HASANKEYF

GÖZLER 611 YILLIK MİNAREDE

Devlet Su İşleri (DSİ)’nce yapımı tamamlanan Ilısu Barajı ve HES projesinden etkilenen Batman’ın Hasankeyf İlçesindeki tarihi eserler, baraj gölü sahasından tek tek çıkarılıyor.

GÖZLER 611 YILLIK MİNAREDE
24-10-2018 21:20
Google News

Türkiye’de geçen yıl ilk defa uygulanan projeyle Zeynel Bey Türbesi’nin baraj gölü alanından çıkarılarak Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na getirilmesinin ardından İmam Abdullah Türbesi, Artuklu Hamamı ve Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı da yeni yerleşkeye taşındı.

Er-Rızk, Süleyman Han, Kızlar ve Koç Camileri için koruma ve taşıma çalışmaları devam ediyor. 1407 yılında Süleyman Han tarafından inşa ettirilen Süleyman Han Camisi’nin tarihi kapısı ve çeşmesi de taşınacak. Caminin bütün olarak taşınma imkânı bulunmayan 36 metre yüksekliğindeki minaresinin taşları ise sökülüyor. Minarenin 19 metrelik kısmındaki taşlar tek tek numaralandırılarak söküldü, vinç yardımıyla indirildi. Numaralandırılan taşlar, birleştirilmek üzere Hasankeyf Kültürel Park Alanı’ndaki Arkeopark’a taşınıyor. DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, taşıma işinin 1 ayda tamlanacağını söyledi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete