GÜNDEM

FABRİKALAR KAPANMANIN EŞİĞİNDE!

Batman Organize Sanayi Bölgesi, Müteşebbis Heyeti ile gerçekleştirdiği toplantıda ekonomik gelişmeleri masaya yatırdı.

FABRİKALAR KAPANMANIN EŞİĞİNDE!
04-01-2016 20:05
Google News

OSB sanayicilerinden oluşan Müteşebbis Heyet, Organize Sanayi Bölgesi içinde ve dışında faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının kan ağladığını, bazılarının işçi çıkarmaya başladığını, kısa vadede bir düzelme olmadığı takdirde bunun önünün alınamayacağını açıkladı.

“BÖLGEDE SAVAŞI YANSITAN MANZARALAR YAŞANIYOR”

Toplantıda açıklanan gözlem raporlarında “Batman’da üretim yapan fabrikalar, daha çok bölge illerine ve Irak’a ihracat yapmaktadırlar. Bölgenin birçok il ve ilçesinde savaş durumunu yansıtan manzaralar ortaya çıkmıştır.  Bu yüzden bölgelere satış yapmayı bırakın, ziyaret etmek bile mümkün olmaktan çıkmıştır. Yeni satış yapamadığımız gibi eski satışlarında tahsilâtını yapmak mümkün olmuyor. Firmalar çeklerini ödeyemiyor. Bu konuda iyi niyetli bile olsalar ellerinden bir şey gelmiyor” bilgisi yer aldı.

“HABUR KAPATILDI, İHRACAT TAMAMEN DURDU”

İhracatta yaşanan sorunlara ilişkin verilen bilgide “En büyük ihracat pazarı olan Irak’ta da sorunlar olmasından dolayı ilimizden oraya ihracat % 50’inin üzerinde düşüş göstermiş durumdaydı. Fakat son olarak sokağa çıkma yasakları sebebiyle 24 gün önce Habur Sınır Kapısı kapatılarak ihracat tamamen durdu. 7000 TIR’ın mahsur kaldığı ifade ediliyor. Yarın itibariyle kontrollü geçişe izin verileceği belirtildiyse de kapıdaki yoğunluğun bitirilmesi 1 ay sürebilir. İç piyasadaki kayıptan sonra en büyük ihracat pazarındaki 2 aylık bir kaybı her işletme telafi edemeyebilir” denildi.

“İŞ ÇIKARMALAR BAŞLAYABİLİR”

Müteşebbis Heyeti tarafından aktarılan gözlem raporlarında “Tüm bunlar sebebiyle bir süredir, üretimi kısmak zorunda kalan, tahsilât ve ihracat yapamayan fabrikalar işçilerinin tüm izinlerini kullandırdılar, yeni işçi alımı olmadı. Fakat bundan sonraki aşama korkarız işçi çıkarmaktır. Herhangi bir önlem alınmaması veya vergi erteleme gibi etkisiz desteklerin verilmesi durumunda, Batman ve Bölge Sanayisinin son 10 yılda elde ettiği kazanımlar kaybedilebilir” denildi.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER SIRALANDI

Toplantı Sonuç Raporuna Göre, Hükümetin kısa vadede alabileceği etkili önlemler hakkında “1- Eximbank kredi borçlarının ertelenmesi 2- Kredi Garanti Fonunu etkinleştirmek. 3- Faizsiz ve uzun vadeli kredi imkânları oluşturmak” önerileri sunuldu. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete