GÜNDEM

“ERMENİLERE AİT ESERLER TESCİLLENSİN”

Sason, Bitlis, Muş Ermenileri Derneği Başkanı Aziz Dağcı, Batman Müze Müdürlüğü'ne başvurarak, Ermenilere ait eski eserlerin tescillenmesini istedi.

“ERMENİLERE AİT ESERLER TESCİLLENSİN”
03-07-2014 20:54
Google News

Daha önce defalarca yazılı olarak Valilik ve Müze Müdürlüğü'ne başvurduklarını ancak halen bir netice alamadıklarını belirten Dağcı, Sason kırsalında Ermenilere ait 30 civarında kilisenin olduğunu söyledi. Dağcı açıklamasında "kiliselerin etrafında Ermenilere ait mezarlar bulunmakta ama maalesef hem bu kiliseler ve bu mezarlar köylüler tarafından hayvan barınağı, ahır olarak kullanılmakta ve çoğu yıkılmıştır. Buraların tescillenmesi için yaptığımız başvurular Danıştay’ın kararına rağmen halen değerlendirmeye alınmamıştır" dedi.

"3 BİN METRE TIRMANIYORUZ"

Sason Mereto Dağı'nda bulunan Surp Asvadazin Meryem Ana Kilisesi'nin tescil edildiğini ancak buraya çıkmak için yol bulamadıklarını kaydeden Dağcı "Ermeniler kiliseye ulaşmak için 3 bin metreyi zor şartlar altında hatta zaman zaman tırmanıyorlar. Tescili yapılan Surp Asvadazin Meryem Ana Kilisesi'nin yolu, alt yapısı yok. Eğer buraya önem verilirse, binlerce kişi gelecek ve inanç turizmi için de iyi olacak. Ayrıca yüzlerce su değirmenimiz ve eski eserlerimiz tescil edilmeyi bekliyor" şeklinde konuştu. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete