SİYASET

GERGERLİOĞLU, MEVSİMLİK İŞÇİLERİ ANLATTI

“Risk altındalar”

GERGERLİOĞLU, MEVSİMLİK İŞÇİLERİ ANLATTI
14-09-2018 20:41
Google News

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması için meclis araştırma önergesi verdi.

300 BİN CİVARINDA MEVSİMLİK İŞÇİ VAR

Gergerlioğlu, TBMM’ye sunduğu araştırma önergesinde “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre mevsimlik gezici tarım işçilerinin sayıları 300.000 civarındadır. Bu işçilerin çocukları ile birlikte sayılarının en az bir milyonluk bir nüfusu kapsadığı tahmin ediliyor. Ortalama 4 ay çalışan mevsimlik gezici tarım işçileri ağırlıkla Karadeniz’de fındık, Ege’de yaş zeytin, Çukurova’da pamuk, Orta Anadolu’da soğan, şekerpancarı, kayısı gibi ürünlerin çapa, toplama, kurutma ve serme işinde, kayıtdışı çalışıyorlar” dedi.

RİSK ALTINDALAR

Mevsimlik işçilerin, sağlık, eğitim ve geleceklerinin risk altında olduğunu belirten Gergerlioğlu “Uygun yerlerde barınamıyorlar, sağlıklı içme ve kullanma suyu ile tuvalet ve yıkanma yerlerinden yararlanamıyorlar, yeterli ve dengeli beslenemiyorlar, temiz giyinemiyorlar. ILO verilerine göre dünyada her yıl meydana gelen 335 bin ölümlü iş kazasının 170 bini tarım sektöründe görülüyor” dedi.

İŞ KAZALARINDA ÖLÜYORLAR

Tarım işçilerinde en sık görülen mesleki hastalıkların, zoonotik enfeksiyonlar, işle ilgili akciğer hastalıkları, deri hastalıkları ve kimyasal kullanımı ve uzun süre güneşe maruz kalma ile ilişkili bazı kanserler, kas iskelet sistemi sorunlar olduğunu ifade eden Gergerlioğlu “Mevsimlik tarım işçilerinin insan onuruna yakışır ve güvenilir bir şekilde ulaşımı sağlanamamakta, iş cinayetleri tarım işçilerinde en fazla görülen sorunları olup, kamyonlarla, traktörlerle işçi taşınması nedeniyle işçiler iş cinayetlerine kurban gitmektedirler. Mevsimlik tarım işçileri görüldüğü üzere sürekli olarak sorunlar yaşamakta ancak yaşadıkları sorunlara köklü çözümler üretilememektir. Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları sorunları tespit etmek ve bu sorunlara çözümler üretebilmek amacıyla Meclis Araştırması açılmasını teklif ve arz ederim” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete