EĞİTİM

“EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI, SALGIN OLUŞTURABİLİR”

Medicalpark Hastanesi’nde görevli Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, El Ayak Ağız Hastalığı konusunda önemli bilgiler verdi.

“EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI, SALGIN OLUŞTURABİLİR”
12-07-2017 20:07
Google News

ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALI

Bağırsak virüslerinin sebep olduğu El Ayak Ağız Hastalığının, genellikle 10 yaş altı çocuk ve bebeklerde, nadiren de bağışıklık sistemi zayıf yetişkinlerde görüldüğünü belirten Dr. Taşkın “Virüs, boğaz ve burun salgısından, kabarcıklardaki sıvı ya da katı dışkıdan bulaşabilir. Anaokulu ve okullarda küçük salgınlara yol açabilir. Görüntüsü suçiçeğine benzer. Genellikle yaz aylarında, coxsackie virüsünün sebep olduğu, ağız, el, ayak, bademcik çevresi ve yumuşak dokuda bir hafta kadar süren kabarcık ve döküntüler oluşturan bulaşıcı bir hastalıktır. Halsizlik, hafif ateş, ishal, kusma, baş ve boğaz ağrısı, iştah kaybı ile başlar. Ağızda, avuç içinde, kalça çevresi ve ayak tabanında kabarcık ve döküntüler çıkar, kaşıntı yapar. Döküntülerin iltihap kapma riski yoksa antibiyotik kullanılmaz” dedi.

DOKTOR KONTROLÜNDE İLAÇ KULLANILMALI

Çocukların, bu hastalığa yakalananlardan uzak tutulması gerektiğini belirten Dr. Taşkın “Ateş yükselmesi ve döküntüler ağrı yaparsa doktor reçetesi ile ağrı kesici ilaç kullanılabilir. Ilık su uygulaması da ateşe iyi gelebilir. Doktor kontrolünde kaşıntı giderici losyonlar kullanılabilir. Yaralarda mikrop kapma riski varsa doktor kontrolünde antibiyotikli krem kullanılabilir. Tedavi sırasında doktor, çinko ve demir takviyesi verebilirler. Hastalık, sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde meydana gelmişse bebek daha sık emzirilmelidir. Güvenilir marka dondurmalar yenerek ağız yaralarının verdiği rahatsızlık giderilebilir. Bu hastalar duş alırken lifli bez, banyo süngerini yaralara temas ettirmemeli, sadece su dökünerek duş almalıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete