TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Dünya Prematüre Günü kutlandı

17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla Bayındır Söğütözü Hastanesi’nde dünyaya gelen prematüre bebekler ve aileleri ile etkinlik düzenlendi.

Dünya Prematüre Günü kutlandı
18-11-2023 11:36
18-11-2023 11:37
Google News

Bayındır Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, 17 Kasım, zamanından önce doğarak yaşama tutunma mücadelesi veren bebeklerin ve ailelerinin yaşadıkları zorluklara yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla, Dünya Prematüre Günü olarak kutlanıyor. Bebeklerin bu özel gününü kutlamak için Bayındır Söğütözü Hastanesi’nde doğan prematüre bebeklerin, ailelerinin ve sağlık çalışanlarının davetli olduğu bir etkinlik düzenlendi.

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen Bayındır Söğütözü Hastanesi Neonatoloji (Yenidoğan) Uzmanı Doç. Dr. Ece Göçmen, sürprizlerle dolu gebelik sürecinin gerek anneye gerek ise bebeğe bağlı sorunlar nedeniyle zamanından önce sonlanabileceğini ve doğumun erken gerçekleşebileceğini belirtti.

Özellikle 32 haftadan önce ve 1500 gramın altında doğan bebeklerin, donanımlı yenidoğan yoğun bakım ünitesi bulunan hastanelerde, yenidoğan uzmanı hekimlerin eşliğinde bakım görmesinin hayatta kalma şanslarını artırdığını bildiren Göçmen, "Prematüre bebeklerin ileride yaşam kalitesi yüksek, sağlıklı bireyler olmaları, doğumda sunulan sağlık hizmetinin kalitesi ile yakından ilişkilidir. Koşulları uygun olmayan bir hastanede doğum gerçekleştiğinde, bebeğin uygun bir merkeze transferi gerekebilir. Ancak transfer sırasında olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle erken doğum yapacak gebenin önceden uygun merkeze transferi sağlanmalıdır. Transfer sırasında bebek için en güvenli yer anne karnıdır. Ayrıca, prematüre bebeğin bakımı da çok özenli olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Göçmen, günümüzde prematüre bebek bakımında en iyi bakımın bebeğe daha az dokunarak, daha çok gözlem yapılarak gerçekleştirilen bireyselleştirilmiş bakım olduğunu aktararak, "Ailelerin, prematüre bebek bakımına yenidoğan yoğun bakım sürecinde aktif katılımının sağlanması, önemli bir kaliteli bakım kriteridir. Prematüre bebeklere kaliteli bakım sunmak üzere düzenlenmiş ünitelerin kurulması, bu farkındalıkla eğitilmiş yeterli sayıda uzman hekim ve hemşirenin yetişmesi, emek ve sorumluluk gerektiren bir süreçtir. Biz de bu farkındalığı artırmak için 17 Kasım Dünya Prematüre Gününde Bayındır Söğütözü Hastanesi’nde dünyaya gelen prematüre bebeklerimiz ile bir araya geldik. Bebeklerimizin sağlıklı olup, bugün yanımızda yer almaları çok büyük bir mutluluk kaynağı." açıklamasında bulundu. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
30 Nisan 2024 e-gazete