ROPÖRTAJ

DRZAN AÇILDI

“Her bitki, tıbbi bitki değildir”

DRZAN AÇILDI
19-03-2020 20:02
Google News

 

Turgut Özal Bulvarı

Mado Cafe yanında

DRZAN açıldı.

Ziyaret ettiyseniz,

Minik, şirin, huzur veren bir yer.

Ahşap bir dekor kullanılmış.

Batman’a değer katan

Dâhiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı

Fitoterapi Uzmanı

Ozonterapi Uzmanı

Doktor Rezan Gergin’in açtığı bir yer.

Raflar dolu.

Kendi elleriyle hazırladığı bitkisel ürünler sıra sıra.

Hazımsızlık giderici çaylar,

Papatya çayları,

Yıldız anasonlar,

Aynısefa çayları,

Saç güçlendiriciler,

Gözaltı morluğuna karşı serumlar,

Kaz Dağlarından getirdiği tıbbi ballar,

Çocuk sahibi olamayanlar için getirdiği Medine Hurma Poleni,

Bıttım sabunu,

Zencefiller, tarçınlar, zerdeçallar,

Ebegümeci ve hibiskuslar,

Kas eklem ağrıları için macunlar,

Kemoterapi ve radyoterapi hastaları için kanser önleyici karışımlar…

Tamamı tıbbi bitkilerden yapılmış ürünler.

Doğada gördüğünüz her papatyanın çayı içilir mi?

Her bal, şifa kaynağı mı?

Her Propolis, aynı mı?

Hayır.

DRZAN, bütün bitkilerin araştırılıp,

Sadece tıbbi bitkilerin kullanıldığı ürünlerle dolu bir yer.

Hastalığınıza özel bitkisel ilaçlar hazırlatabileceğiniz,

Her gün, bir bardak bitki çayınızı içebileceğiniz,

Enfes bir yer.

Benim, sık sık buraya uğrayacağım kesin.

Size de şiddetle taviye ederim.

-Batman’da sizi tanımayan yok artık ama özgeçmişinizi dinleyebilir miyiz biraz?

“1979 Kurtalan Siirt doğumluyum. 1996’da Batman Lisesinden mezun oldum. Uludağ Tıp Fakültesini okudum. İhtisasımı Düzce Üniversitesi’nde yaptım. 2008 yılında Batman Devlet Hastanesinde İç Hastalıkları Uzmanı olarak çalışmaya başladım. 2010 yılında Medicalpark Hastanesinde İç Hastalıkları (Dâhiliye) Uzmanı olarak göreve başladım. 10 yıldır buradayım. 4 yıl önce aldığım hemodiyaliz sertifikası ile hemodiyaliz hastalarına da bakarken, 2017 yılında Bezmialem Üniversitesi’nde Fitoterapi Uzmanlığımı aldım”

TEDAVİNİN DEVAMI İÇİN FİTOTERAPİ GEREKİYOR

-Fitoterapiye ilginiz nasıl başladı?

“5 yıldır fototerapi ile ilgileniyorum. Medikal tedavi ile hastalığı bir süre regüler ediyorsunuz ama devamında destek gerekiyor. Diyabet hastasının kan şekerini ilaçla regüler edebiliyorsun, tip 2 diyabetlerde oral ilaç ve insülinlerle rahatsızlığı regüler edebiliyorsun, ancak kan şekerini daha çok düşürmek ve hayat kalitesini arttırmak için fitoterapi devreye giriyor. Kronik öksürüğü geçmeyen hastalarımıza, zencefil ve tarçın karışımı kullandırarak işe başladım. Faydasını görünce 2017 yılında Bezmialem Üniversitesinde fitoterapi eğitimi alarak serüvenime başladım. Bu alanda eski kitaplar ve İbni Sina bilgilerinden de faydalandım”

FİTOTERAPİ, BİLİMSEL TIBBIN TAMAMLAYICISI

-Bilimsel tıbbın neresinde fitoterapi?

“Fitoterapi, bilimsel tıbbın temelidir bana göre. Bilimsel tıp, fitoterapinin devamıdır. Bilimsel tıbba alternatif değil, aksine tamamlayıcıdır. Fitoterapide bitkisel ürünler kullanılır. Bilimsel tıpta kullanılan ürünler ise bitkilerin sentetiğe dönüştürülmüş halidir. Bazı bitkiler, bilimsel yani modern tıpta kullanılan ilaçlarla üst üste konulduğunda çok daha iyi etki gösterir”

BU İŞİ SADECE FİTOTERAPİ UZMANLARI YAPABİLİR

-İnternetten araştırıp aktardan bitki alarak bitkisel tedavi yapabilir mi herkes?

“Hayır. Çünkü en büyük sıkıntı, doğru bitkiye ulaşmak. Mesela papatya kullanacaksınız ama o tıbbi papatya mı? Tıbbi papatya değilse sadece saç sarartabilirsiniz o papatya ile. Fitoterapi ile tedaviyi sadece bu alanın hekimi verebilir. Batman’da fitoterapi eğitimi alıp bu işin sertifikasına sahip tek hekim benim”

DOĞRU TEDAVİ İÇİN DRZAN GEREKLİYDİ

-DRZAN’ı neden açma gereği duydunuz?

“Bitkisel ürünler hazırlarken aktarlardan bitki aldım. Ancak doğru bitkilere ulaşamadım. Bir reçete hazırlıyorsunuz. Aktarlarda bu reçeteyi bitkilerle hazırlarken ya bitki eksik oluyor ya da tıbbi bitki olmuyor. Tedavi aksıyor. Mesela tıbbi bal, gerçek bir şifa kaynağıdır ama doğru bala ulaşmak kolay değildir. Doğru ürünü, doğru hastayla buluşturmak önemlidir. Bazı papatyalar parazit ilacıdır. Hastaya bronşlarını açmak ya da bağışıklık kazandırmak için papatya verdiğinizde belki de parazit ilacı veriyorsunuz. Ben de doğru tedavi uygulayabilmek için kendim işin içine girdim. Yurtiçi ve yurtdışına gittim. Bitki topladım. Bu bitkilerden hastalarım için özel ürünler hazırladım. Marka değeri olması ve Batman’ımıza katkı sağlaması için il dışından marka almak yerine Batman’da bu markayı oluşturdum”

DRZAN, BATMAN’A MARKA DEĞERİ KATACAK BİR İSİM

-Logonuz da dikkat çekici.

“Fikirzen ile çalıştım. Doktorun DR’si ve Rezan’ın ZAN’nı kullandık.  Zan, bilen anlamına da geliyor. Bitkisel tedavide bal çok kullanıldığından logomuzda bal peteği, en etkili bitkilerimizden zeytin yaprağıhekim stetoskobu, bağışıklığı güçlendiren mürver çiçeği ve bal damlasını kullandık. Yeşil zeytin rengi ve en bereketli toprak rengi olan humus rengini kullandık. Markamın patentini aldım. Logomuzu kullanarak çanta ve bardaklar yaptık”

-Neler var DRZAN’da?

“DRZAN’da tamamen doğal ve bitkisel ürünler var. Kişiye özel bitkisel ürünler hazırlıyoruz. Tıbbi bal karışımları ve tıbbi çay karışımlarımız var. Sason, Yüksekova, Pervari ve Anzer’de bal var ama tıbbi ballarımızı Kaz Dağları’ndan alıyorum. Diken balımız var. 2019 yılında dünya birincisi seçilen, Prolin değeri çok yüksek olan ve kanser hücrelerini öldürdüğü kanıtlanan tek bal Kestane Balımız var. Elimizde kaliteli Propolis var, arıların kendi kovanlarını dış ortamdan izole etmek için kullandığı bir reçinedir bu. 150 bitkimiz var. 12 hazır bitki reçetemiz var. Mide şişkinliği ve hazımsızlık için aynısefa çayı, kronik akciğer ve astım hastaları için karabaş çayımız var”

“Korona virüsüne karşı bitkisel ürün HAZIRLADIK”

“Virüse karşı yıldız anason çayını yaptık. Bunun yanında bağışıklığı güçlendirmek için arı sütü, arı ekmeği, bal ve propolis karışımı yaptık. Gribal enfeksiyon ve viral enfeksiyonlarda bağışıklığı güçlendirmek için gerekiyor. En büyük risk faktörü yaşlılar hastalar, kronik hastalar, organ nakli olanlar, karaciğer hastaları, böbrek yetmezliği, KOAH ve diyabeti olanlar. Bunlara bitkisel destek gerekiyor. Paça çorbası, kemik suyu çorbası, bağışıklığı güçlendirir. Yanında mutlaka bitkisel destek lazım. Mesela arı ekmeği. Çok değerli bir ürün. Arı ekmeği, arı sütü ve arı polenlerimiz elimizde var”

-DRZAN’da başka ne tür ürünler bulabilecek hastalarınız?

“Gıda takviyelerimiz var. Şimdilik, etkinliği kanıtlanmış firmalardan alıyoruz ama bir süre sonra kendi gıda takviyelerimizi de yapacağız. Kanser hastaları için, eklem ve kas romatizması hastaları için gıda takviyeleri var. Çocuğu olmayan hastalarımız için Medine’den hurma poleni getirdim. İran’dan safran, Kaz Dağları’ndan bal, arı sütü, polen getirdim. Kemoterapi, radyoterapi hastaları için kanser hücrelerini yok eden ürünlerimiz var. Bıttım sabunumuz, saçtaki egzama ve alerjik reaksiyonları gideriyor. Doğal sabunlarımız var. Saç çıkaran serumumuz var. Sedef hastaları için serumumuz var. Gözaltı morlukları için yaptığım bir serum var. Kas ve eklem ağrıları için özel serumum var. Bunu yapmak 3 ay sürüyor. Bunları koli koli eğil, 3’er 5’er hazırlıyorum. Bunların tamamını kendim yapıyorum. İnsanların hayır dualarını kazanıyoruz”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Nisan 2024 e-gazete