EĞİTİM

GUATR KANSERLİLERİNE MEDİCAL’DEN İYİ HABER

Batman Medikal Park Hastanesi’nde görevli Doç. Dr. Alpaslan Terzi, guatr kanserinin, tedavi edilebilen bir hastalık olduğu müjdesini verdi.

GUATR KANSERLİLERİNE MEDİCAL’DEN İYİ HABER
07-05-2017 18:21
Google News

Guatr (tiroid) kanserlerinin, endokrin sistem kanserleri içinde en yaygın görülen kanser türü olduğunu  belirten Dr. Terzi “Tiroit kanserlerinin % 90’ı tamamen tedavi edilen ve vücutta bilinen en iyi kanserler sınıfındadır. Guatr bezi boyun ön tarafında yerleşen yaklaşık 15 gr ağırlığında hayati bir organdır. Guatr bezinin  büyümesi bir hastalık olarak bilinir. Ancak guatr bezinde büyüme olmadan da  birçok hastalık oluşabilir. Guatr kanserleri de başlangıçta çok küçük oldukları için dışardan fark edilmezler. Bu nedenle guatr hastalıkları için özellikle ultrasound görüntüleme çok önemlidir” dedi.

“KLİNİĞİMİZ, GUATR KANSERİ MERKEZİ OLACAK”

Ergenlik döneminde boyun bölgesine radyasyon almış hastalar, ailede tiroit kanseri öyküsü olan hastalar, 15-20 yaş altında nodül saptanan hastalar, ileri yaşlarda nodül oluşan hastaların, risk grubunda olduğunu belirten Doç. Dr. Alpaslan Terzi “Guatr kanseri tedavisinde en temel adım, tedavi guatr bezinin çıkarılması ve ardından radyoaktif iyot tedavisidir. Son yıllarda  kanserler erken dönemde yakalandığında birçok hasta, radyoaktif iyot tedavisi almadan tedavi edilebilmektedir. Halk arasında söylenen, kansere bıçak değerse tümör artar, tabiri kesinlikle yanlıştır. Hastanemizde tiroitle ilgili her türlü cerrahi işlem yapılmaktadır. Özellikle guatr kanseri konusunda kliniğimizi bir guatr kanseri merkezine dönüştüreceğiz. Birçok merkezde yapılmayan boyuındiseksiyonu ve trakea rezeksiyonu gibi komplike işlemleri hastanemizde yapıyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete