ROPÖRTAJ

GAP MAHALLESİ SAKİNLERİ NE İSTİYOR?

Bu hafta Gap Mahallesi Muhtarı Mehmet Çelik’le ekran başında olduk.

27-04-2021 12:39
BATMAN
Google News

Her hafta bir mahalle muhtarıyla

Gazetemizin youtube hesabı üzerinden

Canlı yayın yapmaya devam ediyoruz.

Bu hafta Gap Mahallesi Muhtarı

Mehmet Çelik’le ekran başında olduk.

GAP Mahallesini tanıttı muhtarımız.

Mahalle sakinleriyle sokak röportajlarını izledik.

Gap, kentin en merkezi mahallelerinden biri.

Trafik yoğunluğu çok fazla.

Araçlar, sağlı-sollu park ediyor sokaklara.

Sokakların, Turgut Özal Bulvarına açılması,

Trafiği rahatlatabilirmiş, öyle diyor mahalleli.

Kafeler sokağının da

Düzenlenip, iyileştirilmesini istiyor Gap Sakinleri.

-Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

“1982 Batman doğumluyum. Çocukluğum, gençliğim, Gap Mahallesinde geçti. Lise mezunuyum. Aynı zamanda esnaflık yapıyorum”

-Nasıl karar verdiniz muhtar olmaya?

“Rahmetli babam, mahallemizde 2 dönem muhtarlık yaptı. 2008 yılında talihsiz bir olay yaşadık, 12. ayında babam vefat etti. 2009'un 3. ayında seçimler başladı. Babamdan bayrağı ben devraldım. Mahalle sakinlerimiz, babama gösterdikleri ilgiyi bana da gösterdi. Aynı o zamanda en genç muhtarlardan biriydim. Hatta Türkiye’de sayılı genç muhtarlardan biriydim”

-Babanızın muhtarlık dönemi nasıl geçti peki?

“Mahalle sakinleriyle arası çok iyiydi. Ama o dönem mahallede pek bir şey yoktu. Babam, birçok eksiklikle ilgilenmek zorunda kaldı. Çok güzel adımlar attı. İsmi bugün rahmetle anılıyor. Öyle bir babanın oğlu olmak, herkese nasip olmuyor. Seçildiği zaman alt yapı sorununu ilgili kurumlara görüştü, yolları asfaltlanmasını sağladı. Ben de muhtar seçildikten sonra babamın yaptıklarını devam ettirdim. O dönem bir köy gibiyken şu anda Batman’ın en merkezi mahallesi olduk. Ben devraldığım zaman bizim göçer ailelerin hayvan ahırları ile doluydu mahallemiz. Şimdi Batman’ın en önemli kafe, restoran, lokanta, kıraathane ve dershaneleri bu mahallede”

-Mahallenizi biraz tanıtır mısınız?

“Seçmen sayımız 18 binlerde. Gap, Batman'ın en gözde, en merkezi mahallesi. Bin’e yakın işyerimiz var. İş merkezlerinde bulunan iş ofislerimiz var. Başka şehirlerden gelen vatandaşların bile en çok vakit geçirdiği mahalledir. Kafa dinlemeye çıkıyorsunuz, bir kafeye gidecekseniz, Gap’a geliyorsunuz. En tanınan, bilinen güzel restoranlar bu mahallede. Dershanelerin birçoğu bu mahallede. Giyim mağazaları, butik mağazalar bu mahallede. Haşlamacı Memet Usta Lokantamız, Golden Plaza’mız bu mahallede. Ali Usta, Marina Kafemiz, Halo Hayran Lokantamız, Tostoloğ’umuz, burada. Milli Eğitim Müdürlüğü bu mahallede”

-Bu 3 dönemde mahallenize neler kattınız?

“Hedeflerimin üstüne çıktım. Bundan 5 sene önce hayvan çiftlikleri ile doluydu mahallemiz. Gap denilince akla hayvan çiftlikleri geliyordu. Elbette o aileleri seviyoruz, önemsiyoruz. Ancak şehrin tam göbeğinde bu işi yaptıklarında hem şehir hem de kendileri, sıkıntı yaşıyordu. 5 yılda mahallemizi modern bir mahalle haline getirmek için çabaladık. Zaten Gap İlkokulumuz vardı. GAP İlkokulu ve Ortaokulumuz, tek çatı altındaydı. Normal eğitime geçmiyorduk. Çünkü sınıflarımız yetersizdi. Ama geçen yıllarda bir ortaokul kazandırdık. Şeyh Kazım Camisi babamın döneminde yıllar önce yapılmıştı. Zamanla mahallemize küçük gelmeye başladı. Yeniledik. Akrabalarım, mahalle sakinlerimiz ve hayırseverlerin desteğiyle oldu her şey. Şu anda en büyük eksiğimiz taziye evi.  Mahallemiz çok değer kazandı ve şu anda taziye evi yapacak bir arsa bulamıyoruz. Elit Sitesi yanında 1 dönümlük arazi bulduk. İnşaat aşamasına geçtik. Herkesin ulaşabileceği bir yerde taziye evimiz yapılacak”

MAHALLEMİZDEKİ SOKAKLAR. TURGUT ÖZAL BULVARINA AÇILSIN

-Mahallenizin temel sıkıntıları neler?

“En öncelikli sıkıntımız trafik. Sokaklarımı, trafiği ve esnafımızı rahatlatma gayreti içindeyiz. Mahallemizin 1–2 sokağını Turgut Özal Bulvarına açarsak hem trafik rahatlar hem esnaf rahatlar. Golden Plaza’da 250 iş ofisi var. Bunların araçlarını olduğunu düşünün. Otoparktan çıktıkları zaman BATSO’nun bulunduğu İnsan Hakları Bulvarı’nda trafik kilitleniyor, çok sıkıntılı ve tehlikeli hale geliyor. Kafeye gelecek vatandaş, park yeri bulamayıp geri dönüyor. Milli Eğitim Müdürlüğünün de kapalı bir yolu var. Bu yüzden sürücüler BATSO yolunu tercih edince çok yığılma oluyor. Golden Plaza’nın yan sokağı 2503 sokağı Turgut Özal Bulvarı’na açmak gerekiyor. Belediyeye müracaatta bulunduk. Gerekenin yapılmasını diliyoruz”

KAFELER SOKAĞIMIZ, TAKSİM GİBİ MARKA OLABİLİR

Mahallenizle ilgili hayaliniz var mı?

“Nasıl ki İstanbul’un Taksim’i varsa, Gap Mahallesi’nin Kafeler sokağının da marka haline getirilmesi, en büyük hayalim. Modern, kontrol altında, güvenlikli, gençlerin rahat ve eğlenceli zaman geçirebileceği bir sokak yapılmasını isterim. kültür ve sanata dayalı merkezlerin kurulması, resim atölyeleri, enstrüman atölyeleri açılmasını isterim. Aile Destek Merkezi (ADEM) açılırsa, kadınlar, buralarda hem kurs görüp hem sosyalleşip hem iş hayatına atılabilirler”

-Kurumlar ve muhtarlar arasındaki iletişim nasıl?

“DEDAŞ, pandemi döneminde kapalı olan işyerlerine elektrik faturası gönderiyor. Esnaf zaten iflasın eşiğinde. Bu durumu yanlış buluyoruz. Muhtarların ilgili kurum ve kuruluşlardan randevu taleplerine dönüş yapılmaması, öncelikli sorunlarımızdan biri. Bu sorunların da çözüme kavuşması, temennimizdir. Özellikle Ramazan Ayında zor durumda olan ailelerimiz var. Valilik ve Belediyenin yardım kuruluşları. muhtarların söylediklerini dikkate alsınlar. Bugün biz muhtarsak, hangi evde ne piştiğini biliyoruz. Hangi evin ne sıkıntı yaşadığını biliyoruz. Sosyale gidip ‘bu aile mağdur’ dediğimizde, bizi dikkate alsınlar. Bazı aşılmaz kriterleri var. Bu kriterler, o mağdur aileleri daha fazla mağdur ediyor. Biz belediyeye, valiliğe, sosyale gittiğimizde kendimiz için bir şey talep etmiyoruz. Mahalle sakinlerimiz için taleplerimiz oluyor. O mahalledeki 20 bin insandan 1 kişiyim. O 20 bin insanın taleplerini iletmek için gidiyorum. Bu yüzden randevularımıza. Taleplerimize kulak verirlerse çok seviniriz”

-Mahalle sakinlerinizle aranız nasıl?

“Sağ olsun artık koca bir aile olduk. Dertleşiriz, uzun uzun sohbetler yaparız. 7–24 bana hem ofisimden hem telefonumdan ulaşabiliyorlar. Onların sorunları ile yakından ilgili olmaya çalışıyorum. Mahallemizde lütfen bu pandemi döneminde, sosyal mesafeye hijyene dikkat edelim. Muhtarınız olarak her zaman yanınızdayım. Gece gündüz demeden bir sorun bir sıkıntınız olduğunda beni her zaman arayabilirsiniz. Bizim de eksikliklerimiz mutlaka vardır. Bizim göremediklerimizi siz bize ulaştırın. Sorun ve sıkıntılarınızı bana iletin ki hep beraber yapalım”

GAP MAHALLESİ SAKİNLERİYLE SOKAK RÖPORTAJLARI:

Cemal Şahin Altun “Mahallemiz şuanda Batman'ın en merkezi konumunda. Çok sayıda kafelere ve yaşamsal bir alana sahip. Gap, çok güzel bir mahalle. Otopark sorunumuz var. Yeşil alan sorunumuz var”

Barış Akın “Gap Mahallesi gittikçe gelişen ve güzelleşen bir mahalle. Kafeler, restoranlar açılmış. Hareketli bir mahalle”

Mehmet Günay “Gap Mahallesi çok temiz, çok güzel bir mahalle. Muhtarımız da çok iyi. Otopark sorunu olduğu için araçlar kapı önüne park ediliyor. Sokaklar daralıyor”

Diyaddin Sezgin “Gap Mahallesi'ndeişletmeciyim. Mahallemizle ilgili özellikle yeşil alanlarla ilgili sıkıntılarımız var. Park sorunu var. Yoğun bir şekilde trafik akışı olduğu için burada müşterilerimiz rahat park alanı bulamıyor. Pandemide yaşadığımız en büyük sıkıntı yani kapalı olmamız zaten ayrı bir konu ama en büyük sorun. DEDAŞ’la sorunumuz var. Kapalı olmamıza rağmen enerji bedelleri gönderilmesi faturalar kesiliyor”

Veli Müjdeci “Trafik sıkıntımız var. Yaya geçme sıkıntımız var, esnaf kan ağlıyor, esnafın işleri baya kırık. 13 aydır kapalıyız. Devletin esnafa destek vermesi gerekiyor”

Emre Yılmaz “Güzel ve sakin bir mahalle. Ancak hırsızlık sorunlarından bıktık. Dükkânlarımızda neredeyse her gün hırsızlık olayları yaşanıyor. Sokaklarımız, yanlış park yüzünden kapanıyor”

Hasan Alkan “Gap Mahallesi, kendin en gelişmiş mahallesi. İnsanlara rahat bir yaşam alanı sunuyor mahallemiz”

Mesude Yıldırım “Üniversite öğrencisiy

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete