SİYASET

Ekmen, dikkatleri Akdeniz Sahil Yoluna çekti

“Mersinlilerin suçu, iktidara oy vermemek mi?

Ekmen, dikkatleri Akdeniz Sahil Yoluna çekti
15-09-2023 00:10
14-09-2023 16:45
BATMAN
Google News

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, Akdeniz Sahil Yolu Projesi kapsamında çalışmaları devam eden Çeşmeli-Taşucu Yolu’nun finansman probleminin çözülmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, 28. Dönem Mersin Milletvekili Nureddin Nebati, 26. ve 27. Dönem Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, 24. Dönem Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan ve 23. Dönem Mersin Milletvekili Kürşat Tüzmen’e çağrıda bulundu.

İKTİDAR, ÇEŞMELİ-TAŞUCU YOLU İÇİN FİNANSMAN BULAMIYOR

Ekmen, 1997 yılından bu yana yapımı devam eden Akdeniz Sahil Yolu Projesi’nin hala tamamlanmadığını ve her seçim öncesinde millete verilen sözlerin tutulmadığını vurguladı. Akdeniz Sahil Yolu Projesi kapsamında yapımı devam eden Çeşmeli-Taşucu Yolu Projesi’ne değinen Ekmen “İlginçtir, 2016’da bitecek denilen bu yolun ilk ihalesi 2018’de yapılıyor. Ancak Yap-İşlet-Devret modeliyle yapıldığı için istekli ve talipli çıkmıyor, bunun üzerine milli sermayeyle, yani bütçeden para aktarmak suretiyle 2021’de bir ihalesi yapılıyor ve 2 milyar 135 milyon liraya mâl ediliyor. İhale Danıştay tarafından, pazarlık usulüyle yapıldığı için iptal ediliyor. 2022’de aynı ihale yine pazarlık usulüyle bu kez 5 milyara ihale ediliyor. Bugüne geldiğimizde, Mersin-Silifke-Taşucu Otoyol kısmının ihalesi yapılmış durumda, bugünkü güncel finansmanı en az 10 milyar lira, ancak henüz orada şantiyeler dahi kurulmuş değil. Çünkü yüklenici firmaya aktarılacak bir kaynak söz konusu değil” dedi.

 “MERSİNLİLERİN SUÇU, PARTİNİZE YETERİ KADAR OY VERMEMEK MİDİR?”

Projenin bitirilmesi için yaklaşık 10 milyar TL finansman ihtiyacı olduğunu dile getiren Ekmen “Her zaman söylüyoruz, bütçelendirme bir öncelik meselesidir. Mersin’in son 10 yılını tek tek kaleme aldığımızda, Mersin’in örneğin 2022 yılında devlete 59 milyar TL, yani 3,3 milyar dolar vergi ödediğini görüyoruz. 2023 yılında bugün itibariyle Mersin’in ödediği vergi Temmuz sonunda 47 milyar TL yani 1,7 milyar dolar. Peki son 3 yıldır her yıl devlete en az 60 milyar TL vergi ödeyen Mersin, ödediği verginin altıda birini olan 10 milyarlık yatırımı olarak niçin geri alamıyor? Çünkü Mersin, iktidarın yeteri kadar oy alamadığı bir şehir olarak cezalandırılıyor” dedi. (Deva Partisi Basın)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Nisan 2024 e-gazete