EĞİTİM

“Doğum sırasında kordon kanını saklayın”

Batman Medikal Park Hastanesi’nde görevli Neonatoloji (Yeni Doğan Uzmanı) Uzm. Dr. Yusuf Kale, bebeklerde kordon kanının önemini anlattı.

“Doğum sırasında kordon kanını saklayın”
25-09-2018 20:21
Google News

KORDON KANI, KÖK HÜCRE AÇISINDAN ZENGİN

Bebeğin, ana rahminde, göbek kordonu aracılığı ile anne kanından beslendiğini belirten Dr. Kale “Bu beslenme direk olarak anne damarlarına bağlanarak değil, plasenta aracılığı ile olur. Plasenta, bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlayan bir yapıdır. Plasenta, doğumdan sonra ne anne ne de bebek için artık gerekmeyen bir dokudur ve çöpe atılır. Kordon kanı, bebeğin doğumundan sonra plasentanın içinde kalan kandır. Bu kan kök hücre açısından zengindir. Günümüzde kök hücreler özellikle kemoterapi ve/veya radyoterapi gören kanser hastalarının kan ve bağışıklık sistemini yeniden canlandırmak için kullanılıyor” dedi.

KORDON KANINI SAKLAYIN

Dr. Kale “Anne babalar, kordon kanını saklamak istiyorlarsa beklenen doğum tarihinden en az 2 hafta önce Kordon Kanı Bankası ve doğumu yaptıracak olan kadın doğum uzmanına durum bildirilmeli ve gerekli hazırlıkların yapılması sağlanmalıdır. Bu sayede gerekli ekipman ve belgeler, doğum anında hazır bulundurulabilir. Kordon kanı, doğumu yaptıran hekim tarafından alınır. Doğumun normal ya da sezaryen olması, kordon kanı alam işleminin değişmesi üzerinde etkili değildir. Kordon kanının alınması anneye veya bebeğe acı vermez, doğum sürecini etkilemez. Fazla zaman almayan, ortalama 2–3 dakika süren kolay bir işlemdir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete