EĞİTİM

DR. İŞCAN “DİNLENDİRİCİ GÖZLÜK YOKTUR”

DR. İŞCAN “DİNLENDİRİCİ GÖZLÜK YOKTUR”

DR. İŞCAN “DİNLENDİRİCİ GÖZLÜK YOKTUR”
23-10-2014 20:36
Google News

Göz doktoru Yalçın İşcan, 0.25, 0.50 gözlük numaralarının hiçbir göz kusuru olmayan kişilerde dinlendirici olarak kullanıldığı ve halk arasında dinlendirici gözlük olarak tanındığını belirterek gerçekte dinlendirici diye bir gözlük olmadığını ileri sürdü.

Batman Bölge Hastanesi göz doktorlarından Yalçın İşcan, gerçekte dinlendirici diye bir gözlük olmadığını belirterek “Bu tabir, 0.25, 0.50 gözlük numaralarının hiçbir göz kusuru olmayan kişilerde gözü dinlendirdiği varsayılarak kullanılagelmiştir. Bu tamamen yanlış bir tabirdir” dedi.

HALK ARASINDA YANLIŞ BİLİNİYOR

İşcan, dinlendirici gözlük adı altında 0.25, 0.50 numaralarında çeşitli gözlüklerin piyasada bolca satıldığını belirterek, dinlendirici gözlük tabirinin halk arasında yıllardır yanlış kullanılan bir tabir olduğunu ifade etti. Bir dönem dinlendirici gözlük adı altında 0.25-0.50 numaralarında çeşitli gözlüklerin piyasada bolca satıldığını kaydeden İşcan “Bu tabir 0.25 ,0.50 gözlük numaralarının hiçbir göz kusuru olmayan kişilerde gözü dinlendirdiği varsayılarak kullanılagelmiştir.Bu tamamen yanlış bir tabirdir. Şayet gözde bir bozukluk yoksa gözün bu asli görevini yerine getirirken yorulması diye bir şey de söz konusu olamaz” dedi.

GÖZLERDE YORUCU ETKİ YAPAR

Dinlendirici gözlüklerin, bilinenin tam aksine sağlıklı gözlerde yorucu etkileri bulunduğuna vurgu yapan İşcan  “Misalen koltuk değneği yalnızca ayak ve bacaklarında sorunu olan hastalar için faydalıdır. Böyle bir sorunu olmayan biri için hiçbir faydası olmamakla birlikte ekstra hamallığının yapılmasına neden olmaktadır. Bu konuda bir parantez açmak istiyorum bilgisayar ekranıyla göz mesaisi yoğun olan kişilerde numarasız veya 0,25 numaralı gözlük kullanımı, camların ışığı emici ve yansıma azaltıcı etkilerinden dolayı faydası daha ağır basmaktadır. Bu nedenle bu kişilere ekranla mesaisi olduğu esnada kullanmak üzere bu gözlükleri önermekteyiz. Özetle hiçbir kusuru olmayan demin bahsettiğim ekranla göz mesaisi olan kişiler hariç olmak üzere dinlendirmek için herhangi bir gözlük önermemekteyiz” şeklinde konuştu. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
17 Nisan 2024 e-gazete