EĞİTİM

DR. ŞAKAR’DAN MENOPOZ UYARISI…

Medikal Park Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Türkan Kaya Şakar, menopoza karşı kadınları uyardı.

DR. ŞAKAR’DAN MENOPOZ UYARISI…
23-07-2018 21:51
Google News

Dr. Şakar “Menopoz, son adet kanamasıdır. 40 yaşından gerçekleşen menopoz, erken menopozdur. Bu dönemde oluşan bazı değişiklikler, kadının hayatını kötü etkileyebilir ve birçok hastalığa zemin hazırlar. Bu durum, kadının yaşam kalitesini ve mutlu bir hayat sürmesini engeller. Günümüzde menopoz bir hastalık olarak kabul edilir. Bugün kadın yumurtalık hormonları laboratuar koşullarında üretilmektedir. Menopozda ortaya çıkabilecek olumsuzluklar önlenir” dedi.

MENOPOZ, 20 YILA KADAR SÜREGELEN BİR DURUM

Menopozun, kadınlık hormonları olarak bilinen östrojen ve progesteron hormonlarının azalması ile oluştuğunu belirten Dr. Şakar “40’lı yaşlardan sonra yumurtalıklarda hormonların üretimi iyice azalır, menopoz oluşur. Menopoz, bir anda ortaya çıkmaz. Geçiş dönemi 20 yıl kadar sürer. Yumurtlama azalır, gece terlemesi, adet düzensizlikleri, ateş basması, gerginlik ortaya çıkar. Bir süre sonra adet kesilir. Bu dönem 5–6 aydan fazla sürerse doktora başvurulmalı, hormon testleri yaptırılmalıdır. Östrojen ve FSH hormonlarına bakılır, vücuttaki seviyelerine bakılarak tanı konabilir. Adet kanaması 1 yıldır gerçekleşmiyorsa menopoz tanısı konur” dedi.

11 ÖNERİ…

Menopoz sorunlarıyla başa çıkmada 11 öneriyi paylaşan Dr. Şakar “Menopozu doğal bir süreç olarak kabul edin. Yaşadığınız fiziksel ve ruhsal sıkıntılarla ilgili konuşmaktan ve yardım istemekten çekinmeyin. Menopoz sürecini ve hislerinizi eşinizle, çocuklarınızla paylaşın. Kadın doğum uzmanına danışarak süreç hakkında bilgi alın, aklınıza takılan soruları danışın. Kemik sağlığınızı korumak, ideal kilonuzda kalmak ve zinde olmak için spor yapın. Her gün tempolu 30 dakika yürüyüş kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Sağlıklı beslenin. Formunuzu ve sağlığınızı korumak için karbonhidrattan zengin unlu gıdalar, pilav, makarna gibi besinleri azaltıp bunların yerine daha çok sebze, meyve tüketmeye çalışın. Menopoz süreciyle artan kemik erimesi (osteoporoz) riskini azaltmak için daha fazla peynir, yoğurt ve süt tüketin. Bu dönemde cinsel istekte azalma, vajinal kuruluk gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Eczacınıza, doktorunuza danışarak bu tip sıkıntılarınızı azaltmanıza yardımcı olacak destek tedavilerden faydalanabilirsiniz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete