GÜNDEM

EKONOMİYE YÖN VERENLER: BEYAZ GROUP MOBİLYA

EKONOMİYE YÖN VERENLER: BEYAZ GROUP MOBİLYA

EKONOMİYE YÖN VERENLER: BEYAZ GROUP MOBİLYA
02-09-2014 19:36
Google News

 “Ekonomiye Yön Verenler” sayfamızda Batman’da üretim yapan Beyaz Grup Mobilya var bu hafta.

3 sene önce mobilya üretmeye başlayan firma, kısa sürede hızlı bir ilerleme kaydetti. Kentte önce inşaat şirketi olarak faaliyetlerine başladıklarını söyleyen firma yetkilisi Murat Belgi, inşa ettikleri binaların mobilya ihtiyacını karşılamak için mobilya üretimine başladıklarını ve daha sonra seri üretime geçerek hızla büyüdüklerini açıklıyor. Aydın Konak yolu üzerinde 6.500 metrekare alanda 3 dönüm kapalı alanda hizmet veren Beyaz Grup’un depo, stok, showroom ve üretim alanlarını geziyoruz. Çalışanlarıyla yaptığımız sohbetlerde mobilyaların büyük bir titizlikle hazırlandığının altı çiziliyor.

EN BÜYÜK FARKI, SİPARİŞE GÖRE TASARIM YAPMASI

Beyaz Grup’un en büyük farkı, vatandaşın siparişine göre üretim yapması. Siz, mobilyada ya da mutfak dolabınızda ne istediğinizi söylüyorsunuz, Beyaz Grup sizin hayal ettiğiniz şeyi gerçeğe dönüştürüyor. Batman’da en fazla mutfak dolaplarında sipariş aldıklarını söylüyor işadamı Belgi. Batmanlı bayanların, mutfak dolapları için farklı tasarımları tercih ettiğini söyleyen Belgi “Bizim en büyük farkımız, sipariş usulü üretim yapmamız. Mobilya almak isteyen vatandaş, hangi model ve biçimde mobilya istiyorsa o şekilde üretim yapıyoruz. Batmanlı hanımların buna ilgisi büyük oldu” diyor.

MOBİLYA ALANINDA ARADIĞINIZ HERŞEY

Koca fabrikada neler üretildiğini soruyoruz işadamına. Mutfak, banyo dolabı, vestiyer, genç odası ve yatak odası üretiyor Beyaz Grup. Beyaz eşyaya dair aradığınız her şeyi bulabileceğiniz dev bir firma burası. Firmasını tanıtıyor işadamı Belgi “Beyaz Grup Mobilya, bölgenin en iyi teknolojisini arkasına alarak hizmet veriyor. Fabrikadan direk satış yaparak tüketiciye daha kaliteli ve avantajlı hizmet vermektedir”

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN MOBİLYAYA

Neden Beyaz? Diye soruyoruz firma sahibine. Batman’da faaliyet gösteren Beyaz İnşaat’tan bahsediyor firma sahibi “Beyaz İnşaat, aile şirketimizdir. Yaptığımız inşaatların mobilya ihtiyacını karşılamak için mobilya üretimine başladık daha sonra seri üretime geçtik. 3 yıldır mobilya üretiyoruz. Sektörde yeniyiz ancak teknolojinin son ürünü makinelerimizle ve dev personel kadromuzla hızlı bir gelişme kaydettik” ifadeleriyle açıklıyor bunu.

“HAMMADDEYİ ADANA’DAN GETİRİYORUZ”

Mobilya sektöründe üretim yapan firma sahipleri, en çok da hammaddeye uzaklıktan yakınıyor. İşadamı Murat Belgi’ye hammaddeyi nerden bulduğunu soruyoruz. İstanbul, Kastamonu, Adana ve Tarsus’tan hammaddeyi getirdiklerini açıklıyor Belgi. “En yakın hammadde Tarsus’ta. Hammaddeye uzaklık, Batmanlı mobilya üreticilerin en büyük sorunu” diyerek sektörün ortak sorunlarından birine vurgu yapıyor.

25 KİŞİNİN EKMEK KAPISI

25 personelle hizmet veriyor Beyaz Grup. Üretim kapasitesini arttırınca personel kadrosunu güçlendireceğini ve yeni personeller alacağının da müjdesini veriyor firma sahibi Belgi. 25 kişilik çalışan kadrosuyla üretimin ne kadar hızlı gerçekleştiğini vurguluyor. Bilhassa sipariş alınan mobilyaların en kısa zamanda müşteriye teslimi için ellerinden gelen bütün çabayı gösterdiklerinin altını çiziyor.

“SATIŞ MAĞAZALARIMIZ VAR”

Ürettikleri malları Batman’da 2 satış mağazasıyla alıcısına ulaştırdıklarını söyleyen işadamı Belgi, Batman dışında da 2 satış mağazası açmayı düşünüyor. Bu şekilde mobilya sektöründeki müşterilerine daha yakın olmayı hedefliyor. Satış mağazalarının önemine vurgu yapıyor ve diyor ki “Batman’da faaliyet gösteren iki satış mağazamız sayesinde kentin farklı semtlerinde müşteriler ediniyoruz. Batman dışında açacağımız satış mağazalarıyla ulaştığımız müşteri kapasitesini arttıracağız”

“HEDEFİMİZ BÜYÜK”

“Hedefiniz nedir?” diye soruyoruz Beyaz Grup Sahibi Murat Belgi’ye. Sektörde henüz yeni olduklarının altını çizen firma sahibi Murat Belgi “Üretimden gelen gücümüzü tüketicinin hizmetine en iyi fiyat ve en iyi kaliteyle sunmak, kaliteden ödün vermeden ürün yelpazesini genişletmek ve kapasitemizi arttırmak hedefindeyiz. Ayrıca müşteri ihtiyaçlarının güvenli bir şekilde ve zamanında karşılanmasını sağlamak da hedeflerimiz arasındadır. Ağaçla buluşturduğumuz sanatı herkese ulaştırmak gayemizdir” diyor, Batman dışındaki illere açılmak, bölgeye hitap eden bir mobilya firması haline gelmek ve üretilen mobilyaları yurtdışına ihraç etmek de hedefleri arasında ayrıca.

YAKINDA İHRACATA BAŞLAYACAK

Kış ayında mobilya sektörünün durduğunu hatırlatan Firma Sahibi Belgi, inatla kış ayında ihracata başlayacaklarını açıklıyor. “Kış ayının durgunluğu karşısında biz çalışmaya devam edeceğiz. Irak’tan aylık 1000 olmak üzere yıllık 20 bin adet TV ünitesi siparişi aldık ancak makine eksikliğinden dolayı siparişi ulaştıramadık. Kışın ihracata başlayacağız ve dış ülkelerle çalışmaya başlayacağız. Firmamızı daha da büyütecek, Batman’ı n ihracattaki yerine de olumlu etki yapmış olacağız” ifadeleriyle işine bağlığını koyuyor ortaya.

GÜNLÜK KAPASİTE 300 ADET SEHPA

Beyaz Grup, dev bir firma. Günlük kapasitesi 300 adet TV sehpası. Daha da büyüyeceklerinin ve bu sayıyı arttıracaklarının sinyalini veren işadamı Murat Belgi, sektörde bayağı iddialı görünüyor.

TEŞVİKLER ARTMALI

Batmanlı firma sahiplerinin ortak sorunu olan teşvik yetersizliğinden bahsediyoruz sohbetimiz sırasında. İlk kurulduklarında Dika’dan makine desteği alan firma, teşviklerin yetersiz olduğundan yakınıyor. Firma sahibi Murat Belgi “teşvikler kesinlikle çok yetersiz. Devlet destek veriyor ancak bu yeterli değil. Batman, 6. bölgede yer alıyor ve işadamları yatırım için burayı tercih etmiyor. Biz Batmanlı işadamları olarak kendi memleketimize yatırım yapıyoruz, ancak desteklenmiyoruz. Bir de bölgede danışman firma açığı var. Biz firma sahipleri, üretim safhasında danışman firmalardan destek almak istiyoruz. Ancak Batman’da bu konuda açık var” diyor.

Bunun için her firma sahibi gibi Belgi de, yetkililere seslenerek Batman’da yatırım yapan işadamlarına gereken desteğin ve teşvikin verilmesini istiyor. Teşvikler sayesinde Batman’da firmalar açılacağını ve istihdamın artarak işsizliğin son bulacağını açıklıyor.

“KALİFİYELİ ELEMAN BULAMIYORUZ”

Sektörün en önemli sorununun, kalifiyeli eleman bulmak olduğunu söyleyen firma sahibi Belgi, yetkililere çağrı yapıyor “Batman’da üretim yapan firmalarda çalışacak deneyimli elemanlar yetiştirilsin ve fabrikalara, firmalara getirilsin. Bu konudaki sıkıntımız giderilsin. Dışardan deneyimli eleman getirmek istemiyoruz ama buna mecbur kalıyoruz”

Batman, işsizlikte ve yoksullukta birinciyken, dışardan işçi getirmenin doğru olmadığını ancak Batman’da kalifiyeli eleman bulamadıkları için buna mecbur kaldıklarını vurguluyor ısrarla. Bu konuda meslek okullarının açılması, İş Kur’un desteğiyle meslek edindirme kurslarının açılmasını istiyor Belgi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete