GÜNDEM

“ESENTEPE, HALK OYLAMASINA SUNULSUN”

Batman Demokrasi Platformu, cami yapımı için çalışmaların sürdüğü Esentepe’yle ilgili basın açıklaması düzenledi.

“ESENTEPE, HALK OYLAMASINA SUNULSUN”
15-03-2018 21:14
Google News

EŞDEĞER ALANLAR, İMAR YASASINA UYMUYOR

Baro Binasında düzenlenen toplantıda Platform Sözcüsü Deniz Topkan “Esentepe’deki parsellerde imar planı değişikliği yapıldı, Batman Belediye Meclisi’nce onaylanan karar, 19.02.2018’de ilan panosunda yayınlandı. Meclis kararında, parsellerdeki spor, sağlık ve park alanları kaldırıldı, boşalan alanın ise ibadet alanına ayrılması için imar planı değişikliğine gidildi. İmar Yasası gereği, sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılması durumunda bu kamusal kullanımı karşılayacak eşdeğer bir alanın ayrılması gerekir. Ancak kaldırılan kamusal alanın karşılığı olarak Tilmerç ve Körük’te gösterilen eşdeğer alanlar, belediye sınırlarında yer almasına rağmen, onaylı imar planı sınırları dışında kalıyor” dedi.

ULAŞILABİLİRLİK AÇISINDAN KAMU YARARINA UYGUN DEĞİL

Esentepe’de yapılması düşünülen ibadet tesisinin, yaya olarak erişim ve ulaşıma uygun olmadığı için kamu yararını gözeten içerikte olmadığını belirten Topkan “Aracı olmayan Esentepe’ye gidemez, bu da insanları yoksul ve varlıklı olarak ayıran bir yaklaşım. Alandaki ağaçların korunacağı belirtilmesine rağmen mevcut alanın 12 dönümüne yapılması planlanan cami için şimdiden yüzlerce ağaç tıraşlandı, bir kısmı kökünden söküldü, geri kalan 148 dönümlük alanın akıbeti de belirsiz” dedi.

RANTA UYGUN HALE GETİRİLİYOR

Mülkiyeti belediye ve kamuya ait bir alanın, Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildiğini belirten Topkan “Bu durum ise kamunun elindeki rezerv alanının kaybedilmesi ve ileride planlama sorununa neden olacak. İbadet tesislerinde ticaret ve rant getirici tesisler, ülkemizde sıkça karşılaşılan bir durum. İmar yasası açısından bakıldığında bu durum, büyüklüğü belirsiz ticaret ve ibadet alanı kullanımının gün içerisinde alanda yaratacağı ulaşım sorunları açısından ön görülemez bir durum yaratıyor. Bu durum bile başlı başına imar planı değişikliğinin iptal edilmesini gerektiren hukuki bir gerekçedir” dedi.

ESKİ PLANA GERİ DÖNÜLMELİ

Hava kirliliği oranı yüksek olan Batman’da, kente nefes aldıran Esentepe’nin yok edilmeye çalışılmasının, Batman’ı yaşanılmaz bir şehir yapacağını belirten Topkan “Bütün bu nedenlerle Batman Belediye Meclisi’nce onaylanan imar planı değişikliğinden kamusal yarar açısından bir an önce vazgeçilmeli, eski plana dönülmeli, Esentepe uzun vadede kentsel kamusal yeşil alan olarak topluma kazandırılmalıdır. Cami alanı dışında kalan alanın yeşil alan olarak kalmasının sözünün verilsin, bu da imar planıyla da güvence altına alınsın. Demokrasi Platformu olarak kesilen her ağacın yerine yenisini dikeceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.

HALK OYLAMASINA SUNULSUN

Açıklamada “Cami projesi ve bir önceki belediyenin hazırlatmış olduğu rekreasyon alanı projesi halk oylamasına sunulsun, rekreasyon projesinde cami alternatif olsun, yerini halk belirlesin” denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete