HALKIN SESİ

DÜNYA TİYATRO GÜNÜ KUTLANIYOR: TİYATROYA YOL AÇIN!

Uluslararası Tiyatro Enstitüsü, 2017 Dünya Tiyatro Günü nedeniyle yayımladığı bildiride “Daha çok hikâye, daha çok tiyatro” talebinde bulundu.

DÜNYA TİYATRO GÜNÜ KUTLANIYOR: TİYATROYA YOL AÇIN!
27-03-2017 18:01
Google News

Öte yandan 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle yurdun dört bir yanında bugün ücretsiz oyun sahnelenecek.

Dünya Tiyatro Günü tam 55 yıldır her ilkbaharda kutlanıyor.

Tiyatro öyle güçlü ki her şeye direniyor, her şeye karşın hayatta kalıyor, savaşları, sansürleri, parasızlığı aşıp geçiyor. “Dekor, belirsiz bir çağa ait çıplak bir sahne” deyip bir aktöre antre yaptırmak yeterli, ya da bir aktrise...

Aktör ne yapacak? Aktris ne diyecek?

Seyirci bekliyor, birazdan öğrenecek; o seyirci olmadan tiyatro da olmaz, bunu da unutmayalım. Salonda bir kişi de olsa o seyircidir.

Dünya Tiyatro Günü 55 yıldır var. 2013’te, yani sadece dört yıl önce Dario Fo demiş ki: “Günümüzün krizini aşmak için de tek umut bizlere, özellikle de tiyatro sanatını öğrenmek isteyen genç insanlara yönelik büyük bir cadı avının düzenlenmesidir: Böylece yeni bir oyuncular diasporası doğacak ve onlar bu baskıdan akla hayale gelmedik yararlar sağlayarak yepyeni temsiller yaratacaklardır

Akla hayale gelmedik yararlar; bir siyasi partinin programında yer almayı hak eden güzel bir formül değil mi?

Bir başkanlık seçiminin hemen öncesinde bizi yönetmek istedikleri sistemi, tiyatronun sunduğu akla hayale gelmedik yöntemlerle sunma fırsatı sağlayabileceğini hatırlatmak isterim. Ama sakın cadı avı falan olmasın!

Benim için tiyatro ötekidir, diyalogdur, kinin, hıncın yok olmasıdır.

Halklar arasında dostluk, bunun ne anlama geldiğini tam bilmiyorum, ama seyircilerin ve oyuncuların birlikteliğine, dostluğuna, tiyatronun bir araya getirdiği herkesin, yazanların, çevirenlerin, ışıklandıranların, giydirenlerin, dekorunu yapanların, oynayanların, tiyatro yapanların, tiyatroya gidenlerin birliğine inanıyorum.

Tiyatro bizi koruyor, barındırıyor. Sanırım bizi seviyor, biz onu ne kadar seviyorsak.

Batman İl Kültür Merkezinde de Sayın Müdürümüz İhsan Aslanlı’nın bizlere sunduğu sonsuz destek sayesinde Batman Gençlik Tiyatrosu olarak çocuk oyunumuz '' Fabl’ların Dili Olsa'' yı bu hafta 3 kez sahneleyeceğiz, bütün çocukları ve ebeveynleri de bekliyoruz tabi, ders alınacak konular işlenecek keza.

Bazen hani olur ya, bu dünyadan çıkmak isteyip farklı bir hayal aleminde olmak isteriz, işte tiyatro bunun için vardır.

Sizleri farklı bir dünyaya götürür, hayal kurdurur.

Dışarıdaki sıkıntıdan stresten kaostan karmaşadan sığınacağınız liman olur tiyatro.

Oyun saatlerimizi şimdiden not edin.

28-31 Mart Saat 10.00 Salı ve Cuma günü

Ahmet Kızılbulut

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete