HASANKEYF

ESERLERİN BİR KISMI KORUNACAK, BİR KISMI TAŞINACAK…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ilısu Barajı Projesi nedeniyle Antik Kent Hasankeyf’te eserlerin taşımaya hazırlanıyor.

ESERLERİN BİR KISMI KORUNACAK, BİR KISMI TAŞINACAK…
25-04-2018 21:49
Google News

TAŞINAMAYACAK OLANLARIN ÖRNEĞİYAPILACAK

Daha önce 550 yıllık Zeynelbey Türbesi’ni 2 km mesafedeki yeni yerine taşıyan Bakanlık, şimdi de 1. etap uygulama işi kapsamında taşınabilecek olan tarihi değerlerin taşınması, taşınamayacak durumda olanların ise yerinde korunması ve bir örneğinin yapılması için çalışmalarını sürdürüyor. Orta Kapı, İmam Abdullah Zaviyesi, Artuklu Hamamı, Yamaç Külliyesi ve 2 adet Baldaken Türbesi için koruma ve taşıma çalışmaları sürüyor.

HAMAMIN SICAKLIK BÖLÜMÜ, YERİNDE KORUNACAK

İmam Abdullah Zaviyesi ile Orta Kapı, arkeopark alanındaki yeni yerlerine taşınacak. Artuklu Hamamı’nın soğukluk bölümü bütüncül taşıma ile taşınacak, sıcaklık bölümü yerinde korunacak ve yeni yerleşim alanında bir örneği inşa edilecek. Yamaç Külliyesi için yerinde koruma ve güçlendirme çalışması yapılacak. Baldaken Türbesi kapsamında Hasankeyf’in çeşitli bölgelerinde bulunan 5 adet mezar taşınacak ve Abdullah Zaviyesi’nin güneybatısında Baldaken tarzında inşa edilecek 2 adet yeni türbe yapısına yerleştirilecek.

83 MİLYON TL HARCANACAK

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bir yandan bölge için hayati önem taşıyan Ilısu Barajı’nı inşa ettiklerini bir yandan da oradaki tarihi değerleri yerinde ya da taşıyarak korumak için gayret sarf ettiklerini dile getirdi. Tarihi dokuların yerinde korunması ve taşınması işlemi için yaklaşık 83 milyon TL harcama yapılacağı kaydedildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
16 Nisan 2024 e-gazete