GÜNDEM

EZİDİLERİN DRAMI SÜRÜYOR!...

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’nin saldırıları karşısında Irak’ın Şengal kentinden kaçarak Batman ve çevre illere yerleşen Ezidi’ler, zor koşullar altında yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

EZİDİLERİN DRAMI SÜRÜYOR!...
24-03-2015 20:38
Google News

Belediye tarafından Beşiri’nin Uğurca (Qorık) Köyü’nde kurulan 2 bin kişilik çadır kente yerleştirilen bin 200 Ezidi, hayırsever kesimlerin yardımları ile ayakta kalma mücadelesi veriyor. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Ezidi’ler, ülkelerinde yaşanan savaştan dolayı çok sayıda yakınlarını kaybettiklerini ve yaşadıklarından dolayı üzgün olduklarını anlatıyor.

YAKINLARIMIZ GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Muhabirimiz Yusuf Kavak’a yaşadıklarını Kürtçe anlatan Ezdi’ler, IŞID tarafından gözlerinin önünde yakınlarının öldürüldüğünü anlatırken gözyaşlarını tutamıyor. Şengal’in köylerinden Batman’a sığınan Ezidi’ler, yurtlarına dönme hayali ile yaşıyor. Sağlık, gıda, giyim, ısınma eğitim ve birçok ihtiyaçlarının Belediye tarafından karşılandığını söyleyen Ezidi’ler, hayırsever sivil toplum kuruluşları ile Belediye yetkililerine minnettar olduklarını dile getiriyor. Bazı Ezidi’ler de yaşananlardan dolayı psikolojik tedavi gördüklerini anlatıyor.

ÇADIR SINIFTA EĞİTİM-ÖĞRETİM

Hem Batman’dan hem de kendi ülkelerinden gelen öğretmenler tarafından kendi müfredatları doğrultusunda eğitim-öğretim gören öğrenciler, okul yaşamlarını zor da olsa sürdürüyor.

Çocuklar, boş zamanlarını ise kendileri için yapılan oyun parklarında geçiriyor. Yüksek kesime kurulan 192 çadırda yaşayan Ezidi’ler, soğuk havalarda elektrikli soba ve odun sobası yakarak ısınma ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Aralarında hasta kadın ve çocukların da bulunduğu Ezidiler, Batman’daki doktorlar tarafından haftada 3 gün sağlık taramasından geçiriliyor.

AYLARCA DAĞDA AÇ VE SUSUZ KALDIK

IŞİD’in saldırıları karşısında evlerini terk ettiklerini söyleyen Sose Derman ismindeki 67 yaşındaki kadın “O günler hala gözümün önünde yaşadıklarımızı unutmak istiyoruz. Ben torunlarımı bomba dumanları arasında kaçırarak dağa kaçtım. Çok sayıda komşumuzu kaybettik. Herkes kendi canının derdine düşmüştü. Caniler bizi yuvamızdan yurdumuzdan ettiler. Allah bunun hesabını sorsun. Bunun için her gün dua ediyoruz” dedi.

Çadır kentte kurulan mutfakta kendi yemeklerini pişirdiklerini dile getiren Derman, çamaşırlarını ise hayırsever işadamları tarafından gönderilen çamaşır makineleriyle yıkadıklarını söyledi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
17 Mayıs 2024 e-gazete