HALKIN SESİ

GRİPTEN KORUNMANIN YOLLARI

Değişen mevsim ısısı ve hava koşulları nedeni ile hızla artan girip salgını herkesi etkiler

GRİPTEN KORUNMANIN YOLLARI
06-01-2017 22:43
Google News

Her sene değişim geçiren grip virüsü o sene grip aşısı olsanız bile hafifte olsa bünyeyi mutlaka etkileyebiliyor. Gribe yakalanmamanın yolu ise vücudun bağışıklık merkezini güçlendirmekten geçiyor. Güçlü bir savunma mekanizması oluşturmanın temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme ve antioksidan besinlerce zengin beslenme yer alır. 

TÜM BESİNLERDEN AZAR AZAR 

Grip döneminde dengeli beslenme çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeden eti, sütü, sebzeyi, meyveyi, tahılları mutlaka tüketmeli seçimler hep organik taze sebze ve meyveden yana yapılmalıdır. 

D vitamini

Nezle ve gripten korunmak için D vitamini seviyenizin yeterli olması gerekir. Eğer ofis çalışanı ve kapalı ortamda uzun zaman geçiren bir kişiyseniz D vitamini kaynağı olan besinleri yeterli tüketmelisiniz. ( Yumurta ,süt, yoğurt, balık çeşitleri ..gibi besinler)

C Vitamini Şart

C vitamini önemli bir antioksidandır. Bildiğimiz üzere akla C vitamini deyince turunçgiller ve kivi gelir ancak sadece meyve değil karnabahar, yeşilbiber, tere ve roka gibi yiyeceklerden de bol miktarda C vitamini alabilirsiniz.

Süt grubuna dikkat

Kefir-Yoğurt Tüketin; Bağışıklık sisteminin güçlü olmasında bağırsaklar önemli bir rol oynar. Bağırsak florasını güçlendiren probiyotikler, her gün en az 1 kâse yoğurt veya 1 su bardağı kefir olarak günlük beslenmenizde mutlaka yerini almalıdır. Kefirin tadı başlangıçta güzel gelmese de meyve ile tüketerek daha sevilesi hale getirebilirsiniz.

Bitki çayları

3-4 fincan tüketmelisiniz. Özellikle kuşburnu, ıhlamur, ahududu, böğürtlen bu dönemin antioksidanca zengin olanları olarak sıralanabilir.

Çayınızın içine limon, tarçın, zencefil, karabiber ve karanfil gibi besinler ekleyerek vücudunuzu toksinlerden arındırabilirsiniz.

Kuruyemişi Yabana Atmayın

Yağlı tohumlara sahip olan ceviz, fındık ve badem ile baklagillerden vücudunuzun E vitamini ihtiyacını karşılayabilirsiniz. C vitamini gibi E vitamini de önemli bir antioksidandır.

Su yine başrolde

Bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin organizmadaki hareketlerini sürdürebilmeleri için günde en azından 2-3 litre su içilmesinde fayda vardır. Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir ve beslenmemizin vazgeçilmez bir parçasıdır.

Yulafı da unutmamak gerekli

Vücut direncinizi kuvvetlendirebilmek için beta-glukan taşıyan yulaf ürünlerinin kullanılması bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından önemlidir.

Şeker tüketimi gribe davetiye çıkarıyor

Yüksek miktarda şeker alımı çalışmalara göre bağışıklık sisteminin bakterilere, virüslere, parazitlere ve çeşitli mikroorganizmalara karşı mücadele yeteneğini önemli ölçüde zaafa uğratmaktadır.

 

Özel Batman Yaşam Hastanesi

Beslenme ve Diyet uzmanı

Dilan Tarhan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
2 Mayıs 2024 e-gazete