GÜNDEM

GAZETE CEMİYETİNDEN ORTAK AÇIKLAMA: “BATMAN GAZETELERİ MERDİVEN ALTI DEĞİLDİR”

Batman’da faaliyet gösteren Mezopotamya Gazeteciler Cemiyeti, Batman Basın Derneği, Batman Çalışan Gazeteciler Derneği ve Batman Medya Mensupları Derneği ortak basın açıklaması yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Basın İlan kurumunun aldığı kararı kınadı.

GAZETE CEMİYETİNDEN ORTAK AÇIKLAMA: “BATMAN GAZETELERİ MERDİVEN ALTI DEĞİLDİR”
28-02-2019 18:18
Google News

Resmi ilan alamayan tüm gazetelere resmi kurumlardan özel reklâm yasağı getirildiği kararda, yaşanan ekonomik krizde kağıt bulmakta zorlanan ve kağıda gelen zam nedeniyle zor günler yaşayan yerel basın, kapanma noktasına gelmiştir.
YEREL GAZETELER YOK OLMA TEHLİKESİNDE...
Yerel gazeteler, kalkınmışlığın, gelişmişliğin ve demokrasinin en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yerel gazeteleri güçlü olmayan şehirler ve ülkeler de güçlü değildir. Milli Mücadele yıllarında önemli bir görev üstlenen yerel basını Mustafa Kemal Atatürk, ‘Fazilet adaları’ olarak nitelendirmektedir. Ancak bugün gelinen noktada birçok sorun ile boğuşan yerel gazeteler, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya gelmiştir. Son olarak Basın İlan Kurumu’nun aldığı bir karar, belki de yaygın basının var olma nedeni olan yerel basını bitirecek bir karardır. Alınan karar gereğince bundan böyle resmi ilan alan gazetelerin dışında kalan diğer tüm gazeteler, resmi kurumların reklam ve ilanlarını yayınlayamayacak duruma getirilmiştir. Basın İlan Kurumuna tabi olan gazetelerde 6 sayfa çıkarma şartı aranırken, özel reklam almak isteyen gazetelere 10 sayfa çıkarma şartı dayatılıyor. Çevre Bakanlığı’nın tüketim ile ilgili genelgesine sayfa sayısının artırılmasıyla basın ilan kurumunun aldığı bu karar tezatlık oluşturmaktadır. Biz Batman’daki yerel gazeteler, seçim gazetesi olmamakla birlikte merdiven altı gazeteler de değiliz. Biz bu kentin sesine ses veriyor ve kamuoyu oluşturarak da yurttaş gazetecilik görevi üstleniyoruz.
ALINAN KARAR DÜZELTİLMELİ
Yerel basın demokratik yaşam ve eğitim için önem taşımaktadır. Ancak alınan bu kararlarla bitme noktasına gelecek olan yerel basın, ne yazık ki bu işlevini de yerine getiremeyecektir. Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılardan kaynaklı olarak zaten zor duruma düşen yerel basın, alınan bu kararların ardından ekonomik olarak büyük bir çöküş yaşayacaktır. Bizim tek beklentimiz, alınan bu adaletsiz kararın düzeltilmesi ve yerel basının başta ekonomik olarak şartlarının düzeltilmesi ve her alanda desteklenmesi gerekmektedir. Güçlü bir Türkiye, güçlü bir yerel basınla mümkündür.  Batman’ın saygın 4 Basın Derneği olarak alınan kararın yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete