SAĞLIK

GÖZ DOKTORUNDAN UYARI

Özel Zilan Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr Kemran Gök, erken doğan bebeklerde mutlaka göz taramalarının yapılması gerektiğini belirtti.

GÖZ DOKTORUNDAN UYARI
22-04-2021 11:01
BATMAN
Google News

Prematüre Retinopatisi (ROP) hakkında bilgi veren Dr. Gök “Çocukluk çağının en önemli körlük nedeni olan ve prematüre doğan bebeklerde görülen göz hastalığıdır. Anne karnındaki bebeklerin gözlerindeki ağ tabaka (retina) damarları, bebek doğuncaya hatta doğumdan bir ay sonrasına kadar gelişimine devam eder. Ancak erken doğan bebeklerde bu gelişme tamamlanmadığı için doğduktan sonra da gelişim devam eder. Prematüre bebekleri yaşatmak için yüksek konsantrasyonlarda verilen oksijen, damar gelişimini uyaran maddeyi (VEGF) aniden azaltarak, damarlanması tamamlanmamış bebeklerin göz retinalarında ROP hastalığını oluşturur. Erken dönemde tedavi edilmezse her iki gözde de körlüğe neden olabileceğinden, erken doğan bebeklerin muhakkak göz doktoru kontrolünden geçmelidir. 32 haftadan önce ve yaklaşık 1.500 gramın altında doğmuş tüm bebeklerin ROP tehlikesi vardır. Bu durumdaki bebeklerde ROP muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Miadında doğan ve miadında doğup sarılık nedeniyle fototerapi alan bebeklerde oluşmaz. Özellikle genel durumu bozuk ve yoğun bakımda oksijen tedavisi alan bebekler daha fazla risk altındadır. Ayrıca bebeklerde rastlanan akciğer, kalp damar rahatsızlıkları, ağır enfeksiyonlar ve beyinde yaşanabilecek sorunlar da ROP riskini arttırır” dedi.

İLK MUAYENE NE ZAMAN YAPILMALI?
Retinopati hastalığının ebeveynlerinin fark edebileceği bir belirtisi olmadığı için 4-6 haftalık iken bebeklerin ROP muayenesine alınması gerektiğini belirten Dr. Gök “Anne- babalar, bebeklerini doğumdan bir ay sonra göz muayenesine götürmelidir. Çok erken doğumlarda 8 hafta beklenebilir. Yoğun bakımda yatan bebeklerde taşınabilir aletlerle yoğun bakım ortamında ROP muayenesi yapılabilir. Bizim önerimiz 36 hafta ve 2000 gramın altındaki yoğun bakım desteği almış tüm bebekler en az bir kez göz kontrolünden geçirilmesidir. Bu hastalık zamanında teşhis edilirse tedavi edilebilir ancak geç kalındığında her iki gözde de körlüğe yol açar. ROP’un tedavisinde en önemli aşama, düzenli takiptir. ROP gelişen hastaların yüzde 80’i kendiliğinden geriler ve takip edilen bebeklerin ortalama yüzde 10’unda tedavi gerekir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete