GÜNDEM

EZİDİLER’DEN YOĞUN GÖÇ

EZİDİLER’DEN YOĞUN GÖÇ

EZİDİLER’DEN YOĞUN GÖÇ
10-08-2014 20:45
Google News

Irak Şam İslam Devleti (İŞİD) terör örgütünün Şengal’e yönelik sürdürdüğü saldırılar nedeniyle Batmana gelen Ezidi aileler, konuk evlerine ve otellere yerleştiriliyor.

HDP İl teşkilatı, Ezidi köylerini onararak Ezidi aileleri, bu köylere yerleştiriyor. İHD sekreteri Barış Eviz, Musa Anter sığınma evine 16, Koxike’ye 20 aile, Fakira Köyüne 78, Şahseme Köyüne 30, Belediye Konuk Evine 20, Bazuvare Köyüne 70, Otel Gap’a 20, Şafak Mahallesindeki bir eve 9 ve Şımze Köyüne ise 16 Ezidi ailesinin aile yerleştirildiğini açıkladı.

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Şengal’den kaçarak Batmana sığınan Ezidiler için kriz masası oluşturulduğunu ifade eden Eviz “STK temsilcilerinin de bulunduğu kriz masasına Belediye Eşbaşkanları başkanlık yapıyor. Batmana yerleştirilen ailelerin sağlık problemleri gideriliyor. Lösemi çocuğumuz var, onunla ilgileniliyor. Hamile kadınlar da kontrolümüz altındadır. Ezidi aileler için kampanya başlatacağız, yardım toplayacağız. Yoğun bir göç bekleniyor. Bunun için gerekli önemler alınacaktır” dedi.

ANNE KARNINI YARIP BEBEĞİNİ ÖLDÜRDÜLER

6 çocuğu ve eşiyle birlikte Irak’ın Musul eyaletine bağlı Xetane Köyünden kaçarak Batmana sığınan anne Beresemo, yaşadıkları vahşeti anlatarak zulmün son bulmasını istedi. Hamile kadınlara zulmedildiğini anlatan Beresemo “Yaşadıklarımız vahşetti. Anlatılması çok güç. Hamile bir kadını gözümüzün önünde öldürdüler. Karının yarıp bebeğini de öldürdüler. Gördüklerimizi anlatmak çok güç. Küçük kızları kaçırıyorlardı. Biz, eşimle çocuklarımızı korumak için kaçtık. Batmana geldik. Hepimiz insan değil miyiz, bu zulüm neden” diyerek tepkilerini dile getirdi.

KUNDAKTAKİ BEBEĞİMİZİ DE ALIP KAÇTIK

Gelinleri ve çocuklarıyla birlikte Musul’dan kaçarak Türkiye’ye gelen ve Batman’a sığınan anne Sevegavan da İŞİD terörünün son bulması için dünya ülkelerine çağrı yaptı. 14 kişilik ailesiyle birlikte Batmana sığınan anne Sevegavan “Gelinlerim ve kızlarımla nasıl kaçtık bilmiyorum. Can havliyle kundakta uyuyan torunumu alıp kaçtık. O zulümden bir an evvel kurtulmak istiyorduk. Evimizi, yurdumuzu bıraktık. Acımız çok büyük ama o vahşetten kurtulduk. Ezidi vatandaşlarımızın da o vahşetten kurtulmasını diliyorum, bu savaş artık sona ersin istiyorum” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
14 Mayıs 2024 e-gazete