GÜNDEM

Dr. Çağlar Altundal, anne adaylarını uyardı

Dr. Çağlar Altundal, anne adaylarını uyardı

Dr. Çağlar Altundal, anne adaylarını uyardı
08-07-2014 21:11
Google News

Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Doktorlarından Op. Dr. Çağlar Altundal, Ramazan ay’ı nedeniyle anne adaylarına önemli uyarılarda bulundu.

AÇLIK OLUMSUZ ETKİLER

Ramazan ay’ında uzun süren açlık ve susuzluğun, anne adayını ve bebeğini olumsuz etkileyeceğini ifade eden Altundal “Gebelik ve emzirme, kadının hayatında beslenmenin öneminin arttığı bir dönemdir. Anne adayının yetersiz ve dengesiz beslenmesi yetersiz ya da aşırı kilo alması risktir. Ramazanda özellikle yaz aylarında uzun süren açlık ve susuzluk anne adayını olumsuz etkileyebilir. Öncelikle kan şekerinde düşmeye bağlı halsizlik, sinirlilik, baş dönmesi, baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşabilirler. Gebeliğin üçüncü ayından itibaren annenin kan şekeri düzeyi gebelik öncesine göre daha inişli çıkışlıdır. Yemek sonrası kan şekeri hızla yükselebileceği gibi açlık dönemlerinde çok daha çabuk düşebilir” dedi.

BOL SIVI TÜKETİLMELİ

Altundal açıklamasının devamında “Uzun süren açlık beraberinde aktivitede de azalmaya neden olur. Akşam yenilen ağır yemek gebede sindirim şikâyetlerine neden olacağı gibi istenmeyen fazla kilo artışı da getirebilir. Ama bu her zaman iyi beslenmiş olduğunu göstermez. Ayrıca fazla kilo artışı da çeşitli riskleri beraberinde getirir. Vücutta insülin direnci artar. Buna bağlı olarak kilo artışı önlenemez hal alır. Bu kişilerde gebelik şekeri riski de artacaktır. Anne adayının diyabet, gebelik diyabeti, gebeliğe bağlı şiddetli bulantı-kusma, hipertansiyon gibi sorunları varsa kesinlikle uzun süre aç kalmamalıdır. Bu gebelerin oruç tutması doğru değildir. Kısaca gebelik döneminde az ve sık yemek yeme ve bol sıvı almak gebelik sağlığı açısından gereklidir” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete