SİYASET

EĞİTİMDEKİ SORUNLARI MECLİS’TE DİLE GETİRDİ

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, 13 yılda 6 Milli Eğitim Bakanının değiştirildiğini belirterek eğitim alanında yaşanan sorunları Meclis kürsüsünden eleştirdi.

EĞİTİMDEKİ SORUNLARI MECLİS’TE DİLE GETİRDİ
02-06-2016 18:15
Google News

6 Millî Eğitim Bakanı’ndan sadece 1’inin eğitim kökenli olduğunu söyleyen Milletvekili Aslan “Milli Eğitim Bakanlarının farklı meslek gruplarından olması, sorunları kaçınılmaz kılıyor. Yeni Millî Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz, öğretmenlerin kalitesini artıracağız, öretmen kaliteli olursa ürünü de kaliteli olur, demişti. Öğretmenlerin kalitesini bilebilmek için eğitim fakültelerinde, öğretmen okullarında hangi aşamalardan geçtiklerini bilmek lazım, bu aşamalardan geçmeyen birinin öğretmenleri aşağılayıcı bir üslup kullanmasını doğru bulmuyoruz. Öğrenciler de ürün değil, bireydir. Kendisinden özür beklenmektedir” dedi.

“ÖĞRETMENLERE ERKEN EMEKLİLİK HAKKI TANINMALI”

Tatil dönemlerinde öğretmenlere yönelik uygulanan seminerlerin formaliteden ibaret olduğunu söyleyen Aslan “Seminerler, öğretmeni zorla hapsetme olayıdır. Ben 13 yıl boyunca öğretmenlik yaptım, o seminerlerin hiçbir faydasını görmedim çünkü sadece imza atmak için zorunlu olarak orada bekletiliyorduk. Öğretmenlerin seminere değil, tatile ihtiyacı vardır. İlgili Bakanlık, öğretmenleri tatile göndermelidir. Ayrıca polise, askere, itfaiyecilere tanınan yıpranma payı (erken emeklilik hakkı) öğretmenlere de tanınmalıdır. Çünkü bir öğretmenin çalışma saatleri, sadece mesai saatlerinden ibaret değildir. 2010’da 18’inci Millî Eğitim Şûra Kararları’nda öğretmen ek dersinin 12 TL’ye çıkarılması ve Öğretmenler Günü’nde de bir maaş ikramiye kararı alınmıştı. 6 yıl geçti, halen ek ders 12 TL değil, 10 küsur liradır ve halen Öğretmenler Günü’nde öğretmene herhangi bir ikramiye verilmemektedir” dedi.

“ATANAMAYAN ÖĞRETMEN SAYISI, İZLANDA NÜFUSUNA EŞİT”

Mezun olup da atanamayan öğretmen sayısının 300 binlere dayandığını belirten Milletvekili Aslan “Atanamayan öğretmen sayısı, İzlanda nüfusuna eş değerdir. 75 bin öğretmen ise ücret karşılığı yani kölelik yoluyla istihdam edilmektedir. Ders başına 10 lira’dan aylık 1.000–1.200 lira alıyor, bir asgari ücret bile değildir. 13 yılda 40 öğretmen adayı, atanamadığı için intihar etmiştir. O ayakkabı kutularındaki paralar eğitime kanalize edilebilseydi, bugün 300 bin öğretmenin çoğu atanmış olacaktı” dedi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete