HASANKEYF

“FEDA EDEBİLECEK BİR HASANKEYF YOK”

9 yıldır Anadolu arkeolojisini dünyaya anlatan Aktüel Arkeoloji Dergisi, Ilısu Baraj suları altında bırakılacak olan tarihi Hasankeyf’i kapağına taşıdı.

“FEDA EDEBİLECEK BİR HASANKEYF YOK”
20-09-2016 16:24
Google News

BAŞLIK BAŞLIK KALEME ALINDI

Aktüel Arkeoloji Dergisi, 52. sayısında Hasankeyf’e özel tasarım ve içerikle okurlarının karşısına çıktı. Hasankeyf’in dev fotoğrafının yer aldığı ön kapakta “varlık ve yokluk savaşında Hasankeyf yok olmasın, çok geç olmadan koruyalım” ifadeleri kullanıldı.

“FEDA EDİLECEK BİR HASANKEYF YOK”

“Hasankeyf Europa Nostra Listesinde” “Hasankeyf Yok Olmasın” ve “Hasankeyf’in Somut Olmayan Kültürel Mirası” gibi önemli başlıkların yer aldığı yazı dizisinde “Üzerine söylenmemiş ne kaldı Hasankeyf’te? Hasankeyf’in arkeolojisi, kültürel dokusu, ekosistemi, insanları ve doğal yaşam alanı üzerine sayısız araştırma yapıldı ve rapor hazırlandı. Her birinin ortak bir sonucu vardı: Hasankeyf tüm değerleri ile insanlığın ortak mirasıdır ve korunmalıdır. Yok etmek yerine korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara insanlığın mirası olarak bırakılması gerekliliği son 20 yıldır sürekli yazılıp, çizildi. Herkes farklı şekillerde ama hep aynı şeyi söyledi: Ortada baraj ya da başka bir proje için feda edebileceğimiz bir Hasankeyf yok!” ifadeleri kullanıldı.

“YOK ETMEK YERİNE ÖZÜR DİLENMELİ”

Yazı dizisinin bir başka bölümünde ise “Hasankeyf’i yok etmek yerine, yıllardır incitilen her bir insandan, her bir taştan, her bir canlıdan özür dilenmeli ve daha da zaman kaybetmeden açılan yaralar sarılmalıdır. Biz bu coğrafyanın düşmanları değil, onu bilen, tanımaya çalışan, seven, önemseyen, kendini bu coğrafyanın sahibi değil parçası olarak görenleriz. Bizden önceki her uygarlık Hasankeyf’te bir eser bıraktı. Şimdi tüm bunlar yok edilmek isteniyor. Yetmedi mi baraj suları altında bıraktığınız onlarca höyük? Buna artık bir son verilmeli ve Hasankeyf tüm zenginliği ile korunmalıdır” denildi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete