GÜNDEM

GERCÜŞ ÇİFTÇİSİNİN TALEPLERİ VAR

Gercüş Ziraat Odası Başkanı ve Gercüş Ak Parti İlçe Başkanı olan Şefik Öner, koronavirüs sürecinde ekonomik olarak sıkıntıya düşen çiftçinin sorunlarını gündeme getirdi.

GERCÜŞ ÇİFTÇİSİNİN TALEPLERİ VAR
29-06-2020 17:46
Google News


İLÇEDE YAPILANLARI ANLATTI

Tarımın önemine dikkat çeken Öner “Pandemi sürecinde tarım ve hayvancılığın önemi anlaşıldı. Bu yüzden üreticiyi üretim sahasında tutmamız gerekir. üretim durursa dışarıya bağımlı oluruz. 42 dönümlük Gercüş Ziraat Odası Çiftçi Eğitim ve İvinasyon Merkezi’nde fidancılık, bağ ve üzüm çeşidi fidelerini üretiyoruz. Eğitim salonu, fidan aşı odası, soğuk hava deposu ve kütüphanesi olan merkezimizde, 3 mühendisimiz ile yılda 400 kişiye eğitim veriyoruz. Bugüne dek İŞKUR, Halk Eğitim, KOSGEB, DİKA ve üniversiteyle ortaklaşa 2 bin sertifika dağıttık. Tekstilcilerimiz, kalifiyeli elaman sıkıntısından yatırım yapamazken, iş elbiseleri dikim atölyesi kurduk, çiftçilerimize iş elbisesi diktik ve kalifiye eleman yetiştirdik. Salgın sürecinde kursiyerlerimizle 35 bin maske üretip ücretsiz dağıttık. Alternatif ürün arayışına girdik. 3 milyon fidan temin ettik, fıstık bahçeleri kurduk. GAP entegre programına dahil ettiğimiz ilçemize 10 milyon TL kaynak sağladık. Tarım teknolojilerini önemsedik, 170 tarım aletini kullanıma sunduk ve bölgemizde ilk kez 3 adet erken uyarı ve hava tahmin istasyonlarını kurduk. Orman vasfını yitirmiş arazileri yeşillendirdik. Danışmanlık ofisi açıp çiftçimizi bilinçlendirdik, biyolojik mücadele kapsamında doğaya 8 bin keklik bıraktık. Artık 1 kutu ilaç kullanmadan m2 süne miktarını % 100 den % 10’a düşürdük” dedi.

EKSİKLERİN TAMAMLANMASI İÇİN DESTEK İSTEDİ
Bölge çiftçilerinin, Gercüş’teki eğitimlerden faydalanamadığını belirten Öner “Merkezimize konaklama bölümü açılmasını istiyoruz. Orman ve hazine arazileri atıl durumda olduğundan, arıcıların sayısı azalıyor. Arıcılığın ve balın gelişmesi için bal ormanları açılmalıdır.  Ilısu Barajı ilçemize 16.km uzaklıktadır. Gercüş’e sulama kanalı açılırsa 120–130 bin dönümlük ovamız suya kavuşur, Gercüş Ovası bölgemizin can damarı olup, 1500 kişiye iş kapısı olur, ülke ekonomisine de 55–60 milyon katkı sağlar. Cumhurbaşkanımız, Sağlık Bakanımız, İçişleri Bakanımız, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Ş.Şemsi Bayraktar, Valimiz Hulusi Şahin, Milletvekilimiz Ziver Özdemir, AK Parti İl Başkanımız Av. A. Akif Gür, Eski GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Açıkgöz ve Gap İdaresi Koordinatörü Nusret Mutlu’ya bugüne kadar yapılanlar ve sunulan katkılar için ayrıca teşekkür ederim   ” dedi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete