EĞİTİM

DR. KAZGAN’DAN KADINLARA MİYOM UYARISI;

“Kötü huylu olabilir”

DR. KAZGAN’DAN KADINLARA MİYOM UYARISI;
15-01-2019 17:27
Google News

Özel Batman Dünya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Halil Kazgan’ın kapalı (laparoskopi) ameliyatı ile 47 yaşındaki hastanın rahminden dev bir kitle çıkarıldı.

1 yıldır karın şişliği ve kanama şikâyeti olan hasta M.A. isimli kadın, Dünya Hastanesi'ne başvurdu. Hastanın USG ve MR tetkiklerinde 30 santimetrelik dev bir kitleye rastlandı. Kitle, kapalı cerrahi ile kesik ve kanama olmadan 1,5 saat süren operasyonla çıkarıldı.

MİYOMLAR KÖTÜ HUYLU OLABİLİR

Kadınlarda sık görülen miyomların kötü huylu olabileceğine de dikkat çeken Dr. Kazgan “Miyomlar rahimde ortaya çıkan, rahim duvarının dokusundan kaynaklanan, çapları genelde 1-15 santimetre arasında değişen fakat daha büyük çaplara da ulaşabilen, genellikle iyi huylu olup fakat nadiren kötü huyluya dönüşebilen tümörlerdir. Her kadında görülebilecek bu hastalık için yılda en az 2 kez kadın doğumcuya başvurup, kontrol yaptırmak şart. Bu tür kitlelerin ameliyatları kolaylıkla yapılabiliyor. Miyomlar iyi huylu çıkarsa ek bir tedaviye ihtiyaç kalmıyor” dedi.

“KAPALI AMELİYAT İLE ÇIKARABİLİYORUZ”

Dr. Kazgan “Hastanın yaşı ve kilosu ile alakalı olarak zor bir ameliyat olacağını biliyorduk. Bu tür kitlelerin kapalı ameliyat ile çıkarılması oldukça zor olsa da merkezimizde bu tür vakalar yapılabiliyor. Normalde açık cerrahide 1 hafta 10 günü bulan iyileşme süresi kapalı ameliyatlarda daha kısa oluyor. Hastamız ertesi gün şifa ile taburcu edildi” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete