GÜNDEM

FISTIK, TERSİNE GÖÇÜ BAŞLATTI

Batman’da fıstık ekili alanlar 100 bin dekarı aştı. Son 10 yıldır devlet teşvikiyle yetiştirilen fıstık, Güneydoğu’da yeni bir sayfa açtı.

FISTIK, TERSİNE GÖÇÜ BAŞLATTI
17-09-2020 19:50
Google News

 

TERSİNE GÖÇ ALIYOR
Batman’a 18 km uzaklıkta Beşiri İlçesi’ne bağlı Yenipınar (Kewerzo) Köyü’nde buğday tarlaları, tarım alanındaki destek ve teşviklerle birlikte fıstık bahçelerine dönüştü. Her geçen gün genişleyen fıstık bahçeleriyle birlikte Kewerzo Köyü, çevre iller Mardin, Siirt ve Diyarbakır’dan mevsimlik göç almaya başladı.

KADINLAR TARLALARDA ÇALIŞIYOR
Beşiri’nin Yenipınar (Kewerzo) Köyü’nde 18 bin dönüm arazide fıstık yetiştirilmeye başlandı. Siirt’e özel iri fıstığın yetiştirildiği bu arazilerde kadınlar fıstık toplama işinde çalışırken, gençler ise fıstık ayıklama işinde ekmeğini kazanmaya başladı. 

TOPLANIP AYIKLANAN FISTIKLAR BURADA YIKANIYOR
Kadınların emeğiyle tarlalarda toplanan fıstıklar, çuvallara konularak köy meydanına getiriliyor. Gençler tarafından havuzda ayıklanan fıstıklar, yine Kewerzo’da kurulu bulunan yıkama tesisinde ayrıştırılıyor. Suyun yüzeyinde kalan fıstıklar, daha düşük fiyatla işletme ve mekânlara satılırken, havuzda ağırlığını koruyan fıstıklar ise çuvallara konularak kavrulma işlemi için tesislere gönderiliyor. 

KÖYÜMÜZ GÖÇ ALIYOR
Fıstıkla birlikte köylerinin göç almaya başladığını belirten Köy Muhtarı Enver Özalp “Daha önce buralarda buğday yetişirdi. Şimdi koca koca arazilerde fıstık yetiştiriyoruz. Köyümüzde gençlerimiz ve kadınlar, tarlalarda fıstık topluyor. Fıstığı ayıklama, yıkama ve ayrıştırma işini de yine kadınlar ve gençler yapıyor. Midyat ve Bismil’den işçiler köyümüze geliyor. Geçen sene fıstığın kilosu 60 TL iken bu sene 55 TL’den satılıyor. Siirt Fıstığı ise 90–100 TL arasındadır. Batman’da yetiştirilen fıstığın da değer kazanmasını istiyoruz” dedi.

MARKALAŞMA VE PAKETLEME GEREKİYOR
Ziraat Odası Batman Şube Başkanı Nizamettin Aydiş de fıstığın Batman’da gelişmesi gerektiğini belirterek “Fıstık, kuru arazide yapılan buğday ve mercimekten daha fazla verim ve getiri sağlıyor. Batman’da fıstık ekili alan, 100 bin dekara ulaştı. Bunca insanın fıstık tarlalarında ve fabrikalarında çalıştığını görmek, heyecan verici. Fıstığın markalaşması ve paketlemesi alanında da yatırımlar gerekiyor. Zamanla bu projelerin de hayata geçeceğine inanıyoruz” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete