GÜNDEM

DOĞANTAY “MÜLTECİ KADINLAR YÜZÜNDEN BOŞANMALAR ARTIYOR”

Kadın Hakları Koruma Derneği Başkanı Zeynep Doğantay, kadına yönelik şiddet ve hızla artan boşanma vakalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

DOĞANTAY “MÜLTECİ KADINLAR YÜZÜNDEN BOŞANMALAR ARTIYOR”
27-09-2016 21:40
Google News

Doğantay, Batman’da son bir yıl içerisinde artan boşanmaların, kente mülteci olarak gelen kadınlardan kaynaklandığını dile getirdi. 

DERNEK, 8 YILDIR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

Yaklaşık 8 yıl önce kurulan Kadına Hakları Koruma Derneği, kadına yönelik şiddeti önlemeye dönük çeşitli çalışmalar yürütüyor. Dernek Başkanı Zeynep Doğantay, yapılan araştırmalar ve gözlemler sonucu, boşanma ve şiddetin, kente gelen mültecilerden kaynaklandığını belirtiyor.

“SON 8 YILDA 30 BİN ŞİKÂYET ALDIK”

Derneğin başlattığı proje ile İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı uzmanlar eşliğinde eğitim ve bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Doğantay “Türkçe bilmeyen kadınlara da biz tercümanlık yaptık. Bu projemizin devamı için bazı mahallelerimizden halen talep alıyoruz. Son 8 yılda bize binlerce kadın başvuruda bulundu. Kadına yönelik şiddet artıyor ancak eksilmiyor. Şuana kadar yaklaşık 30 bin ailede kadına yönelik şiddet yaşandı. Ortalama bu kadar aile bu durumdan etkilendi. Bu sadece bize intikal eden sayı bunun dışında da yaşanmıştır ancak kimseye yansıtılmadı” dedi.

“2016 YILININ İLK 9 AYINDA 15 BİN KADIN ŞİDDETE UĞRADI”

2016 yılının ilk 9 ayında 15 bin kadının kendilerine şikâyette bulunduğunu vurgulayan Doğantay “15 bin şiddet gördüklerine dair şikâyette bulundular. Bu kadınların bazılar, sözlü, bazıları psikolojik ve çoğu darp edilerek şiddete uğramış. Sağlıklı bir toplumun olması için anneye değer verilmeli. Toplumda anne değersiz kılınıyor. Özellikle birden fazla yapılan evlilikler bu durumu tetikliyor. Kendi ailemden örnek vermem gerekirse, amcam 3 evlilik, babam 2 evlilik ve çok sayıda akrabam bu şekilde evlilik gerçekleştirdi. Bu ailelerde yetişen çocuklardan ne beklenir ki? Bunun üzerinde bir araştırma yapılırsa çok farklı bir tablo ortaya çıkar” şeklinde konuştu.

“8–9 ÇOCUKLU BİR BABA, 5–10 BİN LİRA KARŞILIĞINDA KADIN SATAN ALABİLİYOR”

 Başka ülkeden Batman’a göç edenlerin olduğunu hatırlatan Doğantay “8–9 çocuklu bir baba o çocuklarını bırakıp, 5–10 bin lira karşılığında kadın satan alabiliyor. Kadınlardan bu konuda çok şikâyet geldi. Batman’da bu durumdan dolayı binin üzerinde boşanma yaşandı. Mülteci olarak buraya gelen kadınlardan kaynaklı boşanmalar yaşanıyor. Kadına yönelik şiddet her zaman var. Ben kendi üzerimden örnek vereyim. Ben 6 çocuğum ile beraber karakolda kalmak zorunda kaldım. Eğer ben aileme gidemiyorsam ve karakola sığındıysam bu vahim bir durumdur. 12 saat boyunca gözaltında kaldım. Ben yasaları hakları bildiğim halde bu sorunları yaşadıysam bu hakları bilmeyenlerin acısını düşünmek bile istemiyorum” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete