirine, halk arasında "kireçlenme" olarak nitelendirilen diz ağrılarının kıkırdak dokusunun kaybıyla ortaya çıktığını, vücudun ürettiği sıvının belli bir süreden sonra bu bölgeye yetmediğini söyledi. Dizin içine platin yerleştirme, protez koyma, kapak değiştirme ameliyatlarına alternatif olarak Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanan hidrojelin diğerlerinden farklı olduğunu kaydeden Nar, "Hidrojel sıvısının yüzde 97,5'i sudan, yüzde 2,5'i de poliakrilamid denilen vücut tarafından emilemeyen bir dolgu malzemesinden oluşuyor. Bu dolgu malzemesi estetik sektörü başta olmak üzere birçok tedavide yıllarca kullanılmış. Bu sıvı vücut tarafından emilmiyor, vücut bunu yok edemiyor, dizin içinde ömür boyu kalıyor." diye konuştu. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
6 Mayıs 2024 e-gazete