Nostalji

EFSANE SİYASETÇİ ŞEHMUS DEMİR

Şehmus Demir, kısa boyu, hafif kilosu, yüzüne yakışan bıyığı ve kalın çerçeveli gözlüğünün yanı sıra yaz mevsiminde dahi giydiği takım elbise ve kravatı ile belleklerde yer edinmişti.

EFSANE SİYASETÇİ ŞEHMUS DEMİR
25-07-2017 21:16
25-12-2021 12:28
Google News

Yazan ve derleyen EKREM GÜNAYDIN

İzinsiz iktibas edilemez.

Açık sözlü, açık yürekliliği ve engin cesaretiyle tam bir Batman Beyefendisi idi. 1 Ocak 1933 yılında Batman İlinin Gercüş İlçesi’nin Habizbini Bölgesi’ndeki Kasır Köyü’nde dünyaya gelmiş, ilkokul eğitimini doğduğu köyde, ortaokul eğitimini ise Diyarbakır’da tamamlamıştı.

O DÖNEM BATMAN, İLÇE STATÜSÜNÜ KAZANDI

1953 yılında Batman’da Ziraat Bankası ve İş Bankası Şubeleri açılmış, 1954 yılında Türkiye Petrolleri (TP) Rafineri ve Sosyal Tesisleri’nin yapımı tamamlanmış, 1955 yılında Batman Belediyesi teşkilatı kurulmuş, 1957 yılında ise Batman, ilçe statüsünü kazanmıştı. O yıllarda rafineri ve diğer hizmet sektörlerinin gelişmesi nedeniyle, Türkiye’nin her yöresinden, özellikle çevre il ve ilçelerden, iş olanaklarının açık olduğu Batman’a yoğun göç başlamıştı. Şehmus Demir, mensubu olduğu Habizbini Aşiretinin ileri gelenlerinin ısrarı sonucu 1963 yılında Batman’a yerleştiğinde evli ve üç çocuk babasıydı.

MUSTAFA RAMANLI’YA KOMŞU OLDU

Batman’da ikamet etmeye başladığı ev, Belediye Eski Başkanlarından Mustafa Ramanlı'nın evine yakın mesafedeydi. 1968 yılında Batman’ın ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı’nın oğlu Mustafa Ramanlı’nın yanında yer alarak aktif siyasete başlamıştı. Aynı yıl yapılan Belediye Başkanlığı seçimini Mustafa Ramanlı kazanmış, Şehmus Demir ise Başkan Vekilliği görevine getirilmişti.

ALPASLAN TÜRKEŞ’İN PARTİSİNDE YER ALDI

1969 yılında siyasi yaşamında yol ayrımına gelmiş, yerel siyasilerin uzantısı olmak yerine Genel Başkanlığını Alpaslan Türkeş’in yaptığı Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisinin (CKMP) İlçe Teşkilat Başkanlığını üstlenmişti. Aynı yıl partisinin adı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olarak değiştirilmişti. Partinin İlçe Teşkilat Başkanlığı, 1. Cadde üzerinde kiralanan bir dükkânda, çalışma ofisi şeklinde dizayn edilmişti. Şehmus Demir’in Başkanlık makamına gelenlerin çoğu, hemşerisi veya yakınlarıydı. Burada ticaretin yanı sıra resmi binaların yapım, onarım ve taahhüt işlerini de yapar, köyde bulunan arazilerinin ekim dikim işlerini yaptırarak ekonomik gelir elde ederdi. şehmus Demir, istisnasız her gün partisinin İlçe Teşkilat Başkanlığına gelir, çok önemli bir işi olmadığı sürece buradan ayrılmazdı. Uzun mesafe yürüyüş yapmazdı. Mercedes marka yeşil aracını İlçe Başkanlığa yakın bir yere park eder, yürüyerek istediği yere ulaşırdı. Halk arasında aracın, Partisinin Genel Başkanı Alpaslan Türkeş tarafından hediye edildiği söylentisi hâkimdi.

GENEL-YEREL SEÇİMLERDE SEÇİM LOKALİ AÇARDI

Yolda kolay kolay kimse ile konuşmayan, muhataplarına karşı asla gülmeyen Şehmus Demir, yerel ve genel seçimlerde seçim lokali açar, seçmenlere çay ve sigara ikram ederdi. Seçimden 1 gün öncesine kadar lokalde çalışma yürüten Şehmus Demir, gelenlere seçimi kazanacağı duygusunu hissettirirdi. Seçim sonrası partisinin aldığı oyları görünce “Benim çayımı içip bana oy vermeyeni xxxx” diyerek tepkisini gösterirdi.

O DÖNEM CESARET İSTEYEN BİR SİYASETLE UĞRAŞTI

1980 öncesi yöre insanı, Şehmus Demir’in İlçe Başkanlığı yaptığı partiye pek sıcak bakmazdı. Buna rağmen dönemin gençliği, kendilerine zıt bir düşünceyi savunan bu partinin başındaki isme yani Şehmus Demir’e herhangi bir olumsuz tepki göstermemişti. Şehmus Demir’in, bu partinin savunucusu olmadığını, iş icabı bu partide yer aldığını düşünüyorlardı. Onun döneminde Batman’da birçok yasadışı örgüt, güç gösterisi yapmaktaydı. Böylesine zorlu bir ortamda o partinin teşkilat başkanlığını yapmak, cesaret istiyordu. Elbette tedbiri elden bırakmamış, dört mevsim giydiği takım elbisesinin ceket kısmında, belindeki kemere zulalanmış silahını yanından eksik etmezdi. Batman İlçe Emniyet Müdürlüğü kendisine koruma polisi vermeyi teklif etmiş, Şehmus Demir ise “Oturduğum ev, Batman’ın dışındadır. Bana tabancam yeter” söyleminde bulunarak, teklifi geri çevirmişti.

PARTİSİ YASAKLANINCA DEMOKRAT PARTİ’YE GEÇTİ

12 Eylül 1980 Askeri Darbesinden sonra gönül verdiği partisi yasak kapsamına alınmış, 1987 yılına kadar Demokrat Parti (DP) Batman İlçe Başkanlığını yapmıştı. Parti Teşkilat Merkezi, Çarşı Polis Karakolu arkasındaki Kozluk Çay Evi’nin karşısındaydı. Siyasi parti yasakları kalkınca Genel Başkanı Alpaslan Türkeş’in daveti üzerine Milliyetçi Çalışma Partisine (MÇP) geri dönmüştü. Öte yandan MÇP, 24 Ocak 1993 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) adını almıştır.

67 YAŞINDA VEFAT ETTİ

Şehmus Demir, vefat ettiği 2000 yılına kadar bu partinin İl Başkanlığını yürütmüş, kapısını her kesime açık tutmuştu. Batman’ın yerel gazetelerine sürekli sitem eder, partisi ve çalışmalarına yeteri kadar yer verilmediği konusunda içerlenirdi. Başarılı bir müteahhit ve siyasetçi olan Şehmus Demir, iş alanındaki deneyimleri ile Belediye Başkan Vekilliği yaptığı dönemde Batman’a güzel projeler kazandırmıştı. 67 yaşında vefat eden Şehmus Demir, Batman Bozooğulları Mezarlığı’nda defnedilmiştir.

 

 

NOT:

Elinizde nostalji değeri taşıyan bilgi ve fotoğrafları https://www.facebook.com/ekrem.gunaydin?fref=ts adresine ulaştırabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete