GÜNDEM

ESKİ HAL’DE ESNAFIN DURUMU…

ESKİ HAL’DE ESNAFIN DURUMU…

ESKİ HAL’DE ESNAFIN DURUMU…
22-08-2014 17:14
Google News

ESKİ HAL’DE ESNAFIN DURUMU…

Cumhuriyet Meydanında bulunan Eski Hal, onlarca işyerinin bulunduğu yerlerden biri.

Yıllar önce Batman ve çevre ilçelerin yaş sebze ihtiyacının karşılandığı yer, daha sonra oto galericilerin mekânı olarak işlev gördü. Ve daha sonra Belediye’nin girişimleriyle emlakçılara ev sahipliği yapmaya başlayan Eski Hal’de kasabından, lokantasına, baharatçısından balıkçısına kadar onlarca esnafı bulmak mümkün.

ESKİ HAL ESNAFINA ÖZEL CAMİ

Eski Hal’e yapılan yeni cami, esnafın işini bir hayli kolaylaştırmış. İbadet için hal dışındaki camilere gitmek zorunda kalan esnaf, Eski Hal’in içine yaptırılan camiyle rahat nefes almaya başlamış.

ESKİ HAL ESNAFINA IZGARA YEMEKLERİ…

Günün her saati tıklım tıklım olan Eski Hal’de işler bir hayli yoğun. İşlerin yoğunluğu içerisinde acıktığını hisseden Eski Hal esnafı, Hal Ocakbaşı’nda pişirilen birbirinden lezzetli ızgara yemekleriyle karnını doyuruyor. Yıllardır bu işi yaptığını söyleyen Mehmet Sakıcı “eskiden burası oto galeriydi. Şimdi ise burası çay ocaklarının, emlakçıların mekânı oldu. Eski Hal’de çalışmaktan çok memnunuz. Temiz bir çevresi var. Müşterilerimiz burayı temiz buluyor. Batman’ın bilinen yeridir. Sabit müşterilerimiz var. Kanat, köfte, adana kebabımız, müşterilerimiz tarafından büyük beğeni topluyor. Genelde esnaflarımız günün yoğunluğu içerisinde buraya gelip karınlarını doyuruyorlar” dedi.

ESKİ HAL’DE GÜVENLİK ZAAFİYETİ

Eski halde araç ticareti yapan Doğan Çağır, Eski Hal’in kırık dökük duvarlarının yenilenmesini istiyor. İki kattan oluşan Eski Hal’in merdivenlerinin korkulukları olmadığını söyleyen Çağır “eskiden beri burası Batman’ın can damarıdır. Sebze, meyve ve yoğurtlar burada tezgâha çıkardı. Şimdi de kalabalık ama sadece çevresi kalabalık. Eski Hal’in içindeki kalabalık zamanla kayboluyor. Eskisi gibi ilgi gören bir yer değil ama sakin bir yerdir. Bu yüzden esnaflar, burayı seviyor. Buraya restorasyon çalışması yapılmalı. Duvarlar kırık dökük. Esnaflar tehlike altında. Merdivenlerin korkulukları yok. Belediye’den bu sorunları gidermesini istiyoruz” dedi.

30 YILDIR HİÇBİR SIKINTI GÖRMEDİM

Eski Hal’de lokanta işleten Salih Tırak da bir hayli memnun yerinden. Eski Hal’deki düzenden memnun olduğunu söyleyen Tırak “30 yıldır buradayım. Batman’ın en işlek yerlerinden biridir. Şimdiye kadar burada hiçbir sıkıntı görmedim. Müşterilerimiz bizden çok memnun biz de müşterilerimizden çok memnunuz. Eski Hal’in çevresi de içi de çok güzel. Emlakçıların yeri belli, lokantaların yeri belli. Burada bir düzen var” diyor.

BALIK, ONDAN SORULUR

Eski Hal’de balık satarak geçimini sağlayan Bilal Altunel “Eski Hal, Batman’ın en hareketli yeri. Yakın bir geçmişte burası içi haldi, dışı ise balıkçılar caddesiydi. Ben de 25 yıldır balık satışı yapıyorum. Aynalı sazan, alabalık, istavrit balık türünde ne ararsanız bulabilirsiniz işyerimde. Şimdi piyasa durgun ama gelecek aydan sonra balık sezonu açılınca piyasa canlanacak. Ancak bir sıkıntımız var, Eski Hal’in etrafında park alanı sorunu var. Vatandaş, aracını nereye park edeceğini bilmiyor. Park sorunu giderilirse esnafın işleri daha da açılacak. Bu sorunun çözülmesini dört gözle bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ESKİ HAL, DÜZEN KAZANDI

Eski Hal’de kasapçılık yapan Mehmet Şirin Ayten de önceki yıllarda kötü kokuların yayıldığı Eski Hal’de artık öyle bir sorunun kalmadığını söylüyor. Eski Hal’in düzen kazandığını söyleyen Ayten “küçük yaştan beri hayvancılık işiyle uğraşıyorum. Etlerimiz günlük ve taze bir şekilde kendi köyümüzden gelmektedir. Eskiden Eski Hal’de araba alış satışı yapılırdı. Oto Galericiler sitesi açılınca oto galericiler o siteye taşındı. Eski Hal düzen kazandı” diyor.

KÖTÜ KOKULAR BİTTİ

Eski Hal’de baharat satışı yapan Mithat Sertkaya da Eski Hal’deki düzenden memnun olduğunu belirterek “30 yıllık esnafım. Babamdan kalma mesleği yapıyorum. Eskiden burada sebzeler satılırdı şimdi emlakçılar yoğunlaştı. Sebze haliyken burası kirliydi ve kötü kokular yayılıyordu. Şimdi bir düzene girdi. Esnaflar olarak buradan çok memnunuz. Kuruyemiş ve baharat adına her türlü ürünü satıyoruz. Şekerleme, şarküteri, baharat çeşitlerimiz mevcuttur” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete