GERCÜŞ

Gercüş’te üzüm festivali

Batman’ın Gercüş İlçesinde  2. Gercüş  Bağ Bozumu Gastronomi Festivali yapıldı.

Gercüş’te üzüm festivali
16-10-2023 17:46
16-10-2023 17:32
BATMAN
Google News

GERGÜŞ ÜZÜMÜ TANITILDI

Batman'ın üzümüyle meşhur Gercüş ilçesi, görüntüsü, tadı ve aroması ile öne çıkan  mezrone ile taifi üzümü, ikincisi düzenlenen festivalde tanıtıldı. Festival startına ilçe girişindeki  bağlarda verildi. Üzümü dalında tadan vatandaşlar, bolca üzüm hasadı yaptı. Cins üzümlerin özellikle ön plana çıkarıldığı etkinlikte, üzümler toplanarak sepetlere yerleştirildi. Batman Valiliği, Batman Belediyesi, Gercüş Kaymakamlığı ve Belediye’nin ev sahipliğinde geleneksel olarak düzenlenen 2. Gercüş Bağ Bozumu Gastronomi  Festivali’ne  Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, İl Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç,  İl Jandarma Komutanı Albay Adem Taşkın, İl Kültür ve Turizm Müdürü M. İhsan Aslanlı,  Gercüş Kaymakamı, Gercüş Belediye Başkanı Gündüz Günaydın,  Gercüş Ziraat Odası Başkanı Şefik Öner, Hasankeyf Kaymakamı, Beşiri Kaymakamı, Kozluk Kaymakamı, Sason Kaymakamı, AK Parti Batman İl Başkanı Akif Gür,  Gercüş Belediye Başkanı Gündüz Günaydın, üreticiler ve  vatandaşlar katıldı.

ÜZÜMÜN PEKMEZE DÖNÜŞÜ ANLATILDI

Festivalde Gercüş’te 4 bin dönümlük alanda yetişem üzümün pekmeze dönüşmesi süreci, festival ortamında pratiğe dökülerek tanıtıldı. Daha sonra  ilçe merkezindeki festival alanına geçilerek, yöresel lezzetlerin sergilendiği stantlar gezildi. Vatandaşlara cevizli sucuk, pestil, pekmez şerbeti, yöresel dolma ve mezrona üzümü ikram edildi. Gercüş’de  üreticilerin teşvik edilmesi amacıyla ikincisi düzenlenen festivalde en iyi üzüm, pekmez yarışmaları, uçurtma şenliği ve çocuk şenlikleri düzenlendi.

TÜRK, KÜRT, ARAP, BİN YILDIR KARDEŞÇE YAŞIYORUZ

Festivalde konuşan Vali Ekrem Canalp “Buradaki stantlarda 27 çeşit ürünü, festivale gelen misafirlere ikram ediyoruz. Türkiye'nin her yerinde bu şekilde festivaller yapılmasını arzu ediyorum. Köylülerimizin üretmiş oldukları bütün ürünlerin bu şekilde pazarlanması sağlanacak. Gercüş Festivalinde 15 on mezura sıkma makinesinin köylülerimize hediye ettik. 15’inin imalatı da devam ediyor. İnsanlara festivale gelip değişik tatları öğrenmelerini ve almalarını sağlıyoruz. Ama aynı zamanda bu şekildeki üretimin de desteklenmesini istiyoruz. Bütün ilçelerimizde festival yapıyoruz. Aynı zamanda bu yıl Batman Merkezde bir gastronomi festivali yapacağız. Festivallerin tüneli de gastronomi festivali olacak. Festivalin sloganı, yüz yılın aşı, bin yılın kardeşliğidir. Bin yılın kardeşliğini bütün Türkiye'ye ve bütün dünyaya göstermek istiyoruz. Türkiye'de yaşayan herkes birbirinin kardeşi. Kürt, Arap, Türk, bin yıldan bu yana bu topraklarda kardeşçe yaşadık” dedi. (Haber Merkezi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete