ROPÖRTAJ

“GÜÇLÜ BİR BARO İÇİN ADAY OLDUM”

Batman Baro Başkan Adayı, Av. Mahmut Tanrıseven söyleşisi sizlerle. Söz, Tanrıseven’de, Buyurun…

“GÜÇLÜ BİR BARO İÇİN ADAY OLDUM”
04-04-2021 14:06
Google News

 

 


Batman Barosu 10–11 Nisan’da seçime gidiyor.
Mevcut Başkan Hamit Çakan, bayrağı devredecek.
Başkanlık ve Yönetim için 3 aday yarışıyor.
Heyecanla takip ediyoruz.
Baro’yu önemsiyoruz.
Kentin en önemli 
Kamu-sivil toplum kuruluşu 
Olduğuna inanıyoruz.
Bu yüzden adayları 
Gazetemizin youtube kanalında (@batmansonsoztv)
Canlı yayın programlarımızda ağırladık.
Neden aday olduklarını sorduk.
Projelerini anlattılar uzun uzun.
İyi de izlendi.
Çok soru aldık.
Yanıtlara zaman ayırdık.
Verimli geçti.
Gazetemizde de yayınlamak istedik.
Bugün 
Batman Baro Başkan Adayı 
Av. Mahmut Tanrıseven söyleşisi sizlerle.
Söz, Tanrıseven’de,
Buyurun…

-Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
“1976 Batman doğumluyum. Daha doğrusu; Batman’ın en eski kadim yerleşimi El Medina çocuğuyum. İlk, orta, liseyi Batman'da okudum. 1994 yılında 9 Eylül Üniversitesini kazandım. 1998 yılında bitirdikten sonra, bir taraftan staja başladım. Bir taratan da master eğitimini yaptım. 1998 yılından bu yana Batman Barosuna kayıtlı avukatım. 23 yıl oldu. Genel olarak hayatımın özeti bu”

BARO, TÜM STK’LARIN LOKOMOTİFİ GİBİ…

-Batman Barosu yapısı ve işleyişi hakkında bilgi verebilir misiniz? 
“Baro’lar, kamusal özelliği olan bir sivil toplum kuruluşlarıdır. Batman Barosu da kurulduğundan bu güne kadar Batman'da diğer bütün sivil toplum kuruluşlarına da lokomotif görevi görüyor. Her zaman, Hak’kın yanında, haksızlığın karşısında durmayı başarmış bir kurumdur. 30 yıl önce kuruldu Batman Barosu. Başta bölge barosu olarak Siirt ve Batman adına olarak kuruldu. O zaman ki başkanımız Zeki Ekmen Beydi. 1990'lı yıllar, hatırlamak istemediğimiz günler tabi. O günden bu yana Batman Barosu Başkanlarının tamamı da bu memleket için bir şeyler yapmaya çabalayıp, çok emek verdiler. Barolar yapısı itibariyle insan haklarına duyarlı meslek örgütleridir. Suya sabuna dokunulmayan o günlerde Baro, özelliği itibari sorumluluk üstlendi. Baroların önceliği “Tabii” önceliği, kendi meslek grubundaki avukatların haklarını savunmaya yöneliktir. Zorlu süreçlerden geçildi Batman Barosu, bugüne kadar işini hakkıyla yaptı. Bundan sonra da yapacağına inanıyorum. Sonuçta hangi arkadaşımız kazanırsa kazansın, Baro Başkanımız insan hakları konusunda duyarlı davranacaktır”

-10–11 Nisan’da kongreye gidiyorsunuz. Kongreye ilişkin bilgi verir misiniz?
“Aslında seçim tarihi 3–4 Nisan. Oy kullanacak üye sayımız 400'ü geçtiği için 2 günde yapılacak. Ama bugüne kadar Batman Barosu’nda gelenekselleşen şey, ikinci toplantıda seçimin yapılması. Yani 3–4 Nisan değil, 10–11 Nisan'da yapılacaktır büyük ihtimalle. Cumartesi Günü konuşmalar yapılır, Pazar Günü de oylama yapılır”

-Kongrenizin Ekim Ayından bu yana ertelenmesine nasıl bakıyorsunuz peki?
O dönem Baro olarak mahkemeye dava açıldı. Ben şehir dışında olduğumdan dolayı o toplantıya katılamadım ama toplantıdan sonra ben görüşlerimi açıkladım, şöyle ki;  “Çoklu Baro sistemini getiren kanun maddesine karşı tüm Barolar Ankara’ya yürürken, çıkarılan bir genelge ile görev süreleri bittiği halde bir genelge ile Baro Başkanların koltuklarında oturmaya devam etmelerini yanlış buluyorum.   Basit gerekçelerle Genel Kurulumuz erteleniyorsa, Baro Başkanların tümü genel bir istifa ile çekilebilirdi”

-Batman’ın avukat sayısı hızla artıyor değil mi?
“Şu anda 490 avukatla seçime gidiyor Baro. Aslında öyle büyük sayı değil. Normalde batı toplumlarında, demokrasisi tam gelişen ülkelerde avukat sayısından bahsedilmez. İnsanlar bütün davranışlarını, kamu kurumlarında, özel şirketlerde, iş hayatında, hukukçuya danışma gereği duyar ve hukuku hayatların orta  yerine oturtmaya çalışır. Hayatlarının her safhasında da avukatlar yer alır. Bu şekilde düşündüğümüz zaman aslında Batman’ın avukat sayısı fazla da değil. Mesela Batman’da 400’den fazla büyük işletme var. Normalde bu şirketler, avukat hizmetinden yararlanır. Yani her şirketin bir avukatı olur. Yaşadığımız coğrafya,  haklının güçlü olduğu değil, güçlünün haklı olduğu coğrafyalar. Bu yüzden insanların aklına, hukuk alanında  hak aramak, en son geliyor”

GÜÇLÜ BİR BARO İÇİN YOLA ÇIKTIK

-Batman Baro Başkan Adayı olmaya nasıl karar verdiniz?
“Adaylık kararı,  arkadaşlarla ortak aldığımız bir karardı. Bu kararı alırken, daha güçlü bir Baro ilkesiyle  yola çıktık. Bu kararı almamıza neden olan esas etken ise; Yargının adli unsuru olan avukat arkadaşlarımız şu an Batman Adliyesinde Hakim ve Savcılar ile görüşemiyor adliyede arındırılmış bölge olarak adlandırılan alanlara giremiyorlar.  Batman Adliyesinde hiçbir yerde olmayan uygulama var. Hâkim, savcı koridorlarında avukatlar geçemiyor. Çaycılar Adli Koridorunda avukatların ve hakim-savcıların bölümünden rahatlıkta geçebiliyor ama biz avukatlar, hakim-savcıların olduğu bölümden geçemiyoruz. Temel çıkış noktamız bu oldu”

-Başkan olmanız halinde güçlü bir Baro için neler yapacaksınız?
“Baronun en önemli önceliği, kendi meslek grubundaki avukatlardır. Kendi meslek grubundaki avukatların arkasında sağlam duran Baro, onlarla daha güçlü olacaktır. Baro güçlü ise avukat güçlü olur, avukat güçlü olduğu  zaman diğer insanların da hakkını o denli güçlü savunabilir. Yönetimimizdeki Baro, hangi kesimden gelirse gelsin, haksızlığa karşı duracak, kim olursa olsun mazlumun yanında olacaktır. Çünkü bugüne kadar her ne olursa olsun kişiye göre pozisyon almadım, almayacağım da”

-Batman'da insan hakları eğitimi hakkında yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
“Aslında bu konuda Batman Barosu eskiden beri insan hakları eğitimi hakkında çalışmalarını yapıyor. Hem kendi meslektaşlarıma yönelik hem de vatandaşa yönelik hak temelli eğitimler düzenliyor. Biz bu çalışmaları daha da artırarak devam ettireceğiz. Dediğim gibi güçlü bir baro, en öncelikli hedefimiz. Hak’kın tarafı derken, insanların önce Hak’kı özümsemesi gerekiyor. İnsanlar Hak’kı özümsediği zaman, hakkı savunmak daha kolay olur”

BARO, TOPLUMSAL MESELELERDE MİSYON ÜSTLENMELİ

-Batman Barosunun, toplumsal olaylardaki rolü nasıl olmalı sizce?
“Eski dönemlerde Baro Başkanlığı, arabuluculuk yapardı bazı toplumsal olaylarda. Örneğin Yusuf Tanrıseven Baro Başkanı olduğu dönemde bunu görürdük sık sık. Seçim dönemleri, gergin dönemlerde, yolların kapatıldığı günlerde Baro, misyon üstlenirdi."

-Çoklu Baro konusunda ne düşünüyorsunuz?
“O dönem Baro’lar istifaya etmeliydi. Sorun Baro’lardan çıkıp, Barolar Birliğinin veya Bakanlığın sorunu olacaktı”

-Bölge Baroları arasında Batman Barosunun yerini nasıl görüyorsunuz?
“Bölge Baroları eskiden beri, istişare yapar, bir araya gelerek ortak kararlar alır. Ancak daha da etkin olmaları gerektiğini düşünüyorum. Baro’lar, Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde sürekli ortak hareket ederler. Eskiden olduğu gibi, bu işin Lokomotifi yine Batman Barosu olur. İnşallah bu durum devam eder. Biz yönetime gelirsek bunun devamı için çaba içinde olacağız”

-Mesleğe yeni başlayan avukatların sorunları var mı?
“Sıkıntılar öncelikle mesleğe yeni başladığında, sorunları ağırlıklı maddi konularda oluyor. Genç avukatlarımız CMK uygulamasında yer alıyor. Yani vatandaşa sunulan ücretsiz avukatlık hizmetine katılarak, Baro’dan küçük bir ücret alabiliyor. Mesela genç meslektaşımız Sason’a ifadeye çağırılıyor. İfade vermeye gitmesi gerekiyor. Gecenin bir vakti araç gerekiyor, yol masrafı gerekiyor. Belki konaklaması gerekecek orada. Hangi arkadaşımız Baro Başkanı olursa olsun, önceliği genç meslektaşlarımız olmalı. Onların sıkıntıları mutlaka giderilmeli”

-Sizin, sorunları çözme yönünde projeleriniz var mı peki?
“Projelerimiz çok. Mesela Baro Binasında bir kreş açmak istiyoruz. Hem kadın hem erkek avukatlarımızın, çocuklarını güvenle bırakabileceği bir kreş olmalı. Yeni avukatlara Baro’nun sağladığı genç ofis desteği var. Baro, onlara ofis tahsis ediyor. Bu uygulama bizimle de daha gelişecek, güzelleşecek. Buna benzer çok fazla projemiz var ancak yönetimimizle bunları istişare edip karara bağlamamız gerekiyor”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete