GÜNDEM

“Faturasız et satılmayacak, besiciler şehir dışına çıkacak”

Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin, sektör buluşmalarının beşincisini, kırmızı et üretimi ve satışı yapan lokanta ve kebapçılarla gerçekleştirdi.

“Faturasız et satılmayacak, besiciler şehir dışına çıkacak”
15-09-2021 23:00
BATMAN
Google News

DERNEK BAŞKANLARI DA TOPLANTIDAYDI

Programa Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, Batman İvme Et Entegre Tesisleri Sorumlusu Turan Songur, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Şakir Doğanay, kasap ve lokanta temsilcileri katıldı. 

KASAPLAR MEZBAHANE İSTİYOR

Kasaplar Derneği Başkanı Rüzgar ve Birlik Başkanı Doğanay, mezbahaneden gelen etlerin yağının alınması talebi, et entegre tesisinde (mezbahane) parça ve fiyat sorunu, halk sağlığını tehdit eden kaçak et sorunu ve alternatif mezbahane talebiyle ilgili sıkıntıları aktardı.

KAÇAK ET DENETİMLERİNİ SIKLAŞTIRACAĞIZ

Kaçak et sorununa ilişkin konuşan Vali Hulusi Şahin “Tarım Müdürlüğümüz ve Emniyet Müdürlüğümüz şehrin giriş ve çıkışlarında belirli noktalarda kaçak et hususunda önlemler alır. Kontrol noktalarımız var. Araçları inceleriz. Ne taşıyorsun, fatura, menşei, inceleriz. Gerekirse Maliyeden ve Tarım Müdürlüğü’nden personel de görevlendirir, denetimleri sıkı şekilde yaparız. İhbar hattı oluştururuz. Kaçak et akışını durdururuz. Gök kubbenin altında hiçbir şey gizli kalmaz. Mutlaka duyulur ve bilinir. Biz de bunları tespit ederiz, cezalandırırız.

Et, mezbahanede kesilecek, kasaba gidecek. Kasaptan da lokanta ya da yemek fabrikalar alacak. Bunun mekanizması budur. Bunun dışında yan yollara kimse kalkışmasın. Eğer pasta artarsa bu şikayetlerin hiçbiri kalmaz. Pasta küçük. Anladığım kadarıyla, her on büyükbaş hayvanın 5’i, yan yollarla kesiliyor. Bunu bir şekilde yok etmemiz lazım. Bu rezalettir. Bu şu demek, Allah’a emanet yaşıyoruz. Bu et kokmuş olabilir, bozuk olabilir şarbonlu, şaplı olabilir. Var mı denetimi? Yok. Vicdanına kalmış. Bu olacak iş değil” dedi.

KAÇAK ETTE, VERGİ KAYBI VAR

Kaçak etlerin, vergi kaybına da yol açtığını belirten Vali Şahin “Büyük bir vergi kaybı var. Bu kayıp dışılığın, vatandaşa da zararı var. Vatandaş, devletten alacağı bazı teşvikleri alamıyor. Dolayısıyla bizim, usul dairesinde iş yapmamız lazım. Bu çalışmaları sistematize etmemiz gerekir. Sektörün sorunlarını çözelim ama kaçak kesimlere de fırsat vermeyelim” dedi.

BESİCİLER KENDİ İMKANLARIYLA ŞEHİR MERKEZİ DIŞINA ÇIKACAK

Kent merkezinde besicilik yapılamayacağını belirten Vali Şahin “Besiciler artık Körük Mahallesini boşaltacak. Şehrin içerisinde hayvan beslemek olmaz. Batman gibi 450 bin nüfuslu bir şehirde besicilik olur mu? Modern bir şehrin içerisinde inek, koyun beslenir mi? bunları bırakacağız. Kentin dışında köylerimiz, arazilerimiz var. Buralarda, uygun yerlerde besicilik yapmaya devam edecekler. Devlet bize yer versin, biz gidelim diyorlar. Hayır. Sen kendin gelip satın alacaksın, besiciliğini de yapacaksın. Biz hayvancılık organize sanayi bölgesi çalışmalarımız devam ediyor. Ama o gelene kadar orada bir yer alıp alamayacağınızın bir garantisi yok. Çünkü 100 parsel kadar olacak. Ama bu şehrin daha fazla yere ihtiyacı olabilir. Dolayısıyla hayvancılıkla ilgili nasıl da valiliğin karşısında göçerler, koyun beslemekten vazgeçtiyse, Korik Mahallesinden de çıkıp daha uygun yerlere gitsinler. Oralar artık şehir olacak. Biz oralara imar getiriyoruz, asfalt dökeceğiz. Yenişehir Mahallemiz gibi olacak” dedi.

“KAÇAK ET ALAN LOKANTACIYA ACIMAYIZ”

Lokantalara uyarı yapan Vali Şahin “Lokantalardan şunu istiyoruz, almış oldukları eti, mutlaka mühürlü ve usule uygun et alsınlar. Kaçak olmayan et alsınlar. Bakın çok ciddi cezalarla karşılaşabilirsiniz. Halk sağlığı birebir tehdit altındayken, bizim kimseye acımamız olmaz” dedi.

“DIŞARIYA MEYVE SATIYORUZ, DIŞARIDAN ET ALIYORUZ, REZALET”

Kırmızı et sektöründeki arkadaşlar nasıl bu kadar başarısız olabilir? Ben buraya yaş meyve ve sebzecileri çağırsaydım, Iğdır’dan Hakkâri’ye kadar sektörü ele geçirdik derlerdi. Herkesten daha ucuz fiyat veriyor, Van’a meyve ve sebze satıyorlar. Ama siz mezbahaneye gitmek yerine, Diyarbakır’dan kesilip getirilen etleri alıyorsunuz. Böyle bir rezalet olur mu?” dedi.

MEZBAHANEYE TALİMAT VERECEK

Vali Şahin, mezbahanede yağsız kesim yapılması yönündeki talebin yerine getirilmesi için gerekli talimatları vereceğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete