GÜNDEM

Edebiyatçılara 'ilk eser' desteği için süreç başlıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığınca yeni ve özgün edebiyat eserlerinin üretilmesi, yeni yazarların desteklenmesi amacıyla başlatılan "ilk eser desteği" uygulaması için başvurular yarından itibaren alınacak.

Edebiyatçılara 'ilk eser' desteği için süreç başlıyor
31-07-2018 20:23
Google News

Kültür ve Turizm Bakanlığınca yeni ve özgün edebiyat eserlerinin üretilmesi, yeni yazarların desteklenmesi amacıyla verilecek "ilk eser" desteği için başvurular yarından itibaren alınacak.

Bakanlıkça hazırlanan ve geçen yıl yayımlanan "Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik" ile yazarların ilk eserlerine destek verilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştı.

Yönetmelikle edebi eserler için başvuru dönemini ağustos ve şubat ayı olmak üzere yılda iki defaya çıkaran Bakanlık, bu kapsamda 1 Ağustos Çarşamba günü itibarıyla "ilk eser" desteği için başvuruları almaya başlayacak.

Yeni ve özgün edebiyat eserlerinin üretilmesi, yayımlanması, yeni yazarların desteklenmesi amacıyla hayata geçirilen uygulamada, destek başvuruları yazarlarca değil yayınevleri üzerinden gerçekleştirilecek. Başvurular, ağustos ayı sonuna kadar yapılabilecek.

Başvurularda, eserin Türkçe olmasının yanı sıra edebiyata yeni boyutlar kazandırması, özgünlük taşıması, yurt içinde veya yurt dışında daha önce hiçbir şekilde basılmamış, yayımlanmamış olması ile başvuru öncesinde veya proje uygulama süresince herhangi bir fondan destek almamış olması şartı aranacak.

Eser başvuruları, Edebi Eserleri Destekleme ve Değerlendirme Kurulunca karara bağlanacak. Kurul kararları karar tarihini izleyen 15 gün içerisinde Bakanlığın resmi internet sitesinde ilan edilecek.

Yayımcılar desteğin yüzde 35'ini yazara ödeyecek
Destek sağlanan yayımcılar desteği amacına uygun kullanmak, destek için başvurduğu eserin konu ve içeriğinde herhangi bir değişiklik yapmamak, eseri hiçbir şartla kısmen veya tamamen başkalarına devretmemek gibi sorumlulukları taşıyacak.

Yayımcılar, başvuru yapılacak dönem içinde en fazla üç eser için müracaat edebilecekken, sağlanan desteğin yüzde 35'ini yazara ödeyecek. Yazarın sözleşme hükümlerine göre elde edeceği diğer gelirler bu tutarın dışında tutulacak.

İki ay içerisinde en az bin adet basılacak 
Yayın desteği sağlanan yayımcı ayrıca desteğe ilişkin kurul kararlarının ilanından itibaren 2 ay içinde; en az bin adet basmak, kitapların üzerinde bulundurulması zorunlu bandrollere ilişkin beyannamenin bir nüshasını teslim etmek ve yayımlanmış eserin bandrollü 150 nüshasını destek sözleşmesinde belirtilen tarihte Bakanlığa teslim etmekle yükümlü olacak.

Yönetmelik veya destek sözleşmesinde belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmeyen yayımcıların sözleşmeleri ayrı bir ihtara veya işleme gerek kalmaksızın sona erdirilecek ve yapılan ödemelerin yasal faizleriyle birlikte iadesi istenecek.

Kurulca desteklenmesine karar verilmesine rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyen yayımcıya yeni destek de verilmeyecek.(AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete