SİYASET

Ekmen, kararsızlara seslendi

Deva Partisi Batman İl Başkanlığı, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmenin de katıldığı iftar yemeğinde basınla bir araya geldi.

Ekmen, kararsızlara seslendi
08-04-2022 17:30
08-04-2022 17:39
BATMAN
Google News

“ÜÇ KONUYU MECLİSE TAŞIDIK’’

İftar yemeğinde konuşan Batman İl Başkanı Av. Melik Müjdeci “Biz 20 aydır kurulmuş bir teşkilat olarak her gün saha ziyaretlerimiz, esnaf, STK ziyaretlerimizle, kurduğumuz stantlarla çalışmalarımıza devam ediyoruz. 20 aydır Batmanımıza katkı sağlamaya, Batmanımızın sorunlarını gündeme taşımaya gayret gösteriyoruz. Genel Merkezimizden de bu konuda çok ciddi destek alıyoruz. Bugüne kadar 3 konuyu meclise taşıma imkanı elde ettik.  Hem il ve ilçe teşkilatlarıyla hem de genel merkeziyle birlikte 81 ilde sahada çalışan bir deva partisi var” dedi.

“ÜYE KAYITLARI GÜCÜMÜZÜ GÖSTERİYOR’’

Toplantıda hemşerilerine seslenen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen “Yapılan seçim anketlerini biz de izliyoruz. Ak Parti’nin oyu azalıyor, kararsızlar artıyor ama muhalefet büyümüyor. Daha önce HDP, CHP ya da İYİ Partili olup, ben Ak Parti’ye oy vermiyorum diyen insanlar o psikolojik eşiği aştılar ama şuanda kararsızların yüzde 60’ı Ak Partiden uzaklaşıyor fakat ben başka bir partiye oy vereceğim deme cesaretini elde edemiyor. Bugün Ak Parti’den uzaklaşan seçmenin CHP, HDP ya da İYİ Partiye ne kadar gidip gitmediği defalarca test edildi. Biz Deva Partisinin onlar için en doğru, adreslerden en güçlü adres olduğuna inanıyoruz.  81 ilde il başkanımız var. Seçim görmediğimize göre bizim gücümüzü gösterecek bir gösterge, üye kaydıdır. Şuanda Türkiye geneli 140 bin üyeyi geçtik ve 7-8 aydır üye yapıyoruz çünkü kongre yapmadan üyelikler yapılamıyor. Her ay 13-14 bin üye kaydediyoruz. Bu üye kayıtları ve teşkilattaki dinamizm bizim, vatandaşın ilgi ve alakası bakımından gücümüzü gösteriyor.  Oransal olarak üye kaydını en çok arttıran partiyiz. Biz en büyük anketin bu dönem sandıkta olacağına inanıyoruz çünkü insanlar kendini ifade etmekten çekiniyor. Bu sandıkta Ak Partinin oyunun 20’nin altına doğru bir serbest düşüş yaşayacağına inanıyorum” dedi.

‘’İTTİFAK YOK, PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞTE ANLAŞMIŞ 6 PARTİ VAR’’

İttifaklarla ilgili gelen soruya cevap veren Ekmen ‘’Ortada bir ittifak yok. Ortada parlamenter sisteme dönüş üzere anlaşmış 6 parti var. Bir ittifak olmadığı gibi, bir örtülü dayanışma da var. Bu seçim kanunu birçok şeyi değiştirdi. Eski kanunla mı yoksa yeni kanunla mı seçime gideceğimiz belli değil. 6 ay sonra seçim olsa eski kanunla gideceğiz ama 1 yıl sonra olursa yeni kanunla gideceğiz. Buna Tayyip beyin karar vermesi lazım. MHP, Vatan Partisi, Büyük Birlikle nasıl bir ittifak yapacaklar onu görmemiz lazım. Daha sonra bu partiler önce 1 adayda anlaşmalı sonra da en çok oyu alacak modele yanaşmalı. yeni sisteme geçiş, belli meselelerde ortaklaşma, Türkiye’de bölüştürücü dile son verme ve en sonunda da seçimi muhalefetin açık ara 55’e 45- 60’a 40 gibi kazanabileceği ihtimalleri konuşmak, tartışmak lazım’’ dedi.

 “ŞUAN KONUŞULMAYAN TEK ŞEY ADAYLAR’’

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın adaylığıyla ilgili gelen soruya cevap veren Ekmen “Genel başkanlar bugüne kadar neredeyse 8-10 kere görüştüler. Konuşulmayan tek konu adaylar çünkü bunu erken konuşmanın doğru olmadığına inanıyoruz. Mansur Bey, kendisi aday olduğunu ilan etmedi. CHP onun adaylığını ilan etmedi. Zaten partisi gibi siyasi görüşlerinin tek bir kelimesine katılamayacağımız, yabancı düşmanlığı yapan, bariz Milliyetçilik değil Türkçülük yapan bir partinin ortaya attığı bir teze de yorum yapmak bizim açımızdan doğru olmaz’’ dedi.

“YÜZDE 7’LİK BARAJIN BİR ANLAMI YOK’’

Seçim barajıyla ilgili konuşan Ekmen ‘’Türkiye’de seçim barajı anayasal olarak şöyle deniyordu: Yönetimde istikrar, temsilde adalet.  Yönetimde istikrar yani Türkiye hükümetsiz kalmasın, temsilde adalet yani küçük gruplar da kendine yer bulabilsin. Barajı niye düşürdüler bir anlamı yok. Önceki ittifak sistemi, ittifak içerisinde dayanışma üretiyordu. Bu sayede Türkiye’de kullanılan oyların yüzde 97’si TBMM’de var. Türk siyasi tarihinde bir emsali yok. Yani en yüksek temsiliyet bugün var. Zaten anlamsızlaşan barajı düşürmüşler.  Barajı yüzde 3’e, 1’e düşürseydiler, Türkiye milletvekilliği getirseydiler bu yeni bir şey olurdu ama yüzde 7’lik bir barajın anlamı yok’’ dedi.

“HER YERİN AYRI BİR SEÇMEN KÜLTÜRÜ VAR’’

Macaristan seçimleriyle ilgili gelen soruya cevap veren Ekmen ‘’ Biz Türkiye’de kampanya yaparken Doğu ve Güneydoğu, İç Anadolu, Karadeniz, Akdeniz ve Marmara’yı ayrıştırıyoruz. Her birinin bir seçmen kültürü var. Doğu-Güneydoğuya geliyoruz,  Şırnak’ta, Hakkari’de başka bir kampanya yapıyoruz ama Batman’da, Diyarbakır’da başka bir kampanya yapıyoruz. Her yerin ihtiyacı olan etkileşim, söylemi farklı. Türkiye’nin bölgelerini ve illerini birbirine benzetemiyorken, Macaristan’ı Türkiye’ye benzetmeyi, bunun üzerinden iktidarın lehine veya muhalefetin aleyhine sonuç üretmek doğru değildir. Elbette ki dünyadaki tüm siyasi gelişmelere bakılır ve bir fayda varsa alınır ama sosyal medya gazeteciliği beraberinde haberin değerinin çok hızlı büyümesine ve ölmesine sebebiyet getirdi. Macaristan seçimlerinden alınacak dersler elbette var ama Türkiye’de Tayyip beyin çok iyi becerdiği gündemi karartma faaliyeti var. Seçmeni etkileyen bir şey var . Pazara gidiyor fileyi dolduramıyor, Markete gidiyor arabayı dolduramıyor, eve gidiyor çocuğunun istediği işte bayram gelecek bir pantolonu, bir gömleği alamıyor. Akşam hanımı cacık yapacağım salatalık al dediğinde o 30 liralık fiyatı gördüğünde alamıyor.  Seçmenin gerçek gündemi budur’’ dedi.

“ERKEN SEÇİME HAZIRIZ’’

Erken seçime hazır olup olmadıkları yönündeki soruya cevap veren Ekmen ‘’Baskın veya erken seçime biz hazırız. Her an her şey olabilir. Biz yasal olarak kendi partimizle, teşkilatlarımızla seçime girmeye hazırız. Türkiye’nin değişik yerlerinde yaptığımız çalışmalardaki ilgi alaka bunu teyit ediyor.  Sloganımız şuydu: Yarın seçim olsa Deva Partisi hazır. Biz bu iktidarın gelişine de muhalefetin doğru bir şekilde gelişine de Türkiye’nin hazır olduğuna inanıyoruz.  Liderler arasında iyi bir diyalog ve iş birliği var. Herkes ortak adaya inandığını söylüyor. En kısa seçim 45 gün oluyor ama normal 90 gündür kanuna göre. 90 gün de olsa 45 gün de olsa aday belirlemek için 20 günlük süre var. 90 günlükte 40 gün, 45 günlükte 20 gün. 20 gün veya 40 gün erken veya baskın seçim bile olsa liderlerin bu konuyu konuşması için yeterlidir’’ dedi.

“TAYYİP BEYİN EKONOMİYE YAPABİLECEĞİ BİR ŞEYİ YOK’’

Ekonomiyle ilgili konuşan Ekmen ‘’ Ekonomiye Tayyip beyin yapabileceği hiçbir şey yok. Zaten en kötüsünü kurla oynayarak yaptı. Kurun, faizin ayarıyla oynadılar.  Kur korumalı mevduat çıkardılar. Bu yıl çiftçilere verilecek olan sosyal yardım 28 milyardan 32 milyara çıkartıldı. Parası olan adamın parasını benimle senin ödediğin vergiyle garanti altına alıyor. Sadece ilk 3 ayda 40 milyar ödüyor. Bakın bütün çiftçiye ödenen 32 milyar, kur koruma faizi 40 milyar. Çok büyük paralar harcıyorlar. Bu paralar nereden geliyor. Türkiye milletinin parası bitti. Onurumuzu ve haysiyetimizi satarak para getiriyorlar. Birleşik Arap Emirlikleri ile Suudi Arabistan’dan getiriyorlar. 5 yıl boyunca bunlar Fetocu,  bunlar darbeci dediler. Cemal kaşıkçı dosyasını bugün Suudi Arabistan’a teslim ettiler, 2-3 milyar dolar verecek diye. Türkiye’nin ihtiyacı olan şey hukuktur, demokrasidir, güvendir. Bunlar olduğu zaman Türkiye kendi iç dinamikleriyle bunu zaten becerir. Bugün 2 milyon emekli 2500 lira maaş alıyor. Birçok ankete göre Türkiye nüfusunun yüzde 90’ı 10 bin lira ve altında para kazanıyor. Milleti adeta açlığa mahkum ediyorlar’’ dedi.

“HDP İLE İLETİŞİM KURMA NOKTASINDA SIKINTIMIZ YOK’’

İttifakta HDP’nin rolüyle ilgili konuşan Ekmen ‘’Biz Deva Partisi olarak HDP ile görüşüyoruz. Bizim HDP ile iletişim kurma noktasında sıkıntımız yok. 6’lı masanın kökü 4’lü olduğu için biz oraya davet edilmiş olduk. Gittiğimizde de zaten masa kurulmuştu. İYİ Partinin orada HDP ile ilgili uyguladığı bir bürokrasi var ama sonuçta muhalefetin bir şekilde kendi arasında bir formül üretmesi gerekiyor.  Nasıl ki büyükşehir belediyelerinde HDP aday göstermedi, bu seçimde de öncelikle ortak aday noktasında HDP’nin de veya HDP’li seçmeninde desteğini alacak bir isim bulmak gerekiyor.  Hdp’nin yeni dönemde parlamenter sistemle ilgili olarak yapılacak çalışmalara katkı sunması gerekiyor. Ben HDP’yi diyaloga açık görüyorum. 10-12 maddelik bir demokrasi tutum belgesi açıkladılar. O tutum belgesinde sayılan temel maddelerle parlamenter dönüşümünün 6 partinin mutabık kaldığı maddeler arasında örtüşme var. HDP’yi yok saymak HDP’ye değil Türkiye siyasetine haksızlıktır’’ dedi.

Deva Partisi Haberleri

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete