SİYASET

GAZETECİLER SORDU, HDP’Lİ ADAYLAR YANITLADI;

“YARIM KALAN PROJELERİMİZİ TAMAMLAMAYA GELDİK”

GAZETECİLER SORDU, HDP’Lİ ADAYLAR YANITLADI;
19-02-2019 18:45
Google News

HDP Batman Belediye Eş Başkan Adayları Sabri Özdemir ve Songül Korkmaz, yerel basın temsilcileri ile HDP İl Binası’nda toplantıda bir araya geldi.
“HUZURLU BİR SEÇİM ATMOSFERİ GEÇİRMEK İSTİYORUZ”
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eş Başkan Adayı Sabri Özdemir “Seçim programımızı, halka anlatmak istiyoruz ama seçim çalışmalarımız engelleniyor. Bizi halkla yan yana getirmemeye çalışıyorlar. Biz, demokrasi içinde, huzurlu bir seçim süreci geçirmek istiyoruz. Seçim lokalimizi bile açtırtmıyorlar. Huzur ortamının oluşması için onları masaya davet ediyoruz” dedi.
PETROLSPOR MAÇINDA TRİBÜNE ALINMADIM
Petrolspor maçında yaşananlarla ilgili bilgi veren Özdemir “Spora verdiğim değerle, Batman Petrolspor’un önemli maçına davet edildim ve iki yeğenimle maça gittim. Maç provoke olmasın diye protokol tribününe girmek istedim. Terör Şube Müdürü, beni içeri almadı, hakaretlerde bulundu. Gözaltına aldılar. Bu kentin adayları, bu şehrin takımını izleyemeyecekse demek ki çok zorlu bir süreçten geçeceğiz” dedi. 
2,5 YILLIK PLANLAMAMIZI, ALTYAPI HİZMETLERİNE AYIRMIŞTIK
Batman Belediyesinin bütçesini bilmeden projelerle ilgili net açıklama yapamadıklarını belirten Özdemir “Her ay, şeffaflık ve hesap verilebilirlik açısından, gelir-gider tablomuzu, halkımızla paylaşıyorduk. Görevdeyken, 2,5 yıllık bütçe planlaması yaptık. Görünmeyen hizmetlere, su, kanalizasyon gibi altyapı hizmetlere ciddi bir bütçe ayırmak zorunda kalıyoruz. 2,5 yıl hedefimizi, bu işlere ayırdık.  Sonraki 2,5 yılı, görsel ve yaşam standardını yükseltecek hizmetlere göre planlamıştık. Kente asfalt plent tesisi kazandırdık. Büyük bir stabilize ocağı aldık. Taş ocağı açmak üzereydik. Bunlar, büyük maliyetli işler. Doğalgazdan kaynaklı tahribat büyüktü. Petrol kenti Batman’da 1 gram bile hibe asfalt alamadık. Hepsini kendi öz imkânlarımızla yaptık. İlk sene 160 bin ton asfalt serimi yaptık. 2. sene 160 bin ton asfalt serecektik. Bunun 60 bin tonunu sermiştik. Devam ederken kayyum atandı” dedi.
“YAPABİLECEĞİMİZ PROJELERDEN BAHSEDİYORUZ”


Yarım kalan projelerinden bahseden Özdemir “İluh Deresi’nin ıslahı için TMMOB ve Batman Üniversitesindeki hocalarla birlikte yürüttüğümüz proje, yarıda kaldı. Neden tamamlamadılar? Batman’ın tamamına hizmet üretmeye çalıştık. Batman Çayı Projemizi, Valilikle birlikte yürütüyorduk. Mesire alanları, sosyal donatılar olacaktı. Bu da yarıda kaldı. Yaşar Kemal Kent Ormanı Projesi, ihale aşamasındaydı. Esentepe davalıktı. İhaleye bile çıkaramıyorduk. Kendi imkânlarımızla burayı, mesire alanı, fuar alanı ve sosyal donatılarla hizmete sunacaktık ama yarıda kaldı. Spor tesisleri projelerimiz vardı. Esentepe’nin arka tarafında spor kompleksimiz olacaktı. Çay Mahallesi ve Bayındırlık Mahallesi’nde de aynı şekilde. Biz halkımıza yalan söylemeyiz. Yapabileceğimiz işleri söylüyoruz” dedi.
“BİZ 46 BİN, ONLAR İSE 86 BİN TL’YE TEMİZLİK İHALESİ YAPTI”
Batman’da Temizlik Firmasının aylık 400 bin lira kâr aldığı iddialarını gündeme getiren Özdemir “Bu para, halkın cebinden çıkıyor. Mevcut temizlik ihalesini, aynı personel sayısıyla, şartnamede hiçbir değişiklik yapılmadan, ihaleye çıkarmıştık. İhale sürecindeydi. Bizim 3 yıllık için çıkardığımız maliyet, 56 milyon TL idi, bunu 46 Bin TL’ye mal edecektik. İhaleyi iptal ettiler. 6 ay, doğrudan teminlerle yürüttüler. 6 ay sonra 2,5 yıllığına çıkardıkları ihale keşif bedeli çıkardıkları maliyet 86 milyon TL oldu” dedi.
2019 EKİM AYINDA BELEDİYENİN BORÇLARI SIFIRLANACAKTI
Göreve geldiklerinde Batman Belediyesinin 180 milyon borcu olduğunu hatırlatan Özdemir “Bu borç, yüzde 40 kesinti ile ödenmeye çalışılıyordu. Ama faize gidiyordu. Borçta azalma olmuyor, aksine artıyordu. İller Bankasına kendimizi borçlandırarak, SSK, Vergi Dairesi ve Elektrik Kurumuna olan borçlarımızı yapılandırdık, ödemeye başladık. Sadece iller Bankasına borçlu hale geldik. Borç taksitimizi de ödüyorduk, elimizde ekstradan 1 milyon para kalıyordu. Bunu da halkımızın hizmetine sunuyorduk. 2019 yılı Ekim ayında Batman Belediyesinin borçları tamamıyla sıfırlanacaktı. Tahmini olarak yaptığımız 60 milyon ödeme vardı. 60 milyon ödeme kalmıştı. Yapılandırma ile 180 milyon borç, 120 milyon borca düşürülmüştü. Şimdi belediyenin borcu ne kadar, bilmiyoruz. Göreve geldiğimizde müfettişler çağıracağız, inceleme yapıp, yasal mercileri harekete geçireceğiz” dedi.
“YILMAZ GÜNEY SALONUNU YENİDEN YAPACAĞIZ”


Hayata geçirmek istedikleri projelerden bahseden Özdemir “Yılmaz Güney Sinema Salonu eskimişti, bazı noktalarda işlevsiz kalıyordu. Halkın da talebiyle yenileyecektik. Projeler hazırladık. Halkımızın onayına sunacaktık. Kayyum sonrası sinema salonu kül oldu. Bizim projemizi, halkın onayına sunup, sinema mı yoksa cami mi olsun dediler. Halk sinema istedi ama bunu da yapmadılar. Göreve geldiğimizde, yine aynı yerde, daha güzel ve işlevsel bir Yılmaz Güney Sinema Salonu yapacağız” dedi.
“PETROLSPOR’LA İLGİLİ TEKLİFLERİMİZ OLACAK”
Spor alanındaki projelere değinen Özdemir “Elimizdeki bütçeyi ve imkânları bilmiyoruz şu anda. O yüzden net bir eyler söyleyemiyoruz ama Petrolspor Kulüp Başkanı Ekrem Konaç’la irtibata geçceğiz. Batman Petrolspor’un akıbetini konuşacağız, tekliflerimiz olacak” dedi.
“BÜTÜN SPOR DALLARINI 5 HOCA İLE YÜRÜTÜYORDUK”
Amatör Takımları desteklerini belirten Özdemir “Batman Belediyespor olarak, amatörde mücadele ediyorduk. Amatör Kulüpleri destekliyorduk. Kadın Futbol ve Erkek Futbolunu daha üst lige çıkmaları için uğraşıyorduk. Gercüş Bağlarspor’la birleştirdik. Batman Belediyspor, Bal Ligi’ndeydik. Bal Liginde mücadele veren Batman Belediyespor’u tamamen işlevsel hale getirdiler. 90’a yakın antrenör, spor alanında işe alınmış. Bizim dönemimizde bütün spor dallarını, biz 5 hoca ile yürütüyorduk” dedi. 
“HENTBOL TAKIMINI KAPATMAYACAĞIZ”
Hentbola ayrılan bütçenin, kendilerini üzdüğünü belirten Özdemir “Hentbola ciddi bir bütçe harcanıyor bu bizi üzüyor. Hentbolu kapatmayacağız. Gençlerimiz orada kendilerini geliştirebilir, onlara bu imkânı sunacağız ama bu bütçelerle değil. Spor alanında her sene 400–500 sertifika dağıtıp, sporcu yetiştiriyorduk. Bütün spor dallarına, yıllık ayırdığımız bütçe, 600 bin TL idi. Bizim ayırdığımız bütçe, şimdi sadece 1 hentbol oyuncusuna verilen paradan daha azdı” dedi.
“KOOPERATİFLERİ DESTEKLEYECEĞİZ”

“İstihdam ve kooperatifleşme çalışmalarımız olacak. 1 işçiyi bile alırsak, İçişleri Bakanlığının onayını almak zorundaydık. Personel alım ve çıkarmaları, bir genelge ile kendilerine bağlamışlardı. Batman Belediyesinde personel sıkıntımız vardı. Kent merkezi çok büyüdü. Bütçemiz yetersizdi. Belediyelere ayrılan bütçelerde, adaletsizlik söz konusu. Bütçe, direk cumhurbaşkanlığına bağlı. Halkla birlikte alacağımız kararlar, halkın ihtiyacına göre, halkın onayına sunacağımız projeleri yürüteceğiz. Ben 60–100 proje demek istemem. Yerine getirmeyeceğimiz şeyin sözünü vermedik, vermeyeceğiz. Batman’da açlık sınırı altında yaşayan yaklaşık 6500 aile var. Bunlara yoksullukla mücadele derneğimiz ile yardımlarımızı yapıyorduk. Bize gönderilen müfettiş denetleme yaptı ve tebriklerini iletti, bu derneği tez konusu olarak işleyeceğini söylemişti. Bu derneği kaptılar, en çok buna üzüldüm” dedi.
“KADINLARA DÖNÜK PROJELERİMİZ OLACAK”

HDP Eş Başkan Adayı Songül Korkmaz da kadınlara dönük projelerinden bahsederken “Kapatılan kadın kurumlarını tekrardan aktif hale getireceğiz. Mor Market’ler açarak, kadın el emeklerinin satılabileceği yerler oluşturacağız. Kadınları ücretsiz taşıyan Salı Otobüslerini, Jin Kart ile yılın tüm günlerine yayacağız” dedi

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete