YAŞAM

Görme engelliler dijital mangala devri

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde ortaokul öğrencileri, görme engelliler için Braille alfabesi ve ses desteğiyle oynanabilecek mangala tasarladı.

Görme engelliler dijital mangala devri
27-06-2023 01:10
27-06-2023 09:25
Google News

Siverek Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri ve öğretmenlerince hazırlanan proje, görme engelli bireylerin, eski Türk kültüründen gelen zeka oyunu mangalanın dijital versiyonunu oynaması sağlanıyor.

Türkçe ve İngilizce olarak iki farklı dilde oynanabilen dijital sistemle bir yandan görme engelli oyuncuların sosyalleşmesi öte yandan da oyunun yaygınlaştırılması hedefleniyor.

BİLSEM danışman öğretmeni Barış Mustafa Özsüllü, öğrencilerin engelsiz mangala projesinde zeka oyunları sınıfındaki mangaladan esinlendiklerini söyledi.

Öğrencilerin sık sık mangala oynadıklarını belirten Özsüllü, şöyle konuştu:

"Öğrenciler bana görme engelli bireylerin mangalayı oynayabilmeleri için ne yapabilecekleri yönündeki sorularla geldi. Biz de beyin fırtınası yaparak ses desteği ekleyerek dijital mangala oyununu geliştirdik. Oyunu hazırladıktan sonra TEKNOFEST'in engelsiz yaşam kategorisine başvurduk. Kategoride iki aşama vardı ve aşamaları geçerek İstanbul'da düzenlenen Türkiye finallerine katılmaya hak kazandık. Oraya giderek binlerce proje arasında sayılı projelerin arasında yer almak bizi gururlandırdı. Sunumumuzu yaparak jüri karşısına çıktık. Engelsiz mangala projemiz ikinci oldu."

Özsüllü, projelerinde normal mangalada olduğu gibi taşların yer almadığını ve tamamen elektronik olarak tasarlandığını anlatarak, her hamlede sesli bildirimle görme engellilerin bilgilendirildiğini söyledi.

Ayrıca görme engellilerin istedikleri zaman hangi kuyuda kaç taş olduğunu sesli olarak dinleyebildiğini anlatan Özsüllü, mangalanın evrensel olmasını sağlamak için İngilizce dil desteği de sağladıklarını kaydetti.

BRAİLLE ALFABESİYLE BUTONLARIN GÖREVİNİ ANLAYACAKLAR

Proje tasarımcısı öğrencilerden Hüseyin Kazan, mangalayı görme engelli bireylerinde de oynayabilmesi için çalıştıklarını belirterek, "Mangalanın taşlarını göremedikleri için oynamaları oldukça zordu. Biz de hem mangalayı oynayabilmeleri hem de daha rahat sosyalleşmeleri için engelsiz mangala projesine imza attık." dedi.

Proje tasarımcısı öğrencilerinden Eymen Kayalı da proje hakkında bilgi vererek, "Projede toplamda 8 yönetim butonu var. Her bir butonun yanında da Braille alfabesiyle ismi yer alıyor. Bu isimler sayesinde görme engelli bireyler butonların ne işe yaradığını biliyor ve butonlara basarak hiç kimseden yardım almadan oyunu yönetebilir." diye konuştu. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete