EĞİTİM

DR. ŞİRİN ASLANKILIÇ UYARIYOR:

“Çocuklarda ishal vakaları artış gösteriyor”

DR. ŞİRİN ASLANKILIÇ UYARIYOR:
06-04-2018 22:17
Google News

Yaşam Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Aslankılıç, çocuklarda görülen ishallere karşı ebeveynleri uyardı.

Son günlerde ishal vakalarında artış yaşandığını belirten Aslankılıç “Her yıl ülkemizde ve dünyada milyonlarca çocuk, ishal yüzünden hayatını kaybediyor. İshal, genellikle ateş, mide bulantısı, kusma, kramplar ve su kaybı belirtileri ile kendini gösterir” dedi.

BAZI ENFEKSİYONLAR CİDDİ OLABİLİR

Çoğu bakteriyel enfeksiyonun, kendiliğinden iyileştiği, ancak az pişmiş et veya başka bir gıdadan kaynaklanan E. coli enfeksiyonu gibi bir enfeksiyonun ise ciddi olabileceğini belirten Aslankılıç “Çocuğunuzda bu semptomları gözlemliyorsanız mutlaka doktora danışın” dedi.

EVDE MÜDAHALE NASIL YAPILIR?

Aslankılıç, kulak enfeksiyonu hakkında “Bazı durumlarda viral ya da bakteriyel bir kulak enfeksiyonu, ishale neden olabilir. Bazı paraziter enfeksiyonlar, ishale neden olabilir. Çocuğunuzda antibiyotik kullanımı sırasında veya sonrasında ishal görülüyorsa, ilaç enfeksiyöz bakterilerle birlikte bağırsaklardaki iyi bakterileri de öldürmüş olabilir. İshale bağlı gelişen sıvı ve tuz kaybı oldukça önem taşır. Bu kaybın derecesi belirlenip, az oranda ise ağız yoluyla, şiddetli oranda ise damardan yerine konması gerekir. Ev ortamında da hazırlanabilen, 5 su bardağı kaynatılmış soğutulmuş suya 2 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat konarak karıştırılır. Her ishal sonrası mutlaka olmak üzere hastaya içebildiği kadar sık aralarla içirilir” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete