EĞİTİM

GRİP UYARISI!

Batman Medicalpark Hastanesi’nde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. M. Mehmet Alp, sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında yaygın olarak görülen grip hastalığına karşı aileleri uyardı.

GRİP UYARISI!
28-11-2019 18:15
Google News

 

Uzm. Dr. Alp “Mevsimsel grip olarak ta bilinen hastalık oldukça bulaşıcı ve çok sayıda insanı etkilemekte, bazen hayatı tehdit etmektedir. Gribin etkeni, influenza A, B ve C olmak üzere üç ayrı tipte sınıflandırılan virüslerdir. İnsanlarda en sık hastalık yapan tipler influenza A ve B'dir. İnfluenza A ve B virüsleri çok bulaşıcıdır. 
influenza virüslerinin kişiden kişiye bulaşması grip olan kişilerin konuşması, hapşırması veya öksürmesi sırasında havaya saçılan damlacıkların sağlıklı bireyler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla olmaktadır. Hasta kişinin öksürmesi ya da hapşırması sonucu etrafa influenza (grip) virüsü içeren milyonlarca damlacık dağılır. Tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma önemli bulaşma yollarıdır. Az da olsa, bu damlacıkların bulaştığı yüzey ve nesnelere temas edildikten sonra ellerin burun, ağız, veya göze sürülmesi ile de bulaşabilmektedir. Kapı kolu, havlu, masa, bardak, vb. yüzeylerde virüs  2-8 saat canlı kalabilmektedir. Hasta kişiler belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 5.-7. günlerine kadar bulaştırıcıdır. Sıklıkla ani gelişen ateş, titreme, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, kas-eklem ağrısı, gözlerde yaşarma, halsizlik ile seyretmektedir. Özellikle küçük çocuklarda ishal ve kusma bu tabloya eklenebilmektedir”
dedi.
ANTİVİRAL İLAÇLAR KULLANILMALI
İnfluenza virüsüne karşı  etkili olan dört antiviral ilacın Amantadin, rimantadin, zanamivir, oseltamivir olduğunu belirten Dr. Alp “Zanamivir ve oseltamivir grip tedavisinde diğerlerine göre etkilerinin fazla olması, direnç geliştirme ihtimallerinin ve yan etkilerinin daha az olması nedeniyle daha fazla tercih edir. Antiviral ilaçların kullanılmasının yanında, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar, burun akıntısını ve tıkanıklığını giderici ilaçların kullanılması, yatak istirahati, bol sıvı alınması, hasta odasının sık sık havalandırılması grip tedavisinin temel taşlarıdır. Zatürre gelişen olgular hastanede yatarak tedavi edilmelidir. Antibiyotikler, influenza virüsüne karşı etkili olmadığı için kullanılmamalıdır. Ancak ikincil enfeksiyon geliştiğinde antibiyotik kullanılması gerekebilir. 
İnfluenzadan korunmada en etkin yol aşı yapılmasıdır. Grip aşısı koruyucudur ve bu hastalığı engellemek için aşının yapılması önerilir. Grip mevsiminde elleri sık sık sabunlu su ile yıkanması, öksürme ve hapşırma sırasında ağzın ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması, kalabalık ortamlardan uzak durulması, öpüşme ve sarılmalardan kaçınılması, grip olan kişi ile aynı ortamda bulunulursa tıbbi maske kullanılması, bol sıvı gıda alınması, taze meyve ve sebze tüketilmesi önemlidir”
dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete