EĞİTİM

EĞİTİMDE BAŞARI, BÜTÜN PAYDAŞLARIN İŞİ

Öğrenci sayısı 172 Bin’e ulaşan Batman’da yeni okul ve dersliklerin yapımı sürerken, Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü de kısıtlı imkânlara rağmen ihtiyaçlara cevap olmaya çalışıyor.

EĞİTİMDE BAŞARI, BÜTÜN PAYDAŞLARIN İŞİ
03-10-2019 18:35
Google News

BATMAN’DA OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÜCRETSİZ
Yurdun hemen her ilinde okul öncesi öğrenciler için alınan okul aidatları ile eğitim kurumlarının ihtiyaçları karşılanırken, Batman’da okul öncesi öğrenciler için velilerden ücret alınmıyor. Okul öncesi sınıfların ihtiyaçları Milli Eğitim Müdürlüğü, okul idarecileri ve gönüllü öğretmenlerin ortak gayretleri ile karşılanıyor. Milli Eğitim Bakanlığının ilgili mevzuatında yer almasına rağmen Batman Milli Eğitim Müdürlüğü, okul öncesi eğitimi ücretsiz sunarak okul öncesi öğrenci sayısının 15 Bin 600’e ulaşmasını sağladı. Bu rakam, Milli Eğitim Bakanı Prof. Ziya Selçuk’un da dikkatinden kaçmadı. Bakan Selçuk, İl Milli Eğitim Müdürleri Toplantısında Batman Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran’a, bu rakama nasıl ulaştıklarını sordu, tebriklerini iletti. 
AİDAT YÜZÜNDEN ÇOCUKLARI OKULDAN UZAKLAŞTIRMAK İSTEMİYORUZ
Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran “İhtiyaçları kendi çapımızda karşılamaya çalışıyoruz. Kendi bütçemizle çocuklar için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Batman’da şuan okul öncesi devam eden çocuk sayısı 15 Bin 600. 5 ve 5 yaş altı anasınıf grubu çocuklar bunlar. Bu rakam, Türkiye’nin hatta bazı ülkelerin toplam öğrenci sayısından bile fazla. Her öğrenci için ayda 10 TL aidat alsak, 15 Bin 600 rakamını yakalayamayız. Oysa mevzuat diyor ki, okul öncesinde beslenme, temizlik vs giderleri için aidat belinlenir. Buna rağmen biz hiç para almıyoruz. Aidat yüzünden bu çocukları okuldan uzaklaştırmaya gönlümüz elvermiyor. Çocuk, okul öncesi eğitim görmeden 1. sınıfa başlarsa ilk kez okul görecek, ilk kez öğrenmen ve arkadaşlarıyla tanışacak, uyum sorunu yaşayacak, öğretmenini anlamayacak, okulu sevmeyecek. Bu devam ettiği sürece çocuk okuldan uzaklaşacak, büyük ihtimalle lisede okulu bırakacak. Bunu düşündüğümüz için Batman’da okul öncesi eğitimi ücretsiz yapıyoruz” dedi.
YENİ HEDEF, ÖĞRENCİLERE TEKSTİL ATÖLYESİ KURMAK
Çocukların becerilerini arttırmak için okullarda tasarım ve beceri atölyeleri kuran Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yeni hedefi, tekstil kent olma yolunda hızla ilerleyen Batman’da öğrencilere yönelik tekstil atölyeleri kurmak. Öğrencileri tekstille buluşturmak isteyen Milli Eğitim, Tekstil Atölye Modeli üzerinde çalışıyor. İlkokul ve Ortaokul Öğrencilerine haftada 1 gün tekstil atölyesinde uygulamalı eğitim verilerek, tekstil alanındaki gelişmelere katkı sunulması hedefleniyor. Tekstil atölyelerinin yapımı için Batman’da veliler, sivil toplum kuruluşları ve iş insanlarının da desteğine ihtiyaç duyuluyor. Destek bulamamaktan yakınan yetkililer “Başka ilde olsa bu projede yer almak için insanlar sıraya girer. Öğrenciye, eğitime yapılan yatırım ve verilen destek, en hayırlı olandır” diyor.
BAŞARI, SADECE OKULLA SAĞLANAMAZ
Eğitimdeki başarının, yalnızca okullarla sağlanamayacağını belirten Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran “Vatandaş mutlaka destek vermeli. Vatandaş işin içine girmezse olmaz. Sonra neden başarısızız diyoruz. Başarılı dediğimiz illere bakın, veliler sabahtan akşama kadar çocuğunu takip ediyor. Çocuğunun derslerini, durumunu biliyor, izliyor. Okul tek başına bir şey yapamaz. Velinin de desteğine ihtiyacımız var” dedi.
OKUMAYA RAĞBET ARTIYOR
Batman’da kitap okuma kampanya ve etkinliklerine ilginin her geçen gün arttığını belirten Kurtaran “Batman’da okumaya çok büyük bir rağbet var. Özellikle kitap fuarlarında görüyoruz ki fuarlarımız doluyor. Bu sene de kitap fuarını gerçekleştireceğiz. Fuarın hazırlıklarını yapıyoruz. Birçok yazarı öğrencilerimizle buluşturacağız. Son zamanlarda Batman’da kitaba rağbet çok arttı. İnşallah artmaya devam edecek” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete