SİYASET

EKMEN’DEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

“Darbe başarılı olsaydı en büyük mağduriyeti Kürtler yaşardı”

EKMEN’DEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR
26-08-2016 20:29
Google News

Batman Eski Milletvekili ve Akil İnsanlar Heyeti Üyesi Av. Mehmet Emin Ekmen, Al Jazeera Türk’e önemli açıklamalarda bulundu.  Ekmen, PKK saldırılarının darbe planlayan kadrolar için büyük bir fırsat oluşturduğunu söyledi.

“HDP’NİN ÇÖZÜM SÜRECİNE AÇABİLECEĞİ YENİ BİR ALAN KALMADI”

Emin Ekmen, Gülen Örgütü’nün terörle mücadele adı altında darbe girişimine zemin hazırlamaya çalıştığını ve PKK saldırılarının giderek arttığı bu ortamda HDP’nin çözüm sürecine ilişkin açabileceği yeni bir alan kalmadığını kaydetti.

“DARBE GİRİŞİMİ SURİYE’DEKİ SÜREÇTEN BAĞIMSIZ DEĞİL”

15 Temmuz darbe girişiminin Suriye’deki gelişmelerden bağımsız olmadığını savunan Ekmen, “Aslına bakarsanız Suriye’nin geleceği ne olursa olsun orada Kürtlerin bir statüsü olacak. PKK Türkiye’deki tehdidi sonlandırmalı ki Türkiye, Suriye’deki gelişmelerin kendisi için bir tehlike oluşturmayacağı kanaatine ulaşabilsin. Kürt meselesinde bölgesel düzlemi konuşmak için Suriye'ye bakmak gerekir. Orada PKK/PYD bir yandan İran, Rusya ve Suriye ile iş tutarak, onların açık desteği ile büyüdü. Diğer yandan IŞİD karşıtı mücadele görüntüsünün yarattığı bir sempati ile de Avrupa ve Amerika’nın sadece siyasi ve moral desteğini değil askeri yardımını da aldı. Türkiye’deki darbe girişimine gelince, Avrupa ve Amerika’nın buna açık ve net bir destek verdiğini ama İran ve Rusya’nın daha temkinli davrandığını söyleyebiliriz. Darbeci kadroların Amerika ve Avrupa ile çok sıkı bir ilişki içerisinde olduğunu düşünüyorum. Rusya'nın tutumunda ise ABD ve Avrupa destekli darbe görüntüsüne karşı çıkmak kadar Türkiye Rusya ilişkilerinin darbeden hemen önce iyileşmeye başlaması da etkili oldu muhtemelen. 15 Temmuz darbe girişiminin Suriye'den bağımsız okunamayacağını, darbe sürecinin buradaki tablo üzerine inşa edildiğini düşünüyorum” dedi.

 “DARBE BAŞARILI OLSAYDI, EN BÜYÜK MAĞDURİYETİ KÜRTLER YAŞARDI”

PKK'nın 15 Temmuz Darbe girişimine dair tutumuna da değinen Ekmen “Darbelerin en büyük mağdurları, Kürtler, Aleviler, dindarlar olmuştur. Bu darbe başarılı olmuş olsaydı kitlesel olarak en büyük mağduriyeti Kürtler yaşardı. Bir iç savaş olmuş olsaydı en büyük ölümü Kürt bölgeleri yaşardı ve ülkenin değişik yerlerindeki Kürtler saldırıya uğrardı” ifadelerini kullandı.

“HDP ÖNEMLİ BİR PROJEYDİ, BU PROJE PKK ELİYLE İMHA EDİLDİ”

HDP’nin ne yapması gerektiğine dair sorulan soruya Ekmen “HDP önemli bir projeydi, bu proje PKK eliyle 7 Haziran’dan sonra imha edildi. Bu saatten sonra HDP ne yaparsa “oldu” deriz bilmiyorum. Benim aklıma gelen bir şey yok.  HDP sadece şimdi değil, FETÖ tarafından kurgulanan 17–25 Aralık argümanlarını 30 Mart Yerel seçimlerinde ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de sürekli tekrar ederek hata yapmıştı. Ben artık HDP’nin siyasete dolayısı ile kendine açabileceği bir alan olduğuna inanmıyorum. Ama PKK tutumunu değiştirerek yeni bir durum oluşturarak normalleşmenin önünü açabilir” yanıtını verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete