EĞİTİM

Dr. Taşkın’dan pişik uyarısı

Batman Medical Park Hastanesi’nde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, bebeklerde pişik oluşumuna karşı ebeveynleri bilgilendirdi.

Dr. Taşkın’dan pişik uyarısı
20-11-2018 15:00
Google News

MANTAR SONUCU OLUŞUR
Poponun, kasıklar ve dış cinsel organların çevresinde cildin amonyak ile tahrişine pişik dendiğini belirten Dr. Taşkın “Yeni yapılmış idrarda çok miktarda üre vardır ama amonyak yoktur. Üre, en hassas deride bile tahrişe neden olmaz. Fakat idrar, bebeğin altında biraz beklerse bazı bakteriler üre maddesini amonyağa çevirir, amonyak cildi tahriş eder. Pişiğe, candida albicans mantarı yol açar. Bu mantar dışkı ve idrarın kimyasını çok sever. Zeminin ılık ve nemli olması da mantarı arttırır. Pişik, alt bezinin bebeğin cildine değdiği noktada hafif kabartılı bir kızarıklık ile başlar. İlerlediğinde kızartılı küçük şişlikler, içi su dolu kabarcıklar ve buna benzeyen bebekte ağrı oluşturan deri değişiklikleri oluşabilir. Pişik oluşmasında, bezin temizliğinde kullanılan deterjanlar ve diğer temizlik maddeleri, ıslak mendil kullanımı etkilidir. Kötü hijyen, ishal dönemlerinde sık sık dışkıya çıkması da pişiği kolaylaştırır” dedi.
KURULUK VE HİJYEN ÖNEMLİ
Anne-Babalara tavsiyelerde bulunan Dr. Taşkın “Sık sık bezi değiştirmek, en önemlisi bölgeyi temiz ve kuru tutmak gerekir. Bez bölgesini yavaşça ama tamamen temizleyene kadar cilt kıvrımlarını da içerecek şekilde yıkayın. Çocuğunuzun bez bölgesinde kızarıklık varsa kesinlikle ıslak mendil kullanmayın ciltte yanma ve tahrişi arttırabilir. Bebeğinizin cildini kurumaya bırakın veya yumuşak bir bez veya kâğıt havlu ile nazikçe kurulayın. Vazelin, deri üzerinde iyi bir koruyucu tabaka sağlar ve kolaylıkla temizlenir. Bazı bu amaçla kullanılabilecek diğer merhemler de olabilir” dedi. (Medikal Park Basın)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete